Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dębowe zakątki

Dębowe zakątki

Wafel 10:48, 10 maj 2025

Witam się serdecznie Jestem właścicielką maleńkiego ogródka, w którym dwa lata temu posadziłam klona Beni Maiko. W poszukiwaniu informacji trafiłam na Twój wątek. Marzyłam o odmianie niewielkiej, ażurowej, wąskiej, zmyliły mnie trochę informacje i zdjęcia internetowe co do kształtu tego drzewka. Beni Maiko rośnie raczej kopulasto w późniejszym okresie wzrostu i stąd moje pytanie czy masz doświadczenie z cięciem tego drzewka, podkrzesywaniem? Czy raczej powinnam odpuścić i wymienić na mniejszą odmianę?
Podobno jeden ci wypadł po 4 latach, znasz przyczynę? Będę wdzięczna za każdą informację o tym drzewku.
anabuko1 20:28, 11 maj 2025

Alija napisał(a)
Aniu, śliczne hosty, bardzo je lubię o tej porze, jedno mają już rozwinięte liście, inne dopiero pokazują kły, ale wszystkie są świeżutkie i nienadgryzione przez ślimaki.
U mnie też niektóre rośliny zostały liźnięte mrozem, cytryniec, morwa, jedna magnolia (dziwne, bo rosnąca obok nienaruszona).

Hosty rosną w oczach ze 3 podmarzły w 2 falach przymrozkowych I kilka roślin też. /najbardziej szkoda mi judaszowca.
U mnie też tak jest i teraz inne są bardziej rozwinięte a inne z kłów się rozwijają jeszcze lekko.
Oj te ślimaki już są . musze kupić niebieski granulat.
U mnie też mrozik sobie wybierał rośliny tu i ówdzie a nie falami

Uf jestem już po swoim wernisażu, Udany , fajny. Teraz już spokojnej zajmę się tyłami w ogrodzie

Pozwolę sobie wam pokazać minimum z tego wernisażu
anabuko1 20:50, 11 maj 2025

Kordina napisał(a)

Ale progres ja tu widzę! Aniu gratulacje, nieźle ostrzysz pędzle

A dziękuję bardzo
Jeszcze jeden obraz z koniem jest na wystawie

W sumie 30- kilka obrazów
anabuko1 21:33, 11 maj 2025

Dorota321 napisał(a)
Konie w galopie pięknie namalowałaś, świetnie się rozwijasz Aniu.
Spory przymrozek u Was był, u mnie trochę tylko kwiaty na magnolii zbrązowiały. Żal roślin i Twojej pracy.
Glicynię chyba masz w tej samej odmianie co moja. Podoba mi się jeszcze pełna i taka o grubych kwiatach glicynia. Na razie nie spotkałam, żeby kupić.

Dorotko dziękuję , dziękuję. ciągle się staram
U mnie trochę przymrozków 2 turach podmroził mi rośliny[, nawet ziemniaczki , które już wyszły. Ale kły mieczyków nie.
anabuko1 22:10, 11 maj 2025

Roocika napisał(a)
Konie bardzo mi się podobają

Wiosenne rośliny cieszą, chociaż przymrozki trochę psują humory. Mam nadzieję, że rośliny się pozbierają u nas.

To cieszę się ,że konie ci się podobają
To moje pierwsze malowane konie
Wiosna ładna , ale te przymrozki już nie.
Miałam 2 tury z przerwami z tymi przymrozkami i coś tam i w jednej w i drugiej turze ucierpiało.
Tyły w ogrodzie mam duże.

Karczoch ładnie rośnie, już kolejne lata. # razy przesadzany i ma się chyba dobrze i ma wokół siebie siewki ? Nie wiem, na razie nie ruszam ich .

anabuko1 22:20, 11 maj 2025

Wafel napisał(a)
Witam się serdecznie Jestem właścicielką maleńkiego ogródka, w którym dwa lata temu posadziłam klona Beni Maiko. W poszukiwaniu informacji trafiłam na Twój wątek. Marzyłam o odmianie niewielkiej, ażurowej, wąskiej, zmyliły mnie trochę informacje i zdjęcia internetowe co do kształtu tego drzewka. Beni Maiko rośnie raczej kopulasto w późniejszym okresie wzrostu i stąd moje pytanie czy masz doświadczenie z cięciem tego drzewka, podkrzesywaniem? Czy raczej powinnam odpuścić i wymienić na mniejszą odmianę?
Podobno jeden ci wypadł po 4 latach, znasz przyczynę? Będę wdzięczna za każdą informację o tym drzewku.

Witam. Mój Beni Maiko miałby 5 lat, ale niestety w tym roku padł. Szkoda, sporo był jużi piękny.
Ale kupiłam nowego małego Beni Maiko, bo bardzo mi się podoba ten klonik.
Tak rośnie kopulasto. Ja swojego nie ciałami, nie miałam potrzeby.
No włąśnie wypadł mi Beni Maiko i nie mam pojęcia dlaczego

Nie wiem ila lat masz swój. Ale ciecie to raczej większych drzew , Ale jak przeszkadza to i ja czasami rośliny tnę jak mam potrzebę.
musisz sama rozeznać.

anabuko1 22:23, 11 maj 2025

Kordina 22:27, 11 maj 2025

Jak dużo! Ponad 30, ale wiesz nie spodziewałam się, ze te obrazy z końmi są takiej wielkości a to jest dodatkowa trudność przy malowaniu
Wafel 22:38, 11 maj 2025

Dziękuję za informacje na temat klonu. Mój jest maleńki mam go dwa lata dopiero. Na razie ciąć nie muszę, a czy on dożyje wieku w pełni dojrzałego drzewa to już wątpliwe po losach twojego

P.S. Gratuluję wernisażu, podziwiam talent malarski, zawsze się zastanawiam, jak to możliwe, że ludzie widzą "to samo" a nie każdy potrafi ten obraz widziany przenieść na papier czy płótno, ubolewam, że nie mam takiej zdolności
Basieksp 22:53, 11 maj 2025

Świetny wernisaż Gratukuję Konie piękne