Noc...Jestem jedynym ogrodnikiem (którego znam), który większość prac wykonuje wieczorami i nocą. Jeśli jest pełnia, to sytuacja niemal idealna dla mnie. Nie słychać samochodów, zarośla wydają się bardziej tajemnicze, widać nocne owady, ptaki i ssaki, a kopiąc w ziemi możemy zobaczyć świecące larwy świetlików, których u mnie są ogromne ilości. Te ostatnie, to najlepsza broń w walce z jajami ślimaków. Niestety chemia do trawników i na szkodniki powoduje, że giną także one. Nie warto!
Osie widokowe są dla mnie szczególnie ważne. Jeśli perspektywa jest krótka, wypada, by kończyły się ławką, donicą, unikalną rośliną, rzeźbą, czy kamieniem.
Mój emu Nuno, który okazał się być jednak Nuną. Liczę na pierwsze jaja tej zimy
Hibiskus bagienny może być ozdobny nie tylko z kwiatów, ale także z purpurowych liści. Nie zdecydowałem się na białokwiatowe odmiany, ponieważ bardzo szybko widać na nich zbrązowienia płatków. U mnie rośnie w dość kiepskiej ziemi, ale daje radę.