Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

Basieksp 11:33, 29 cze 2025

mirkaka napisał(a)
Bardzo mi się podoba , jeszcze jak piszesz tę półkę wyłożysz kamieniami i zasłonisz nimi folię to będzie wyglądało bardzo naturalnie. Na tej półce podwodnej chcesz sadzić rośliny w jakiś koszach? No bo jak się utrzymają skoro jest folia ? Czy po prostu przyciśniesz je kamieniami?

Czekam na zdjęcia pomidorków jak eM je ogołoci z liści, świetnie Ci już plonują, mnóstwo owoców już widać. Ja swoje prowadzę na dwa pędy, i zastanawiam się czy nie zrobiło się za gęsto od liści, oberwałam wszystkie dolne do pierwszego grona, a nawet trochę powyżej, ale cała góra jest dość gęsta, czy Twój eM u góry też je przerzedza z liści?

Rośliny będą w donicach z dziurami obłożone kamieniami. Zobaczę co z tego wyjdzie,bo nie mam żadnego doświadczenia.

A pomidory eM prowadzi na jeden pęd. Obcina liście stopniowo pod gronami. Gdy mają 5-6 gron, eM obcina im tez czubki, by więcej nie rosły. Nie robiłam tak z koktajlowymi, one są oflawiane później, bo im więcej gron dojrzeje. Zasadę ta stosuje tak trochę w zależności od odmiany, bo nie wszystkie zdążą dojrzeć, dlatego są ogławiane, a niektóre później.
Basieksp 11:35, 29 cze 2025

mrokasia napisał(a)

Świetnie to wygląda! Jak dojdą rośliny będzie super .

J
I jeszcze trochę kamieniami, z przodu chciałabym w miarę płaskie, ale narazie takich nie mam. Zaglądam pod każdy krzak w ogrodzie w poszukiwaniu kamieni
Basieksp 11:38, 29 cze 2025

Pomidory , wczoraj eM oberwanie wilki i Dolne liście Będą mialy więcej przewiewu i światła, szybciej zaczną dojrzewać
GorAna 11:41, 29 cze 2025

Basieksp napisał(a)
Jutro, pierwsze co, będę sadzić rośliny, bo narazie są w wiadrze. Potem będę wycinać folię, sadzić rośliny obok oczka, no i muszę pozbyć się tej całej wykopanej ziemi

No i muszę dozbierać kamieni, podokladac w wodzie ,na półce, ale to mogę już na spokojnie, dokładać sobie
Aż musiałam się zalogować, by pochwalić pracę z kamieniami☺️
Szkoda że nie mieszkasz bliżej, bo u mnie kamieni dostatek ☺️
Pozdrawiam niedzielne Basiu☺️
antracyt 12:19, 29 cze 2025

Basiu, ale macie pomidorowy urodzaj!!!
Basieksp 12:39, 29 cze 2025

GorAna napisał(a)
Aż musiałam się zalogować, by pochwalić pracę z kamieniami☺️
Szkoda że nie mieszkasz bliżej, bo u mnie kamieni dostatek ☺️
Pozdrawiam niedzielne Basiu☺️

U nas też są, tylko trzeba na jakieś przydrożne tory, wśród pół sie wybrać A narazie to co mam to wszystko z ogrodu, sama jestem zaskoczona ile kamieni nazbieralam. Trochę będzie mi brakowało, bo lubię jak na rabatach są jakies kamienie, tak różnie poukładane, ale uzupelnie to sobie
Basieksp 12:40, 29 cze 2025

antracyt napisał(a)
Basiu, ale macie pomidorowy urodzaj!!!

To zasługa eMa, to on się nimi zajmuje, ja będę zajadać i zaprawiać
mirkaka 18:54, 29 cze 2025

Dziękuję Basiu za wyjaśnienia i zdjęcia, u mnie pierwsze grono zawiązały jeszcze w domu, ale były wyciągnięte i drugie jest dopiero na wysokości metra , czy moje zawiążą tyle co u was, chyba będą pod samym sufitem
Ulina 22:09, 29 cze 2025

Ciężka praca za Tobą, teraz ta przyjemniejsza część, chetnie zobaczę efekty. Pomidorlandię poczytałam, wiedza to podstawa
Basieksp 22:39, 29 cze 2025

mirkaka napisał(a)
Dziękuję Basiu za wyjaśnienia i zdjęcia, u mnie pierwsze grono zawiązały jeszcze w domu, ale były wyciągnięte i drugie jest dopiero na wysokości metra , czy moje zawiążą tyle co u was, chyba będą pod samym sufitem

Mogę jeszcze dodać, że my jak nasze kwitną, portrząsamy kwiatami by się zapyliły, wtedy ładnie owoce się zawiązują.