Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

Bee 09:34, 05 paź 2026

Basieksp napisał(a)

Witaj Miło, że do mnie zajrzałaś Krwawnicy nie mam u siebie. Ale myślę, że w takim błotku też by sobie rosła, nie wiem tylko jak w zimie. Ja to moje błotko zrobiłam tak po swojemu, nie wiem jak to się sprawdzi. Wykopałam dziurę, wyprofilowałam brzegi i jedną półkę, na to położyłam jakiś materiał, stary ręcznik (by folia się nie poprzecierała) na to folia, takie resztki miałam z oczka wodnego. Poukładałam tam kamienie, jakiś korzeń, pomiędzy kamienie dałam kompost z ziemią i trochę kory. Posadziłam tam paprotki. Woda się utrzymuje, raz tylko trochę dolewałam. Zobaczę czy to się sprawdzi, bo tak po swojemu to zrobiłam

O jaki fajny pomysł. Dziura z błotkiem też ciągle mnie kusi. Mogłabym posadzić w suchym półcieniu pod brzozami jakieś fajniejsze paprocie. Ha, tylko trzeba by wykopać większy dół w korzeniach.
Basieksp 10:53, 05 paź 2026

Bee napisał(a)

O jaki fajny pomysł. Dziura z błotkiem też ciągle mnie kusi. Mogłabym posadzić w suchym półcieniu pod brzozami jakieś fajniejsze paprocie. Ha, tylko trzeba by wykopać większy dół w korzeniach.

No i nie wiem jak rośliny w takim błotku przezimują ? Ale w naturze tez rosną na podmokłych terenach i to wszystko często zamarza, tak sobie kombinuję
anabuko1 19:11, 05 paź 2026

Basieksp napisał(a)
Był pogodny weekend Kwitną astry, zaczynają chryzantemki.
Ostatnie kwiaty przyciętych floksów

Piękna jesień jeszcze nas rozpieszcza.
Piękne te twoje marcinki ; te że jeszcze się nie poddają.
Rozchodniki rumieńców nabierają.
Pięknie jeszcze i oby jak najdłużej
An_na 19:19, 05 paź 2026

Taką jesień to ja lubię
A u Ciebie taka piękna, kolorowa