Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

Basieksp 22:02, 24 lip 2024

Joku napisał(a)
Mnie też się podobają.
Ciekawe co piszesz o zmienności roślin w lasach po nawałnicy.

W wielu miejscach nie ma jeszcze drzew, jest więcej nasłonecznionych miejsc. Rosną dziewanny, duzo ich jest, dużo jest żmijowca zwyczajnego, widziałam też kwitnąca macieżankę. I trawy, w sumie to też ładnie wygląda, ale lubiłam te wszystkie paprocie i mchy
basia3012 10:54, 26 lip 2024

Basieksp napisał(a)

Zaczynają jeżówki

Basiu, czy na drugim zdjęciu, ta biała to świecznica?
Hortensje uwielbiam. Twoje piłkowane piękne.
Basieksp 12:34, 26 lip 2024

basia3012 napisał(a)

Basiu, czy na drugim zdjęciu, ta biała to świecznica?
Hortensje uwielbiam. Twoje piłkowane piękne.

Nie, to przetacznik klosowy biały. Ale już chyba przekwita, muszę do niego zajrzeć
Gruszka_na_w... 12:50, 26 lip 2024

Lilie u mnie w tym sezonie to porażka. Przymrozki poturbowały kiełki, a późniejsza susza też dała im się we znaki. Z przyjemnością oglądam je u Ciebie. Fajne te dzikie przetaczniki. Życzę, aby się zadomowiły.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Basieksp 14:29, 26 lip 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Lilie u mnie w tym sezonie to porażka. Przymrozki poturbowały kiełki, a późniejsza susza też dała im się we znaki. Z przyjemnością oglądam je u Ciebie. Fajne te dzikie przetaczniki. Życzę, aby się zadomowiły.

U mnie nawet ładne, duże, niektóre już przekwitły ale te drzewiaste trochę mnie denerwują, bo się pokładają, szczególnie w tym roku. Niby jakieś paliki im powbijałam ale mokro, no i tak się pokładają. Napewno więcej nie będę dosadzić, mam te które są i tak zostanie, chyba, że coś mi się zmieni
anpi 22:48, 28 lip 2024

Basieksp napisał(a)
A wczoraj na brzegu lasu znalazłam taką roślinkę wyrwałam sobie dwie sadzonki i posadziłam u siebie sprawdziłam w necie co to i wyszło mi, że to przetacznik klosowy, nie wiedziałam, że on występuje dziko. Ciekawa jestem jak będzie rósł u mnie i jaki duży będzie. Jest mniejszy od tego który mam kiedyś tam kupiony, ale może to dlatego, że rósł na takim ugorze.

Mam nadzieję, że się zadomowi u Ciebie. A ja widziałam na ostatnim wyjeździe w okolicach Krakowa spore skupiska dziko rosnącej szałwi okręgowej
Margo2 10:16, 29 lip 2024

Ale masz pięknie, kolorowo.
Zazdroszczę jeżówek. Moje odmianowe wypadły
Agatorek 20:39, 29 lip 2024

Basiu, bardzo kolorowo się u Ciebie zrobiło
I bujnie, to chyba zasługa opadów

Ładny ten przetacznik z lasu . Ja jak jadę drogą do rodziców, mijam piękne krwawnice w rowie. I zawsze zapominam szpadelka
Basieksp 21:07, 29 lip 2024

anpi napisał(a)

Mam nadzieję, że się zadomowi u Ciebie. A ja widziałam na ostatnim wyjeździe w okolicach Krakowa spore skupiska dziko rosnącej szałwi okręgowej

Ja mam jeszcze w planach przyjżeć się tej dziko rosnącej macierzance, takie ładne kępki, kwitnące na różowo - fioletowo widziałam, ale z samochodu. Następnym razem się zatrzymam
Basieksp 21:13, 29 lip 2024

Margo2 napisał(a)
Ale masz pięknie, kolorowo.
Zazdroszczę jeżówek. Moje odmianowe wypadły

Jeżówki u mnie rosną jak dzikie te zwykłe są bardzo wysokie i sztywne, nic im wiatr i ulewy nie przeszkadzają Ale ładniejsze są te odmianowe, jedne i drugie same mi się wysiewają, tylko rozsadzać mogę je dopiero jak zaczynają kwitnąć, bo takie małe siewki to nie wiem jakie będą Za to biała, po wysianiu się, siewki miała różowe, zwykłe.