Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród bez reguł 20:46, 24 lut 2020

Do góry
Dziś zgłębiałam tajniki obsługi pompy zanurzeniowej . W ciągu 2 dni beczka wypełniła się po brzegi. Udało się znaczną część przepompować do innej beczki. Jutro może znów padać...

tak było wczoraj

a tak dzisiaj

Już pada
Ogrodowy spektakl trwa ... 20:43, 24 lut 2020

Do góry
Gabriela napisał(a)
Ładna historia z obrazami i kwiatami i burym morzem.
Mam różę Alba Maxima w mojej kolekcji starych róż. Zakwita jako jedna z pierwszych i ma te cudownie napuchane płatkami kwiaty z zielonym oczkiem w srodku. Kwitnie raz za to potem ma piękne podłużne czerwone owoce które utrzymują się przez całą zimę. Krzew jest wysoki na ok. 2 m a gałęzie lekko przewisają. W ogóle nie przemarza i nie potrzebuje dużego cięcia.
Myślę po przeczytaniu tej historii, że ja sobie sprawisz w tym roku.

Muszę przyznać że od Ciebie czerpię inspiracje do róż historycznych
Jak na razie żadnej białej historycznej nie mam. Miałam w planie różę Mme Hardy też historyczna i biała i z zielonym oczkiem ale na razie jest w pamięci jedynie. Też kwitnie jeden raz.

Mi nie przeszkadzają róże kwitnące jeden raz, ważne jak potem wyglądają i właśnie ciekawe owoce są dużym atutem.

Kiedyś zastanawiałyśmy się z Ewą jak nazywała się róża o owocach w kształcie gruszek - tam gdzie był ten dom ze strzechą 2 lata temu.
Wszystkich te owocki ujęły a przecież róża nie kwitła .

Dla Alby mam już miejsce tylko musi być dobra sadzonka .

Kupiłam z tej okazji różę /po tym wyjeździe/ różę Kazanlik /naturalna/ tez ma mieć cudne owocki no i wszystko inne co ja - podkreślam ja - dla czytających lubię.

Przy okazji mam otwarte zdjęcia - jak tam rosły hortensje ogrodowe - jak widać idealnie - muszą mieć wilgoć nie tylko w ziemi bo i w powietrzu - to rosną

hehe jaki przeskok od róż do hortensji - odwieczny dylemat a może nie trzeba mieć dylematu - po prostu róże i hortensje i już /hortensje ogrodowe jasna sprawa /.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:37, 24 lut 2020

Do góry
Gdyby parę lat temu nie doszło do pomyłki sprzedażowej, to miałabym już spory okaz oczaru kwitnącego wiosną.

Wirginiski

Wiąz, choć kruchy, oparł się kolejnej wichurze. Noc była bardzo wietrzna.

Podmiejski ogródek 20:35, 24 lut 2020

Do góry
kombinuję jakby tu przelać na papier to o co mi chodzi.

Chodzi mi o takie proste skrzynie donice jak te poniżej tylko jaśniejsze bo tam ciemny nie może być kolor
https://pin.it/mFK3U4y
tu jak je można samemu zrobić
https://pin.it/dt7%2B7Y6
w LM są gotowe płyty z betonu architektonicznego w 3 kolorach, kóre po prostu można skleić ze sobą lub nakleić do drewnianego stelaża ze sklejki bo gotowe tego typu skrzynie są drogie.

Ustawienie pod drzewami coś w tym stylu, na mijankę w jedną stronę różne wysokości

lub tak bo jak popatrzyłam na inne zdjęcie to chyba trzeba przesunąć

Donice o tej samej szerokości ale o różnej wysokości. 1 najniższa bo od wejścia i tu może ciemierniki by dały radę po całości lub w połączeniu z trawką jakąś, 2 przed sosną najwyższa i tu w hortensje niskie kwitnące na biało bym poszła, 3 średnia i tu nie mam pomysłu co ale coś co kwitnie w lato może bodziszek rozanne?

finalnie o coś takiego mi chodzi

przed donicą 2 jak tam nie chce nic rosnąć można zrobić poidełko zagłębione jak to np. takie i w hakone je zatopić
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:15, 24 lut 2020

Do góry
Serduszka wylazła z niebytu.

Ładnie przezimowały tiarellki.

Rannik będzie miał dzieci, o ile ich nie uszkodzę.

I takie tamy z przedwiośnia.

Wciąż produkuje nowe pączki.

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 20:09, 24 lut 2020

Do góry
Dziś było wyjątkowo słonecznie ale wiał wiatr, udało mi się tylko uchwycić kalinę wonną

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:03, 24 lut 2020

Do góry
Dorii napisał(a)
Zdecydowanie mi się podoba, tylko czy będę umiała to skomponować. Zobaczymy

Wysokie z tyłu! I wszystko będzie OK.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:58, 24 lut 2020

Do góry
TAR napisał(a)
ja mam kawalek zywoplotu z pecherznic, moze i bym go dala po calosci, bo latem swietnie zakrywa ale to ciecie mnie dobija. usuwam niebawem te 18 krzakow, musze im gdzies znalezc miejscowki w ogrodzie. i niestety od tamtej strony bede sadzic tuje. sasiedzi wymusili

Tuje wsadzają moi sąsiedzi. Korzystam z nich w okresie bezlistnym. Dzięki tym tujom mogłam ograniczyć cięty żywopłot liściasty. Pęcherznice trzeba systematycznie odmładzać, tzn, co roku wycinać przy ziemi 2-3 najstarsze gałęzie. Swoim odpuściłam na początku i dwa lata temu trochę się z nimi namęczyłam.

Z tymi bordowolistnymi muszę teraz zrobić to samo.

Ogród z wilkiem zamkn. 19:50, 24 lut 2020

Do góry
Dziewczyny bardzo Wam dziękuję za głosowanie -na ścianach będzie ciemny szary
a w środku na werandzie ? ja myślicie ?

może jasny szary ?

czy ciemny szary po całości ? nie będzie za ciemno ?

albo ewentualnie biały lub śmietankowy ,jak tynk na domu ?

przed domkiem będzie rabata -tylko tak trochę odsunięta od domku
coś w tym stylu ...plus ścieżka łącząca obie strony

zdolna jestem w rysowaniu

bardzo Wam Wszystkim dziękuję za pomoc i wsparcie Kochane jesteście
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:49, 24 lut 2020

Do góry
Udało się przez dwie godzinki podłubać w ogrodzie. Zostało mi cięcie sanitarne 15 metrów krzewów. To już drobiazg.

Zakwitł irysek. Muszę go wysadzić z bukszpanowej trumienki na bardziej słoneczne stanowisko. Może wreszcie zacznie się mnożyć.

Wysadziłam liatrę i czosnki spod choiny Jeddeloh. Znalazłam im bardziej sprzyjające miejsce.

W różnych dziwnych miejscach pojawiają się krokusy. Już nie pamiętam, kiedy je sadziłam.

Czosnki główkowe mnożą się w postępie geometrycznym.

Zszywkowy ogród marzeń :) 19:41, 24 lut 2020

Do góry
zszywka napisał(a)
Niby nic a cieszy

Hortka zaczyna się wspinać po płocie, niech obrośnie ten beton co do milimetra

Jak to niby nic ? Przepiękny widok te nasze rośliny to jednak waleczne są
i aż nie do uwierzenia ,że wiosna już tuż tuż Jupiii
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:39, 24 lut 2020

Do góry
Dobrze, że te widoki już za nami bo wywolywaly u mnie łzy i wielki strach o to, czy damy sobie radę z ogrodem.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:39, 24 lut 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Koty czasami płaczą jak dzieci. Jest wtedy bardzo niespokojnie. Mogą zbudzić w nocy. Nic nie poradzę, że mam przyrodniczy słuch absolutny, to uwiera.

W porównaniu ze stadionem i strzelnicą moje "narzekanie" na ptaszarnię to jednak niestosowność.

Kotka i suki kilkakrotnie miały w domu potomstwo. Po oddaniu maluchów w dobre ręce delektowaliśmy się odzyskanym spokojem i ciszą.

Dobrze, że żadnej z nas nie umilają dnia młotem pneumatycznym.

Mam problem z wizualną akceptacją bylinowej połaci. Co roku dosadzam coś zimozielonego.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:33, 24 lut 2020

Do góry
Szukałam dzisiaj starych zdjęć aby pokazać nad czym pracowaliśmy przez cała zimę ale zanim Wam je pokażę to zobaczcie co znalazłam...

Nasz ogród w 2011 r. podczas prac remontowych w domu...
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:30, 24 lut 2020

Do góry
Ten żywopłot idealnie wpasowuje się w zapotrzebowanie ogrodu. Gra pierwsze skrzypce wiosną i jesienią.

Wymarzony sielankowy ogród..... 19:29, 24 lut 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Fajny zakup i przydatny
Monia powiedz mi jak wcześnie wiosna gaura startuje i gdzie swoją kupowałaś? Ciągle myślę nad nasadzeniami w podwórku zamiast gruszyChciałbym tam cos na lato lub jesień bo wiosnę mam ładną w podwórku, a potem taka stagnacja się robi od lata.

W tamtym roku ruszyła na początku kwietnia, ja swoją kupiłam przez internet bo u mnie nie dostałam tej odmiany Whirling Butterflies po 5 albo 6 złotych jakoś płaciłam za sadzonkę... w 2018 roku jak ją kupiłam wyglądała tak pod koniec maja...

na początku lipca wyglądała już tak...

w sierpniu:

wrzesień...

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:20, 24 lut 2020

Do góry
Dorii napisał(a)
Hani, nadal byś robiła żywopłot mieszany? Je mogę się zdecydować, choina czy mieszane krzaczory. Mam już narożnik że świerków serbskich których bym już nie sądziła i przedłużać nie chce bo tam za mokro. Choina chyba by się gryzła z nimi a może nie?

Jakie masz tam krzewy i co ile sadzone? W takim mieszanym żywopłocie można trochę chciejstw upchnąć.

Cięte zimozielone żywopłoty w ostry sposób zamykają przestrzeń. Chciałam tego uniknąć.
Zaczynałam myśleć o ogrodzie 9 lat temu. Minęło zaledwie kilka lat, ale wyraźnie czuję, że spadła mi wydajność - zasób sił i tempo prac. Dzisiaj żywopłot cięty zakładałabym tylko wzdłuż jednego boku działki (od strony sadu), a rozbudowałabym nasadzenia nieformowanego żywopłotu. Poza sanitarnym cięciem wiosną, nie wymaga żadnych zabiegów. Wprowadza bogactwo form i kolorów bez efektu pstrokacizny.
Uwielbiają go ptaki. Zapewnia bioróżnorodność. Pozwala cieszyć się kwiatami.

Trzeba pamiętać, żeby co jakiś czas wpleść w niego nasadzenia zimozielone. Duże krzewy sadzić pojedynczo, a średnie i małe w grupach. Unikać rytmiczności.

Nawet w okresie bezlistnym jest miły w oglądzie.
Tam, gdzie jest wąsko, rosną same krzewy. Tam, gdzie jest szerzej udało sie wkomponować byliny i trawy.

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:04, 24 lut 2020

Do góry
Wiosna kwiatem się zaczyna...

I taki kot fajny do towarzystwa
Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 19:00, 24 lut 2020

Do góry
Czy dobrze zrobiłam przepikowując łubin z małych krateczek ?

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 18:48, 24 lut 2020

Do góry
sylwik69 napisał(a)

Polinko z przyjemnością wymiary 2 x 7. Na rośliny nie zwracaj uwagi, do przeniesienia oprócz bukszpanowego zywopłocika.

Sylwia podpisuję się pod pomysłem dziewczyn na małe drzewko wielopniowe w tym miejscu. Pomiędzy oknami będzie świetnym zielonym akcentem Dołem dałabym na całości zieloną Hakonechloa ale nie wiem co z żywopłotkiem bukszpanowym...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies