Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

Agatorek 10:48, 09 lip 2023

Dostałam dwa krzaczki pomidorów od siostry i podejrzewam, że je zabiję . Są w donicach, podlewam je, ale kiedy i jak obrywać liście, to nie mam pojęcia

Basiu, śliczne kwiatki
Basieksp 10:54, 09 lip 2023

Agatorek napisał(a)
Dostałam dwa krzaczki pomidorów od siostry i podejrzewam, że je zabiję . Są w donicach, podlewam je, ale kiedy i jak obrywać liście, to nie mam pojęcia

Basiu, śliczne kwiatki

To wytnij im tyko dolne liście i pilnuj by nie miały wilków, je trzeba dość systatycznie okrywać ja raz mialam w donicach koktajlowe, ale pod okapem domu i trochę wróble mi na nie brudziły, trochę mnie to wkurzało
Basieksp 11:28, 09 lip 2023

A owocowo różnie w tym roku
Gruszek będzie mało.
Jakbka tylko na jednym drzewku, ale sporo

Będą wiśnie, nawet sporo i udało się obronić czereśnie przed szpakami, nie wszystkie ale nawet coś zaprawaiłam już
Basieksp 11:34, 09 lip 2023

Czerwone porzeczki jak co roku niezawodne
Czarne też ładne i dużo, ale jeszcze trochę kwaśne

Borówki skubiemy na bieżąco

I zamroziłam dużo świdośliwy, zostały takie resztki do skubania, reszta zamrożona

Mało będzie w tym roku węgierek, dużo mniej niż w zeszłym roku. Jak słońce nie spali będzie dużo jeżyn a dziś mam w planach zrywanie czeronej porzeczki
Judith 11:42, 09 lip 2023

Twoje cieniste rabaty są zachwycające .
Co robisz z tawułkom, ze Ci ładnie kwitnie? Moje strajkują kolejny rok. Za sucho mają, podlewanie u mnie to za mało…
Gruszka_na_w... 11:49, 09 lip 2023

Basieksp napisał(a)

Haniu my nie wycinamy wszystkich naraz, stopniowo, po kilka liści, tak mniej więcej co tydzień. Może to nie jest dobre do końca, ale przy tym zostaniemy, bo robimy tak juz od kilku lat a to z dzisiejszego dnia myślę, że będzie sporo pomidorów w tym roku Coraz bardziej się rumienią

Basiu, ja też od lat podkrzesuję systematycznie pomidory. One to bardzo lubią. Energia nie idzie w liście, ale odżywia owoce to raz, a dwa krzaczki mają lepszą wentylację, a ogrodnik dostęp do pomidorów.

Pięknie Ci kwitną hortensje.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Basieksp 12:18, 09 lip 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Basiu, ja też od lat podkrzesuję systematycznie pomidory. One to bardzo lubią. Energia nie idzie w liście, ale odżywia owoce to raz, a dwa krzaczki mają lepszą wentylację, a ogrodnik dostęp do pomidorów.

Pięknie Ci kwitną hortensje.

Dziękuję no z pomidorami dokładnie tak jak napisałaś mu też ogławiamy pomidory i większość jest już u nas oglowiona
Basieksp 12:39, 09 lip 2023

Judith napisał(a)
Twoje cieniste rabaty są zachwycające .
Co robisz z tawułkom, ze Ci ładnie kwitnie? Moje strajkują kolejny rok. Za sucho mają, podlewanie u mnie to za mało…

Judith na zdjęciach z dziś nie mam tawułki, pewnie myślisz o tym co kwitnie na kremowo, to jest Wiązówka błotna, ona dodatkowo ma ładne dekoracyjne liście A tawułki też u mnie średnio rosną i po kwitnieniu trochę zamierają, a ta Wiązówka to głównie z liści ozdobna jest tak na wiosnę wyglądała

Alija 12:54, 09 lip 2023

Basieksp napisał(a)
Mini hosta ładnie zakwitła

Basiu, uwielbiam Twoje cieniste rabaty. Hortensje pięknie zaczynają pokaz, dalie masz śliczne.
Pomidorki i ogórki super obrodziły.
hankaandrus_44 13:06, 09 lip 2023

Rzadko się udaje zachować jakąś spójność, u amatorów. Wy z mężem, moglibyście ogrody zakładać u ludzi. Wszystko z przemyśleniem co do faktur, kolorów i nasłonecznienia.
Podziwiam całokształt.

Pozdrawiam spod gruszy.