Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

hanka_andrus 11:53, 27 gru 2015

Ewuniu, ogrom pracy za Tobą, a odpoczynek przy tak pięknym drzewku zasłużony!
Aniołki, frywolitki, jeżyki z bibułki, misterne gwiazdki - takie ozdoby faktycznie latami zbiera się!
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!
malkul 15:12, 27 gru 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Dziękuję za życzenia. Kilka świątecznych ujęć.

zaintygowała mnie ta igiełkowa gwiazda w rogu, skąd to?
Gabriela 15:56, 27 gru 2015

Frywolitki prześliczne, od młodości kojarzą mi się z powieścią Orzeszkowej pt. Pamiętnik Wacławy. Tam groźna babcia głównej bohaterki, o imieniu Hortensja, zawsze miała przy sobie koszyk z motkami i wyrabiała czółenkiem frywolitki właśnie.
Bo frywolitki robi się nie szydełkiem, ale czółenkiem, którego nigdy w życiu nie widziałam "na żywo".

Jeżyk z bibułki natomiast kojarzy mi się z czasami przedszkolnymi, robiłam ale nie pamiętam jak, takie różowe okropnie wisiały na choince, bo taką bibułę w przedszkolu dali. Dlatego nie podobały mi się, bo w dzieciństwie i długo po tym, nie cierpiałam różowego koloru, uwielbiając nade wszystko niebieski.

Twoje drzewko konsekwentne i bardzo w tej konsekwencji urocze. Do tej pory konsekwentne choinki kojarzyły mi się ze sklepem, a dzięki tym koronkom i jeżykom, udało się to złe pominąć całkowicie i choinka wyszła śliczna i klimatyczna.
Gardenarium 17:39, 27 gru 2015

Mam bardzo podobne ozdoby Gratuluję energii tworzenia przedświątecznego. Ja wymiękłam, ale za to nieco kulinarnie się podciągnęłam

Instagram Ogrodowiska
Rumianka 19:20, 27 gru 2015

Żebë Gódë bëlë snôżé,
Nowi Roczek jak nôlezi,
żebë Waji pse nie grëzlë,
bë Wë żiwca w niebó lezlë

Żebë Gwiôzdór pòklowati
przëniósł Wama różnè smaczi,
żebë nos bèł ful tabaczczi
a We wcug jadalë kaczczi.....
hanka_andrus 19:30, 27 gru 2015

Tego mi brakowało! Jeszcze tylko góralskie, poznańskie życzenia i będzie swojsko jak tylko u Polaków bywa!
Pszczelarnia 23:45, 27 gru 2015

Rumianka napisał(a)
Żebë Gódë bëlë snôżé,
Nowi Roczek jak nôlezi,
żebë Waji pse nie grëzlë,
bë Wë żiwca w niebó lezlë

Żebë Gwiôzdór pòklowati
przëniósł Wama różnè smaczi,
żebë nos bèł ful tabaczczi
a We wcug jadalë kaczczi.....

. Cudowne. A mi się Kaszuby śniły, że na wsi (jakby u rodziny) w krajobrazie rolniczym tworzyłam ogród na wiejskim gospodarskim podwórzu.
Pszczelarnia 23:49, 27 gru 2015

malkul napisał(a)

zaintygowała mnie ta igiełkowa gwiazda w rogu, skąd to?

Gabrysia objaśniła. Jeżyki (tak się nazywają) roluje się i ściąga na koniec nitką z bibuły gładkiej. Wykonuje je moja 80-letnia teściowa (sic!). Podobnież szyje wszystko, co się komu zamarzy. To są nadzwyczajne manualne zdolności i ta kondycja.
Pszczelarnia 23:52, 27 gru 2015

Gardenarium napisał(a)
Mam bardzo podobne ozdoby Gratuluję energii tworzenia przedświątecznego. Ja wymiękłam, ale za to nieco kulinarnie się podciągnęłam

Ja wymięknę po Nowym Roku, po zakończeniu malowania własnoręcznego w domu a przed rozpoczęciem prac w ogrodzie siostry (poważny lifting starego ogrodu).
Ensata 10:06, 28 gru 2015

U mnie takie ozdoby robi znajoma 94 letnia Pani Helena. Ostatnio narzekała, że słabo widzi)))) bo za dużo ich zrobiła.