Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dębowe zakątki

Dębowe zakątki

anabuko1 19:04, 01 lip 2026

hankaandrus_44 napisał(a)
Taki staw to bajka!
U mnie nie ma stawu. Jest wkopana beczka/200l/ po brzegi. Ale przykrywam, bio kilka lat temu miałam po zimie denatów parę. W jednym roku zając, w drugim jeżyk. Dlatego jest przykrycie, bo nie zawsze w ogrodzie jestem, i wtedy tam to dopiero jest magia. Bodziszki od Joli, rozpychają się łokciami i nogami-zawłaszczają teren obok liliowców. Ale te też nie w ciemię bite...zapuściły korzenie i nawet rudbekii lśniącej od drugiej Joli/tej ze Szczecina/ nie ustępują. Na drugiej rabacie śliwa wiśniowa o teren walczy z juką, z różami i niedawno jeszcze z wilczomleczem też od Joli /spod Gdańska/. Kto wygrał? Na razie juka, bo miała przez kilka lat zastój, a teraz wypuściła aż 3 pędy kwitowe i konkuruje z różą z Biedronki.
O konkurs ogrodowy rywalizują każdy w swoim czasie, a zaczynają ranniki i krokusy, a kończą chryzantemy i astry marcinki.
W związku z tym miewam szczęście, że czasami w mym ogrodzie bywam i czasami tę rywalizację podglądam. Każdy ogród ma swoje plusy, tylko trzeba zwolnić biegi usiąść na stołeczku pod cienistym drzewem, czego i Wam życzę.

Hanusiu, przeczytałam i uśmiecham się od ucha do ucha

„Taki staw to bajka!” — prawda. Ale Pani beczka 200l to już w ogóle magia realizmu magicznego!

Bo co z tego, że bez tafli wody na hektar? Jest życie. Są historie. Są „denaci” — zając i jeżyk — którzy przypominają, że ogród to nie tylko dla nas.
I jest to mądre przykrycie. Bezpieczeństwo przede wszystkim.

A to co się dzieje wokół beczki... to czysty teatr!
Bodziszki od Joli rozpychają się łokciami — klasyka. Jak są w ogrodzie, to rządzą.
Liliowce nie dają się w ciemię bić, zapuściły korzenie i trzymają pozycję. Spryciule

Rudbekia lśniąca od drugiej Joli ze Szczecina — podziwiam. Też nie ustępuje.

I ten pojedynek na drugiej rabacie: śliwa wiśniowa,. juka . róże, wilczomlecz od Joli spod Gdańska Kto wygrał? Na razie juka z 3 pędami kwiatowymi ? Ale „róża z Biedronki” pewnie jeszcze pokaże pazur.

Uwielbiam to: „O konkurs ogrodowy rywalizują każdy w swoim czasie”. Ranniki i krokusy otwierają sezon, chryzantemy i marcinki zamykają. I wszystko pomiędzy.

Masz rację: Każdy ogród ma swoje plusy. Trzeba tylko zwolnić biegi i usiąść na stołeczku pod cienistym drzewem.
I podglądać tę rywalizację. Bo to jest najlepsze kino.

Dziękuję za ten wpis. Za poczucie humoru i za to, że ogród u ciebie żyje, nawet jeśli to „tylko” beczka.
Pozdrawiam z mojego stawu — może kiedyś zamienimy się sadzonkami?
Będzie mapa Ogridziczych darów większa
Ulina 21:25, 01 lip 2026

Aniu, liliowce zgromadziły sobie zapasy wody w korzeniach żeby dać letni popis. U mnie żółta rabata liliowcowa wystartowała. A trochę później wystartuje pomarańczowa.
U Ciebie różnobarwne rabaty, piękne masz kolory liliowców a stawu można tylko zazdrościć w upał.
Masz jakieś plany roślinne nad staw, chyba w zeszłym sezonie coś pisałyśmy o trawach, o ile dobrze sobie przypominam.
hankaandrus_44 22:09, 01 lip 2026

Aniu, dziękuję za opis scenerii z innej perspektywy niż moja. Co nie znaczy, że inna. Chyba Anie to mają w genach, że czarownym zmysłem wyczuwają naturę. Pozdrawiam serdecznie.
Basieksp 23:21, 01 lip 2026

Fajnie, przyjemnie rak posiedzieć nad takim stawem Lubię sobie usiąść gdzieś w ogrodzie i wysłuchiwać się w śpiew ptaków, nawet jeśli są to tylko kłótnie wróbli
U nas jest dość mokro, wczoraj całą noc padało. Miałam już puste beczki, teraz wszystkie są pełne. W oczku też mam wody na maksa. W te upały musiałam sporo dolać, dziś ładnie napadało. Też rybkom dałam dodatkowe napowietrzanie, na czas upałów.
Na szczęście ten upał, który był szkód nie narobił.
anabuko1 23:02, 02 lip 2026

Ulina napisał(a)
Aniu, liliowce zgromadziły sobie zapasy wody w korzeniach żeby dać letni popis. U mnie żółta rabata liliowcowa wystartowała. A trochę później wystartuje pomarańczowa.
U Ciebie różnobarwne rabaty, piękne masz kolory liliowców a stawu można tylko zazdrościć w upał.
Masz jakieś plany roślinne nad staw, chyba w zeszłym sezonie coś pisałyśmy o trawach, o ile dobrze sobie przypominam.

Faktycznie może dzięki tym zapasom wody w korzeniach teraz mają siłę kwitnąć.
Tak u mnie różnorodnie, kolorowo. Liliowce w różnych rabatach.
Dobrze, że liliowce są twardzielami na upały.
U Ciebie żółta i pomarańczowa rabata brzmią jak słońce w ogrodzie.
Staw faktycznie daje życie w taką pogodę. Polecam każdemu
A co do traw nad wodę… coś tam posadziłam po naszych rozmowach zeszłego sezonu. Miskant Morning Light nie dał rady chyba za mokro zimą .
Są jeszcze plany..ale komplikacje zdrowotne od zimy się ciągną i odłożone to wszystko. A teraz jeszcze tj. to dzień temu rękę złamałam w nadgarstku to na w podziałami w tym sezonie za wiele.

1/4 kolekcji już kwitnie ✨
Liliowce rozsiane po całym ogrodzie, a każdy kwiat to mała radość.
Deszcz na płatkach, słońce w środku.
Reszta dopiero zbiera się do tańca...
Zakwitła dopiero część,
ale już nie da się przejść obok bez uśmiechu. :,O

anabuko1 23:03, 02 lip 2026

Hanuś, dziękuję. Inna perspektywa to skarb w ogrodzie, bo wtedy widzimy więcej.
Może rzeczywiście Anny mają w sobie ten zmysł... ale myślę, że to ogród nas tak uczy słuchać natury.
Serdecznie pozdrawiam.

Piękny czas w ogrodzie! Lilie w pełnej krasie.
Niektóre już rozkwitły, inne tylko mrugają pąkami.
Cierpliwie czekam na resztę tej barwnej orkiestry.