Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

Basieksp 20:38, 30 cze 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Wszystko piękne, ale mój największy zachwyt wzbudziły hortensje piłkowane. No cudne są.

Ta piłkowana jest dość duża jak dla mnie napewno są większe od tej mojej, ta moja dla mnie jest duża siega mi powyżej pasa i ma tak ponad metr objętości, mam ją już kilka lat. W tym roku pierwsze pąki jej zmarzły ale wypuściła dużo nowych
Basieksp 20:43, 30 cze 2024

ElzbietaFranka napisał(a)
Piękne Anabelle. U mnie kwitną co roku wypuszcza 6 pędów i 6 kwiatów wielkości werbla.

Pilkowa też mam, ale traktuje ją po macoszemu. U ciebie takie ładne.

Ta piłkowana to moja największa i najstarsza jest przy samym tarasie, dokarmiłam ją trochę, bardziej o nią zadbałam jeszcze dam hortensjom i całej reszcie trochę nawozu, i zobaczę czy na ten sezon im wystarczy
inka74 22:54, 30 cze 2024

Urzekły mnie twoje hosty, i przy inwazji ślimaków zachwycam się ich całymi listkami. Te niebieskie kulki, nawet te eko, nie są do końca obojętne dla zwierzaków. Zawsze się bałam sypać. Ze 2-3 lata temu miałam dużą inwazję tych bezdomkowych. Dziennie zbierałam pół butelki po soku. Miesiąc czasu mi to zajęło, taki codzienny obchód plus usunięcie liście i przejrzenie ziemi pod drzewami w trakcie usuwania liści na jesieni ale nie mam z nimi problemu do tej pory.
Magara 23:28, 30 cze 2024

inka74 napisał(a)
Te niebieskie kulki, nawet te eko, nie są do końca obojętne dla zwierzaków. Zawsze się bałam sypać.

Iwona, a czemu uważasz, że niebieskie kulki (eko czyli z fosforanem żelaza) nie są obojętne dla zwierzaków??? Podobno fosforan żelaza jest substancją czynną naturalnie występującą w środowisku. Bardzo jestem ciekawa Twojej opinii, bo powszechnie się uznaje, że akurat te granulki są bezpieczne dla zwierząt żyjących i bytujących w ogrodach, skąd inna opinia???
Basieksp 00:17, 01 lip 2024

Też codziennie robię taki ślimakowy obchód, rano mala poprawka, jak mam czas. Jak narazie jest ok. Mam psa , kota, są u mnie jeże, kulki sypałam w miejsca by domowe futrzaki się na nie nie skusiły. Jeże z tego co wiem ślimaków raczej nie jedzą. Ślimaki te golasy chyba u nas nie mają naturalnego wroga, jedynie same nawzajem się zjadają. Zauważyłam, że są u mnie takie brązowe i szaro czarne. To są chyba dwie odmiany i jedne dla drugich są zagrożeniem. Ale nie wiem, które dla których i nie chce sprawdzać czy tak jest napewno. Mimo kulek pojawiają się jeszcze jakieś i poporstu je eliminuję.
Basieksp 19:57, 02 lip 2024

Wczoraj na zwiadach z Azą zajadała jagody A my z eM przez około godzinkę tyle kurek z Azą trochę trudno się zbiera, bo ona nas pilnuje i nie lubi jak się rozdzielamy wtedy ciągnie do drugiej osoby, często plącze się smyczą o drzewa jak jesteśmy razem to jest ok, ale jak za długo w lesie to też chce do domu
Ale za to dziś popołudniu, bez piesia jakieś dwie małe godziny, wygonił nas deszcz i mieliśmy za małe wiaderka

Teraz czyszczenie

hankaandrus_44 20:37, 02 lip 2024

Super! Gratulacje!
AgaBoso 22:31, 02 lip 2024

Ależ zbiory, poczułam smak sosu z koperkiem. Mniam!
GorAna 22:51, 02 lip 2024

Basiu, ale grzybobranie
Już czuję ten zapach i ten smak
Pozdrawiam serdecznie
Magara 22:56, 02 lip 2024

Basia, ależ mi smaka narobiłaś
Moja sąsiadka dziś cały kosz kurek przyniosła, a ja nie mam kiedy się wybrać