Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

Basieksp 23:06, 04 sie 2024

Magara napisał(a)
Basia, wszystko super soczyste Mokre lato widać u Ciebie służy, śladów choróbsk od nadmiaru wilgoci nie widać, super

Narazie jest ok ja mam trochę tych cieniolubnych, one lubią wilgoć
LIDKA 23:17, 04 sie 2024

Bardzo gęsto Basia masz na rabatach. Podoba mi się.
Monika83 08:51, 05 sie 2024

Basieksp napisał(a)
Bardzo ładnie przebarwia się ta hortka to jest dębolistna? No cudna jest❤️
Basieksp 09:25, 05 sie 2024

LIDKA napisał(a)
Bardzo gęsto Basia masz na rabatach. Podoba mi się.

Dziękuję Mam jeszcze w sumie trzy rabaty do poprawienia, najprościej wychodzą mi te cieniste, tam sądzę, rosnie i jest A tam gdzie słońce cały czas coś mi nie wychodzi
Basieksp 09:28, 05 sie 2024

Monika83 napisał(a)
Bardzo ładnie przebarwia się ta hortka to jest dębolistna? No cudna jest❤️

Zgadza się dębolistna, zimą prawie połowa mi się wyłamała. Ale odbiła i nadrobiła straty. Kwiaty już się przebarwiają, chociaż najładniejsza dla mnie jest jak jej liście się przebarwiają
Gruszka_na_w... 10:42, 05 sie 2024

Największy podziw wzbudzają zdrowiutkie i całe liście host. U mnie większość pogryziona przez ślimaki, choć nadmiaru wilgoci nie było.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Basieksp 10:56, 05 sie 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Największy podziw wzbudzają zdrowiutkie i całe liście host. U mnie większość pogryziona przez ślimaki, choć nadmiaru wilgoci nie było.

Walczyłam z nimi codziennie wieczorem latarka i na polowanie niektóre też mam pogryzione ale przy takiej ilości ślimorów u nas, chyba mi się udało z nimi wygrać Teraz jak wychodzę to kilka sztuk znajduję, a potrafiłam kilkadziesiąt wyłapać tak w jeden wieczór. No i kulki z żelazem też miałam. Bez tego chyba by się nie udało.
Kordina 21:43, 05 sie 2024

Ogród piękny, też zwróciłam uwagę na hosty, z moich obserwacji wynika, że nie wszystkie gatunki host żrą, u mnie najbardziej te średnie zielone z kremowym obrzeżem. Mój rekord ślimorów w jeden wieczór to ok 400
Basieksp 22:13, 05 sie 2024

Kordina napisał(a)
Ogród piękny, też zwróciłam uwagę na hosty, z moich obserwacji wynika, że nie wszystkie gatunki host żrą, u mnie najbardziej te średnie zielone z kremowym obrzeżem. Mój rekord ślimorów w jeden wieczór to ok 400

No chyba coś w tym jest, bo u mnie nie ruszają tych ciemnych i szaro niebieskich. No ale takiej ilości to nie miałam.
Magara 23:28, 05 sie 2024

Basieksp napisał(a)

Walczyłam z nimi codziennie wieczorem latarka i na polowanie niektóre też mam pogryzione ale przy takiej ilości ślimorów u nas, chyba mi się udało z nimi wygrać Teraz jak wychodzę to kilka sztuk znajduję, a potrafiłam kilkadziesiąt wyłapać tak w jeden wieczór. No i kulki z żelazem też miałam. Bez tego chyba by się nie udało.

Basia, ja też mam wrażenie, że ślimorów stosunkowo mało biorąc pod uwagę, że u nas raczej mokro całe lato
Już sobie wpisałam przypomnienie na marzec 2025, żeby sypać