Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

magnolia 16:21, 21 lip 2015

wszystkie zdjęcia bym zacytowała, nad wszystkimi wzdycham. Jak Ty się tam czujesz?- ktoś mi dziś powiedział że nawet jak obiad gotuje i kotlety zbija, musi zerkać na ogród i wzdycha
Pszczelarnia 16:24, 21 lip 2015

Magnolia,
mam wszystkie rdesty. Ten himalajski (p. amplexicaulis) odmianowy ('Firetail') jest najmniej kłopotliwy, wolno przyrasta, jego 3 rok.
Penstemony sztywne (może dlatego że w masie stoją).
Jarzmianki (wraz z mikołajkami) powinnam jednak chyba do przodu dać, bo nie widać od razu tej rzeki jak się patrzy od domu a tylko z boku (są za monardą i floksami).
Tutaj rdest z innej strony:

magnolia 16:28, 21 lip 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Magnolia,
mam wszystkie rdesty. Ten himalajski (p. amplexicaulis) odmianowy ('Firetail') jest najmniej kłopotliwy, wolno przyrasta, jego 3 rok.
Penstemony sztywne (może dlatego że w masie stoją).
Jarzmianki (wraz z mikołajkami) powinnam jednak chyba do przodu dać, bo nie widać od razu tej rzeki jak się patrzy od domu a tylko z boku (są za monardą i floksami).
Tutaj rdest z innej strony:

piękne.
Masz jeszcze zdjęcia z oddali?- żeby ogarnąć bardziej globalnie?
Pszczelarnia 16:30, 21 lip 2015

magnolia napisał(a)
wszystkie zdjęcia bym zacytowała, nad wszystkimi wzdycham. Jak Ty się tam czujesz?- ktoś mi dziś powiedział że nawet jak obiad gotuje i kotlety zbija, musi zerkać na ogród i wzdycha

Marta,
a widzisz liatry, floksy, penstemony, kłosowce, monardy, mikołajki i przegorzany wciśnięte ponad plan?

magnolia 16:35, 21 lip 2015

Pszczelarnia napisał(a)

Marta,
a widzisz liatry, floksy, penstemony, kłosowce, monardy, mikołajki i przegorzany wciśnięte ponad plan?

widzę- Ty tam jesteś,ze swoją energią przecież- bardzo pięknie, nawet jak coś zazgrzyta odrobinę, to i tak zapiera dech w piersiach.
Pszczelarnia 16:39, 21 lip 2015

magnolia napisał(a)

piękne.
Masz jeszcze zdjęcia z oddali?- żeby ogarnąć bardziej globalnie?

Oj nie mam. Zrobię tak z pozycji od drzwi ogrodowych. Na lewą i prawą razem. Będę korygować (za duża plama białych floksów - daje po oczach, te 2 róże zeszłoroczne niepotrzebne). I szałwia z seslerią i stachysem po prawej powinna być ciut do przodu wysunięta, bo tam jest obniżenie terenu właśnie i ona siedzi w dole.

Pszczelarnia 17:02, 21 lip 2015

Jeszcze się mobilizuję i wrzucam kwiatki z innych, może lepszych ujęć?
Czosnek gł., maruna, lilie, koper - brzmi bardzo swojsko.

Pszczelarnia 17:11, 21 lip 2015

Ogólnie

Ostróżki się ponoć same sieją - u mnie jakoś nic się nie sieje (idę wiosną jak burza przez ogród i nie ma zastanawiania się, co tam może być). Te wszystkie są z dawnego przedogrodowiskowego siewu z nasion kupionych.

I krwiściąg jest w tej masie między mikołajkami i przegorzanami - istny jarmark kwiecia na tej rabacie:

Pszczelarnia 17:14, 21 lip 2015

Jeżówka blada - echinacea pallida jest świetna!

I jeszcze mikołajki bliżej:

Pszczelarnia 17:17, 21 lip 2015

Jeszcze driakiew jest na innej rabacie:

I taki pięciornik bylinowy na suche gleby o cudnym kolorze wina - już przekwita. Mam jeszcze drugi w kolorze pink.