Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 11:39, 23 lut 2020

Do góry
Zuzka25 napisał(a)
Witaj Effka w nowym sezonie ogrodniczym. Nie wiem czy dobrze pamiętam, czy sadziłaś niskie cisy na obwódkę? Pamiętasz mnie kupowałaś w okolicy Wrocławia?

Hej Zuza, jasne że Cię pamiętam Wiaj wiosennie a raczej przedwiosennie! Tak sadziłam kilkanaście cisów na małe kwadratowe obwódki. Kupiłam dwie odmiany i zobaczymy co się lepiej sprawdzi:
Jedne to cisy repandens, typowe na szerokie i niskie obwódki a drugie to cisy Hicksi, będą na pewno dużo wyższe ale zamierzam je w miarę możliwości rośliny nisko prowadzić.

Tu fotki czerwcowe( ah jak bosko się na nie patrzy jak za oknem plucha i zimnica)

Hicksi:

Repandens:

Kupiłam je w dwóch szkolkach, jedna Jugowice a druga w Błoniach.
Blaski i cienie nowego życia 11:29, 23 lut 2020

Do góry
Magleska napisał(a)
Ula
nadrobiłam ….poczytałam o planach ,listy zakupowe ,ziemie do rozplantowania ….itd....

nie umiem doradzać ,ale jakbyś potrzebowała pomocy w ryciu ( rozplantowaniu ) tej ziemi ,to daj znać -chętnie Ci pomogę -mam wprawę w jeżdżeniu ciężkimi taczkami

buziaki

Dziękuję Ci za ofiarne serce i ręce do pracy. Masz u siebie za dużo pracy to nie miałabym odwagi zresztą wszyscy mamy swoje kawałki do obrabiania.
Pilnie to muszę tylko w jednym miejscu pokopać żeby górę ziemi zebrać do równego poziomu 1m2

Do rycia musiałabym małą koparkę zatrudnić. Wydawałoby się że kompostownik miałam pełen a tu wszystko siadło i wcale nie ma dużo ziemi więc jakoś dam radę. Będę robić kompostowniki prosto na ziemi i szmatą okrywać bo nie mam sił wozić w te i spowrotem. Tak można się bawić jak się ma ogród zagospodarowany
Więc znów pojadę po kilka dobrych "kilometrów" szmaty.

Nie mogę doczekać się ciepła wiosennego na moje plany cięcia ogrom wszędzie. Magnolie przycięte w zeszłym roku, ciekawe czy je dopadnie wiosenny przymrozek. Tą drugą zwykle omija bo ona później kwitnie.

Ogród bez reguł 11:28, 23 lut 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Dzień wietrzny, ponury, zimny, spada ciśnienie... A jednak dało się zrobić coś w ogrodzie

Zainstalowaliśmy beczkę do rynien. Beczka ma pojemność 360l. Jest podłączona do 2 rynien. Jak będzie pełna, przepompuję wodę do beczek w ogrodzie, skąd będę brała ją do podlewania.

No i Pięknie te beczki zawsze mi się podobały i nawet myślałam nad instalacją takiej..ale nie miałam zielonego pojęcia, że na zimę trzeba je chować..a może nie trzeba ? wystarczy opróżnić ?
Małymi krokami-Ogród Wioli 11:27, 23 lut 2020

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
normalnie jak trzmielina a to barwinek... Przekonałaś mnie ) bardzo ładnie rozjaśnia
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 11:26, 23 lut 2020

Do góry
zawitka napisał(a)

A cóż to za roślina? Świetny kolorek. Poproszę opis.
Blaski i cienie nowego życia 11:07, 23 lut 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Bratki w gruncie normalnie zimują, nie za wcześnie ja mam takie co przezimowały i kwitną już

U mnie nie zimują ale czaem się posieją między płytami schodów. Ciekawe że nie w gruncie

Nadadziłam w zeszłym roku łany pierwiosnków, wydawałoby się ciągle to tylko pojedyncze kępki a nie łany

Blaski i cienie nowego życia 10:56, 23 lut 2020

Do góry
kasiek napisał(a)
No wlaśnie nie wiem czy nie za wcześnie na bratki? Ja się jeszcze waham...

Bratki lubią chłód, oczywiście na -1 trzeba okryć. ale nie zapowiadają narazie minusów. Bratki mam zawsze najdłużej. Jak od południa zaczyna dogrzewać to przenoszę je na drugą pn-zach stronę domu do cienia.

Ten kawałek wczoraj oczyściłam.

I ciągle się nad nim zastanawiam. Doszłam do wniosku że dołem potrzeba wiosny. Już sadziłam pierwiosnki, przylaszczki ale ciągle wszystkiego mało. Chyba jeszcze przebiśniegi nasadzę.

Bardziej z lewej strony mam runiankę ale też nie chce przyrastać, czekam już 2 sezony i dalej wszystko w powijakach.
Wię chyba muszę uzbroić się w cierpliwość.

Najgorsze są miejsca przy ścieżce. Nie wiem jak to rozwiązać bo ciągle mi osty rosną i inne chwasty. Tymczasowo trzmielinę sadzę na niską obwódkę.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 10:31, 23 lut 2020

Do góry
Wczoraj do zmroku sprzątałam jeszcze przedogródek.

Dla porównania rok temu

Mam nadzieję że te ogolone w drzewka tuje przeżyja, ogniki celowo nisko obcięte bo tzreba się dostać do sciany
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 10:26, 23 lut 2020

Do góry
Waclaw napisał(a)
Ależ czyściutko u Ciebie Kasiu.
Jak wrócę, muszę na grządki wskoczyć

Dzis odpoczywam szczęśliwa choc po tym maratonie wszystko mnie boli. A jeszcze rano było tak zimno że na wodzie pojawiały się lodowe liście paproci
Wzgórze chaosu 10:26, 23 lut 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Budleje zostaw z cięciem do kwietnia, jak zetniesz nisko ładnie zgęstnieją, ja tnę tak 40cm nad ziemią, tego bym przycięła ciut niżej. Oczar to nie rubin, bo to inny kolor czerwonego, cudny jest Przesadzasz owocowe znaczy pomysł na drugą część już jest i działasz

Kolor płatków oczara robiłam w słońcu, stąd jest taki intensywny. Przy ponurej pogodzie ma nieco smutniejszy odcień. Do Rubina kształt kwiata tak mi jakoś pasuje

Sylwia, a nie będzie za późno z cięciem budlei w kwietniu? I czy takie cięcie masz na myśli?
Wzgórze chaosu 10:15, 23 lut 2020

Do góry
Wzięłam się wczoraj za przycinanie żywotników. Nie jest to obecnie żywopłot moich marzeń, no ale taki mam więc przy takim działam.
Odległości między tujami sprawiają, że foruję je w takie niby walce - stożki.
To był mega głupi pomysł tak mieszać gatunki!!! Żółte rosną jak szalone, zielone bardzo wolno.
Przed tujami rośnie choina kanadyjska. Cięłam ja mocno w sierpniu, ale waham się, czy jeszcze bardziej nie przyciąć jej w górnej partii i formować z niej stożek a nie walec...

Od lat wszystkie żywopłoty, tuje kulki, krzewy a ostatnio miskanty i rozplenice przycinam takim sprzętem. Sprawdza się u mnie idealnie.

Cięcie skończyłam o zmroku, dlatego foto podsumowania brak
Ogród bez reguł 10:12, 23 lut 2020

Do góry
Tu i ówdzie pojawiają się pytania, czy już ciąć róże... Sama sobie zadaję to pytanie za każdym razem, jak jestem w ogrodzie, bo wszystkie już wypuszczają listki .
Sprawdziłam w kajeciku - w ub. roku cięłam 7 marca. U mnie forsycje już mają nabrzmiałe pąki, cebulowe kwitną coraz mocniej... Jedynym argumentem na "nie" są codzienne opady deszczu - trochę się boję chorób grzybowych, a oprysków PW / RT jeszcze nie mogę - bo deszcz... Więc trochę zdroworozsądkowo się wstrzymuję, ale łapy swędzą...

Małymi krokami-Ogród Wioli 10:12, 23 lut 2020

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Fajnie
Wsadziłam do małych doniczek i stoją na parapecie... póki co żyją i rosną

Dziękuję,to też je w domu przetrzymam
Wzgórze chaosu 10:06, 23 lut 2020

Do góry
Iwonka napisał(a)
W tym tygodniu czeka mnie cięcie dwóch budlei Black knight . Po zeszłorocznym odżywianiu mają niesamowity przyrost. Po zimie są w świetnej kondycji.
Cięcie nisko nad ziemią czy wyżej?

Budleje zostaw z cięciem do kwietnia, jak zetniesz nisko ładnie zgęstnieją, ja tnę tak 40cm nad ziemią, tego bym przycięła ciut niżej. Oczar to nie rubin, bo to inny kolor czerwonego, cudny jest Przesadzasz owocowe znaczy pomysł na drugą część już jest i działasz
Wzgórze chaosu 09:59, 23 lut 2020

Do góry
W tym tygodniu czeka mnie cięcie dwóch budlei Black knight . Po zeszłorocznym odżywianiu mają niesamowity przyrost. Po zimie są w świetnej kondycji.
Cięcie nisko nad ziemią czy wyżej?

Ogród bez reguł 09:55, 23 lut 2020

Do góry
Wygląda na to, że wiatr jakby zelżał... Nie ma już takich silnych podmuchów, jak wczoraj. W nocy mocno popadało, teraz jest stan zawieszenia... I nie wiadomo - iść? nie iść? do ogrodu? Na razie przeczekuję

Jest wysoce prawdopodobne, że spora ilość roślin, które zostawiłam na balkonie w skrzynkach, przezimowało bez szwanku i nie będę musiała za dużo kupować . Na pewno żyją goździki, angielskie pelargonie (!), dzwonki Poszarskiego, werbeny ogrodowe, lobelie... Mój ulubiony plektrantus to wiadomo że nie, bo jego kosi temperatura w okolicach 0C - muszę wreszcie spróbować zrobić jesienią sadzonki

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:47, 23 lut 2020

Do góry

Nie zdażyłam napisać ze to periowska Lace Blou ta niska.

Małymi krokami-Ogród Wioli 09:42, 23 lut 2020

Do góry
kawa8002 napisał(a)
Wiolu, co zrobiłaś ze swoja werbeną? wiem, że wsadziłaś do doniczek, ale powiedz, gdzie ja trzymasz? W domu, czy w innym miejscu? Moja też pięknie puściła i zastanawiam się, co dalej.

Fajnie
Wsadziłam do małych doniczek i stoją na parapecie... póki co żyją i rosną
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 08:05, 23 lut 2020

Do góry
Rabata z buksami chyba już. Jeszcze ciemierniki i to rozłogowe coś nie pamiętam i już, myślę.

Miłego!
Ogród Basi 07:21, 23 lut 2020

Do góry
basia3012 napisał(a)
Takich pomocników sobie sprawiłam.

I Taką pomocnicę mam. Niech no rozpocznie się praca w ogrodzie. To wszystko będzie migiem zrobione.

I świąteczne też fajne.
Pomocniczej Tekla czeka też na ładna wiosnę i słoneczko
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies