Witam
Makadamia, naprawdę super są twoje pomysły i odrazu chciałabym zastosować twój układ rabat ale powiem szczerze że trochę przeraził mnie ogrom pracy i pieniędzy który mnie czeka gdy już wyszłam w teren i zobaczyłam to w realu

hehe
Pracę będę wykonywać stopniowo , napewno w długim czasie ale wszystkie rabaty zostają oprócz tej wzdłuż scieżki z miejsca na altankę do tarasu (ścieżkę zrobię ale już bez rabaty).
Moje pomysły są takie że narazie obsadzam rabaty 1 i 2 tak jak mi doradziłaś. Dodaję rabatę którą zaznaczyłam białym kolorem (ciągnie się ona jeszcze wzdłuż domu). Chciałabym to złączyć w całość, co myślicie? wzdłuż domu jest 20m długości i jest ona lekko z pochyła. Co byście tam wsadzili? Strona zachodnia, ziemia piaszczysta. Bardzo proszę o rady.Poniżej zdjęcia z wymiarami:

órych
Na ten rok planuje zasadzić te trzy rabaty o których pisałyśmy wcześniej + ta nowa dzisiejsza ze zdjęciami powyżej.
Jeszcze myślę o tych dwóch trójkątach przed domem, że może jeszcze to , okaże się w trakcie. W każdym razie dodaję też zdjęcia trójkątów, może ktoś ma jakieś pomysły?
W przyszłości te schodki rabatowe(zaznaczone białym sprayem), które zrobiłaś myślałam żeby wysypać jakimś szarym/białym kamykiem , powsadzać kulki iglaste i zwiewne trawki np ostnica. Wiem , znowu to samo co w kole, ale podobają mi się takie minimalistyczne nasadzenia(w kole dam inny kamień żeby się odróżniało). No i praktycznie bezobsługowe- na tym mi bardzo zależy. Czy takie wykończenie tej rabaty nie będzie się gryzło z jeżówkami, szałwiami sesleriami i żurawkami którę będą z tyłu? Myślę że nie, jak sądzicie? Z tyłu będzie kora , przed nią kamyczki , to też da kontrast, jak Wam sie wydaje?
Makadamia, mam jeszcze pytania odnośnie rabat 1 i 2 które zaprojektowałaś, czy zamiast perukowca 'Young Lady' mogłaby być tawuła szara 'Grefsheim'? bardzo mi się podoba i jest podobnych wymiarów co perukowiec.
Przed Umbrami dałaś też tawułę, tu chodzi o japońską? masz na myśli jakąś konkretną odmianę?Albo myślałaś też o berberysie ? Tylko jaka odmiana?
Jeszcze opcja zamiast żurawek, coś innego bordowego doradzicie? Może berberys 'Admiration' albo 'Bagatelle', albo co jeszcze?
Jestem początkującym ogrodnikiem , amatorem więc mało wiem, ale chęci mam. Mam nadzieję że uda się coś fajnego zrobić na tym moim wielkim polu
P.S Zapomniałam jeszcze o tej rabacie którą zaznaczyłam białym sprayem. Tam napewno muszę kształty poprawić , żeby wyszły kwadraty. Z nią ruszę pewnie na końcu.