Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy Kalejdoskop

Ogrodowy Kalejdoskop

dzika_roza 11:09, 06 maj 2020

deszczowymaj napisał(a)

Hmmm ..czyli szykuje się kolejna rabata fajnie

U mnie w koszyku z zakupami siedzi Bez krasawica Moskwy masz go może ?

ja mam 7 sztuk
i planuję podsadzić tawułą japońską, tylko trochę się boję kontrakstu - lilak już kwitnie, a tawuła taka pomarańczowa... no nie wiem
deszczowymaj 22:00, 06 maj 2020

dzika_roza napisał(a)

ja mam 7 sztuk
i planuję podsadzić tawułą japońską, tylko trochę się boję kontrakstu - lilak już kwitnie, a tawuła taka pomarańczowa... no nie wiem

Mój jeszcze nie kwitnie ..ciągle w fazie pąka ,zastanawia się czy wystartować no ale nie dawno posadzony także noo

ja mu w nóżki chciałam dać Bodziszka ..może Elke ? przydałby się jakiś długo kwitnący
Milka 07:32, 07 maj 2020

Ogrodowy_Kalejdoskop napisał(a)
Przed ogrodzeniem gdzie jest latem mega gorąco i brak wody mam w większości kocimietkę. Wytrzymuje wszytko i jest rajem dla pszczół Polecam na takie miejsca

Jaka to odmiana?
też doceniam kocimiętkę
Ogrodowy_Kal... 11:18, 14 maj 2020

beamilusia napisał(a)
Przepięknie wyglądają Twoje rabaty. Dopiero początek maja, a u Ciebie bogactwo barw i kształtów. I rośliny takie rozwinięte, i pustych miejsc nie widać. A to dopiero początek sezonu. Gdzie znajdą miejsce byliny letnie i jesienne do rozkwitu? Na pewno wszystko pięknie będzie rosło do późnej jesieni i pokaże bogactwo kolorów. Podziwiam

Cześć Beato, dziękuję za miłe słowa.
Kolejne rośliny dadzą radę ale trzeba nieustannie wycinać co przekwita i w ten sposób robić miejsce dla kolejnych odsłon rabat. Ja mam np. duży sentyment do niezapominajek, których nie pikuję sieją się jak chcą. W tej chwili wyglądają przepięknie, wypełniają wolną przestrzeń ale będę musiał już niedługo je usuwać aby dać powietrza pozostałym roślinom. No cóż praca, praca, praca.
Albo relaks poprzez pracę, lepiej się słyszy
Ogrodowy_Kal... 11:23, 14 maj 2020

Wendy79 napisał(a)
Ależ Ty masz na bogato te rabaty obsadzone, a ja myślałam, że ja gęsto sadzę Darku, a jak szeroką masz działkę?

Wiesz co, chyba ok. 25 m szerokości. Rabaty mają różną szerokość, z boku domu max. 1 m, natomiast już za wcinają się w działkę max. ok. 6 m.
Ale linia rabat w możliwych miejscach jest sukcesywnie przesuwana kosztem trawy nad czym wcale nie narzekam
Ogrodowy_Kal... 11:25, 14 maj 2020

dzika_roza napisał(a)

ja mam 7 sztuk

Jak dla mnie kolory pasujące do siebie. W ogóle kontrasty są w modzie jeśli nie przesadzimy. Trzymam kciuki.
Ogrodowy_Kal... 11:27, 14 maj 2020

Milka napisał(a)

Jaka to odmiana?
też doceniam kocimiętkę

Niestety nie znam nazwy bo ją dostałem od cioci. Ale bezproblemowa, sieje się sama i wabi setki pszczół. Mi pasuje
Ogrodowy_Kal... 11:35, 14 maj 2020

W ogrodzie cały czas się dzieje, chwasty już mało widoczne bo rośliny wypełniają wszystko. Teraz muszą rosnąć w górę
Przymrozki na szczęście u nas małe. Klony palmowe przykryłem, zapomniałem tylko o młodych przyrostach pierisa japońskiego i dostał ale liczę, że odbije. Patrząc na zmiany w kompozycjach donicowych na Ogrodowisku powoli też zaczynam ale bratki jeszcze są tak ładne, że wymieniam sukcesywnie.

Uwielbiam młode przyrosty na wierzbie Hakuro Nishiki
Ogrodowy_Kal... 11:38, 14 maj 2020

Paproć jest najpiękniejsza w takiej fazie, jest moc

Trawa Kostrzewa jesienią dzielona ładnie odpuszcza
sylwia_slomc... 11:40, 14 maj 2020

U mnie paprocie wczorajszy mróz załatwił z kostrzewa się nie polubiłam przez to odmładzanie