Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

Joku 17:34, 13 maj 2023

Nadrobiłam zaległości, z zaciekawieniem obejrzałam relację z Arboretum w Wirtach. Bardzo ciekawe miejsce. U mnie też susza panuje.
Basieksp 17:53, 13 maj 2023

Joku napisał(a)
Nadrobiłam zaległości, z zaciekawieniem obejrzałam relację z Arboretum w Wirtach. Bardzo ciekawe miejsce. U mnie też susza panuje.

Może kiedyś się tam wybierzesz polecam to miejsce z Kościerzyny niecała godzinka samochodem a co do deszczu, u na pokropiło, kurzawę zmyło, ale ma jeszcze padać.
Alija 18:57, 13 maj 2023

Basieksp napisał(a)

I moje ulubione, cieszę się bo robi się ich coraz więcej, mam je już w kilku miejscach na początku miałam jedną małą kępkę

Śliczne kwiatuchy, bożykwiat taki delikatny, a narcyz biały (narcissus poeticus - nazwa też piękna) to wspomnienie dzieciństwa,
no i ten zapach.
Poszerzona rabatka będzie super, wielosiły piękne, klonik też.
Wycieczka do arboretum wspaniała, ja mam najbliżej do arboretum w Bolestraszycach,
chociaż i tak daleko, ok. 130km, tam też pięknie.
Agatorek 22:23, 13 maj 2023

Basieksp napisał(a)
A plany są takie, poszerzona rabata, będzie tam posadzony klonik, po południu nie jest to tak mocno słoneczne miejsce, wyczytałam, ze czerwony powinien dać radę w słońcu. Przyszły dwa wiesioły, zaczynam z nimi, nigdy ich nie miałam, ale już mi się bardzo podobają, delikatne listki i kwiaty, jeden jest niebieski, kwiatki ciemniejsze,

Ale z sadzeniem chyba poczekam, jutro, może pojutrze ma padać, bo teraz tam jest suchutka ziemia, a w beczkach woda też nam już się kończy, dawno u nas nie padało, wiatr dodatkowo wszystko osusza

Basiu, moje czerwone klony mają słońce od rana do wieczora, nic im nie jest. Także Twój na pewno sobie poradzi.

Czy znasz może odmianę tego niebieskiego wiesioła o ciemnych listach? Bardzo ładny jest
Magara 23:08, 13 maj 2023

Basieksp napisał(a)
Przyszły dwa wiesioły, zaczynam z nimi, nigdy ich nie miałam, ale już mi się bardzo podobają, delikatne listki i kwiaty, jeden jest niebieski, kwiatki ciemniejsze, drugi gold z delikatnie żółtymi listkami i ma jaśniejsze kwiaty, do tego żółte żurawki i jakieś dwie inne

Ale z sadzeniem chyba poczekam, jutro, może pojutrze ma padać, bo teraz tam jest suchutka ziemia, a w beczkach woda też nam już się kończy, dawno u nas nie padało, wiatr dodatkowo wszystko osusza

Hehe, Basia widzę, że u tej samej sprzedającej roślinki kupowałyśmy, poznaję po doniczkach, opisach na nich, kijkach i wiązaniu taśmą malarską Ja też m.in. wielosiły kupiłam Chyba ze trzy zamówienia mam od niej, bo bardzo ładne zdrowe sadzonki i do tego porządnie przygotowane do wysyłki Ja swoje wczoraj posadziłam

EDIT do Agi: Heaven scent
Basieksp 23:15, 13 maj 2023

Agatorek napisał(a)

Basiu, moje czerwone klony mają słońce od rana do wieczora, nic im nie jest. Także Twój na pewno sobie poradzi.

Czy znasz może odmianę tego niebieskiego wiesioła o ciemnych listach? Bardzo ładny jest

Znam wielosił Heaven Scent, ma mieć czarujące liście zobaczymy, ale one już mi się bardzo podobają, szkoda, że wcześniej ich nie wyczaiłam, a szukałam tylko żurawek
Magleska 23:15, 13 maj 2023

Basiu fajne zakupy ,no i poszerzona rabata fajnie
z tego ciemnego wielosila będziesz zadowolona -mam go od Uli i bardzo go lubię -myślałam ,że się wysieje ,ale coś nie widzę siewek narazie
Basieksp 23:20, 13 maj 2023

Magara napisał(a)

Hehe, Basia widzę, że u tej samej sprzedającej roślinki kupowałyśmy, poznaję po doniczkach, opisach na nich, kijkach i wiązaniu taśmą malarską Ja też m.in. wielosiły kupiłam Chyba ze trzy zamówienia mam od niej, bo bardzo ładne zdrowe sadzonki i do tego porządnie przygotowane do wysyłki Ja swoje wczoraj posadziłam

EDIT do Agi: Heaven scent

No, możliwe ja też jestem bardzo zadowolona z zamówienia szybciej przyszły niż miały, bo miały być za 8 dni a chyba po trzech dostałam, tak jak piszesz, solidnie zapakowane, ładne sadzonki i jeszcze opis żeby je zahartować w cieniu przed posadzeniem na słoneczne miejsce, troska o to żeby ładnie się przyjęły, a przecież to w dużej mierze teraz ode mnie zależy, ale miło
Basieksp 23:23, 13 maj 2023

Magleska napisał(a)
Basiu fajne zakupy ,no i poszerzona rabata fajnie
z tego ciemnego wielosila będziesz zadowolona -mam go od Uli i bardzo go lubię -myślałam ,że się wysieje ,ale coś nie widzę siewek narazie

Oo to jeszcze jakby się wysiewał, to całkiem super by było ten drugi też jest ładny, kwiatki o odcień jaśniejsze i liście z żółtą obwódką ale ten pierwszy to jego przebarwianie w opisie zwróciło moją uwagę
hankaandrus_44 08:21, 14 maj 2023

Basiu, piękne zakupy. Z wielosiłów będziesz zadowolona, te urosną i w gruncie, i w doniczce.

Na deszcz też czekam, zapowiedź na tydzień jest, ale minimalna- tylko 38%, może więc znów z deszczu nici. Oby nie.