Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dębowe zakątki

Dębowe zakątki

anabuko1 19:03, 25 cze 2026

ElzbietaFranka napisał(a)
Aniu piękne mąki. Też wysiałam moje mają zaledwie 10 cm, ale szybko rosną. Powinny kwitnąć w tym roku. Kiedy ty wysiewasz? Czy ten bez czarny ci zakwitł bo widzę tylko gałązkę z owockami. Bardzo dużo roślin kwitnie. Ukrop leje się z nieba. Jedziemy zaraz podlewać chociaż trochę tym roślinom pomoc w lepszym żywocie.

Elu, dziękuję! U mnie to maki jednoroczne, sieja się same i zawsze są wysokie.
Twoje 10 cm to taki marny wynik, spokojnie zdążą zakwitnąć.
U mnie nasilały się w różnych miejscach.

A bez czarny tak, zakwitł pięknie dawno. Już piękny krzak stworzył. Bardzo go lubię

Ten ukrop to masakra. Też dziś biegałam z wężem o 6 rano, bo inaczej wszystko klapnie do południa. Trzymajmy się, podlewacze ogrodowi!

Mój ogród,,.... Festiwal kolorów i charakterów i niespodzianek bylinowych, które co roku niektóre inaczej się wysiewają

Teraz dużo roślin koncertuje.

Złocień maruna robi za chór. Setki małych słonecznych guzików, a obok hakonechloa 'Aureola' udaje fontannę ze złota.
Hortensje 'Annabelle' jeszcze zielone, czyli dopiero się stroją. Wiedzą, że wielkie wejście w bieli będzie później. Obok goździki brodate vtez same się wysialy.
Liliowiec w kolorze zachodzącego słońca. A na nim mszyce. Dopiero zobaczyłam na zdjęciu. Małe czarne kropki postanowiły, że też chyba chcą być gwiazdami.
Liliowiec się nie obraża.
I dobrze. Kwitnie tylko jeden dzień, więc szkoda mu czasu na fochy.

Przetacznik strzela fioletowymi racami w niebo.
Ogród ma rytm. Jak jedne kwiaty schodzą ze sceny, drugie już stroją płatki.
Ogród to przecież żywy obraz, który maluje się łopatą, grabkami i szpadlem, nieprawdaż ?

mirkaka 07:13, 26 cze 2026

Aniu, masz piękne różnorodne, ciekawe maki
Róże też cudnie kwitną, czerwiec to i mój ulubiony miesiąc
Margo2 14:58, 26 cze 2026

Pięknie napisane.
Moja maruna strasznie się rozsiewa.
Czy ostróżki jednoroczne rosną same, czy wśród innych roslin?
Ja swoje przerzedzam, bo by zadusiły inne rośliny
anabuko1 18:39, 27 cze 2026

mirkaka napisał(a)
Aniu, masz piękne różnorodne, ciekawe maki
Róże też cudnie kwitną, czerwiec to i mój ulubiony miesiąc

Dziękuję Mirka!

Te maki to moje czerwcowe wariatki - same się wysiały i teraz robią przedstawienie w każdą stronę. Mają tyle falbanek, że aż wstyd A róże... oj tak, czerwiec to ich miesiąc. Pachną tak, że chodzę po ogrodzie z nosem w górze.

Też uwielbiam czerwiec! Wszystko eksploduje kolorem naraz i człowiek nie wie gdzie patrzeć pierwsze.

Pozdrawiam cieplutko z rabaty

anabuko1 19:25, 27 cze 2026

Margo2 napisał(a)
Pięknie napisane.
Moja maruna strasznie się rozsiewa.
Czy ostróżki jednoroczne rosną same, czy wśród innych roslin?
Ja swoje przerzedzam, bo by zadusiły inne rośliny

Dziękuję za miłe słowa!

Oj, maruna to jest dopiero ogrodowa buntowniczka Raz ją posadzisz, a za rok masz jej więcej. Pachnie cytrusowo, wygląda jak mini rumianek

Ostróżki wiedzą gdzie jest życie na bogato
U mnie w truskawkach mają spokój, wilgoć i zero przerywania, więc szaleją. A w rabacie to tylko 2-3 skromne panny.
Samosiejka zawsze wybierze miejsce, gdzie nie powinna Niech rosną na końcu poletka. Będzie kolorowo i pszczoły zadowolone.

anabuko1 11:04, 29 cze 2026

40 stopni? Liliowce tylko się rozgrzewają.

Od rana żar leje się z nieba, a Ja wieczorem będe biegać z wężem jak strażak.
Ale one? One mają ważniejsze sprawy.
Rozkwitają. I to jak. Kremowe, różowe, bordo z czarnym okiem, żółte jak słońce na sterydach. Każdy kwiat na jeden dzień, ale skoro masz ich dużo i różnych, to parada trwa.
Z dnia na dzień będzie ich tylko więcej.
Jeden pąk pęka, trzy następne robią mu miejsce w kolejce.

anabuko1 13:02, 30 cze 2026

Maki jeszcze kwitną.
Bordowy, prawie czarny, z karbowanymi płatkami jak tiul czy suknia balowa
Stoi dumnie nad złotozieloną trawą ozdobną i nie daje się nikomu przegapić.No muszę zostawić go na nasiona
W innej rabacie szaleją czerwone, postrzępione "pompony". Jeden kwiat wygląda jak fajerwerk, drugi jak kulka jedwabiu. A niedaleko zielona makówka w koronie czeka na swoją kolej.

anabuko1 12:17, 01 lip 2026

Lato szaleje z kwitnieniem. Dzień w dzień coś nowego.
Tylko to słońce i zero deszczu daje w kość
Ogród piękny, ale spragniony.
U was kto daje radę w suszy?

anabuko1 12:35, 01 lip 2026

Upał daje w kość. Trawa przypalona, ziemia sucha, a powietrze drży.
Ale mój ogród znalazł sposób, żeby przetrwać i jeszcze błyszczeć. Bynajmniej w niektórych miejscach
Bohaterowie upałów? Liliowce.
Pomarańczowe jak zachód słońca, żółte jak miód. Nie marudzą. Stoją na pełnym słońcu, dzień w dzień otwierają nowe kwiaty i udają, że 40 stopni to dla nich spa.
Te pełne, karbowane kępki przy domu i te smukłe, jednodniowe piękności nad brzegiem — to mój letni pancerz.
A sercem dalszego ogrodu jest staw.
W taką pogodę woda szybko traci tlen, a ryby zaczynają „łapać powietrze”. Dlatego działa fontanna.
Patrzcie na te rozbryzgi na zdjęciach — to nie jest kaprys. To życiodajny natleniacz. Woda spada, rozbija się o powierzchnię, miesza i wtłacza powietrze w głąb. Dla ryb to różnica między „jest ciężko” a „oddychamy normalnie”.

I wtedy dzieje się magia. Siadam na brzegu.
Słyszę plusk fontanny. Widzę jak wierzby i trzciny odbijają się w tafli. Czuję chłód idący od wody.
A do tego... śpiew ptaków wokół. Kosy, sikorki,dzwońce, drozdy gdzieś w trzcinach kryje się trzciniak. To jest ich scena. Staw przyciąga życie.
Nawet bocian codziennie przechadza się wokół niego.
Upał, liliowce, woda, tlen i muzyka ptaków.
Ogród latem to nie jest walka z naturą. To nauka, jak z nią współpracować.
Siadasz na brzegu, patrzysz jak liliowce kiwają się na wietrze, słuchasz plusku wody, śpiewu ptaków
Taką małą chwila wytchnienia i relaksu....
A u Was co ratuje ogród w takie gorące dni?

hankaandrus_44 15:43, 01 lip 2026

Taki staw to bajka!
U mnie nie ma stawu. Jest wkopana beczka/200l/ po brzegi. Ale przykrywam, bio kilka lat temu miałam po zimie denatów parę. W jednym roku zając, w drugim jeżyk. Dlatego jest przykrycie, bo nie zawsze w ogrodzie jestem, i wtedy tam to dopiero jest magia. Bodziszki od Joli, rozpychają się łokciami i nogami-zawłaszczają teren obok liliowców. Ale te też nie w ciemię bite...zapuściły korzenie i nawet rudbekii lśniącej od drugiej Joli/tej ze Szczecina/ nie ustępują. Na drugiej rabacie śliwa wiśniowa o teren walczy z juką, z różami i niedawno jeszcze z wilczomleczem też od Joli /spod Gdańska/. Kto wygrał? Na razie juka, bo miała przez kilka lat zastój, a teraz wypuściła aż 3 pędy kwitowe i konkuruje z różą z Biedronki.
O konkurs ogrodowy rywalizują każdy w swoim czasie, a zaczynają ranniki i krokusy, a kończą chryzantemy i astry marcinki.
W związku z tym miewam szczęście, że czasami w mym ogrodzie bywam i czasami tę rywalizację podglądam. Każdy ogród ma swoje plusy, tylko trzeba zwolnić biegi usiąść na stołeczku pod cienistym drzewem, czego i Wam życzę.