Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

wietrzyk 10:01, 15 mar 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Od pewnego czasu wszystko patroszę z torfu, a zwłaszcza wrzosowate: nie chcą przerastać przez ten torf i się przekorzeniać, jak w skorupce.

Torf nie jest potrzebny roślinom, tak uważam. Niech nie giną torfowiska Litwy.

Pewnie to przesądza o permanentnej porażce, którą ponoszę sadząc rodki. Zawstydziłam się, bo nie pomyślałam o demolce torfowisk, dorzucając kolejne worki torfu Możesz podpowiedzieć w jaki inny sposób zakwasić glebę...?
Pszczelarnia 10:05, 15 mar 2017

wietrzyk napisał(a)

Pewnie to przesądza o permanentnej porażce, którą ponoszę sadząc rodki. Zawstydziłam się, bo nie pomyślałam o demolce torfowisk, dorzucając kolejne worki torfu Możesz podpowiedzieć w jaki inny sposób zakwasić glebę...?

Wrzuć sobie "Toszka" w wyszukiwarkę. Ona pisała obszernie. Gdzieś na wątkach w projektowaniu. Ja mam igły, szyszki, obornik koński, liście dębowe - i ... niewiele różaneczników, z tego 2 też w fatalnej kondycji. Ale chcę to zmienić - chodzi za mną żywopłot z różaneczników, kiedyś.
Pszczelarnia 10:06, 15 mar 2017

nicol21 napisał(a)
Obeliski fantastyczne! Coś po nich będzie się piąć czy będą ozdobą samą w sobie?

Nie "samą w sobie", nie - na róże pnące w zielniku.
Pszczelarnia 10:07, 15 mar 2017

Madzenka napisał(a)

Chyba należy ciąć po kwitnieniu kaliny a nie przed

Ale dla rozkrzewienia warto jednak wiosną ciąć - wiadomo, że kosztem kwiatów ale i tak ich nie będzie wiele na 2 patyczkach.
Pszczelarnia 10:14, 15 mar 2017

mira napisał(a)
Obeliski wyśmienite, grządki cudnie przygotowane że aż mi się zachciało już lecieć choć dziś pracowałam w ogrodzie ale jeszcze sprzątam ogród przydomowy - od przyszłego tygodnia siedzę w jagodniku i nie wychodzę

Ewa z agrestów na pniu nie będziesz mieć za dużo agrestu - to tak na podjedzenie i na ozdobę - też będę sadzić w takich celach
najlepszy jednak krzaczek - mam jeden przesadzony jeszcze z ogrodu teściów więc pewnie jakaś stara odmiana - i ma już maleńkie listeczki

wysiewy poczyniłam i z 2 torebek już mam łebki nad ziemią a z jednej jeszcze nie - obstawiam że to jeżówka - czekam spokojnie

pozdrawiam

Miro, potrzebuję tak z 5 słoiczków dżemu agrestowego - tylko tyle i bieżąco do kompotów w sezonie.

Grządki u mnie czekają do kwietnia (ok. 20). Powinnam groch wcześniej posiać.

Posiałam i ja .... . Złamałam się. Jak zobaczyłam ile mam nasion, to po prostu wysiałam. Smutna byłaby wiosna bez upraw parapetowych i inspektowych.
sylwia_slomc... 11:30, 15 mar 2017

Widzę , że już praca nad warzywnikiem wreŚcieżkę z cegły będziesz przedłużać?
Konieczki 15:31, 15 mar 2017

Kochana Ewciu chcialam powiedziec że ze względów ode mnie niezależnych na wiosnę nie wybiorę się w Twoje okolice i może przesadź klona do parku
Przepraszam za zamieszanie
15:36, 15 mar 2017
Madzenka napisał(a)

Chyba należy ciąć po kwitnieniu kaliny a nie przed

raczej napewno bo teraz skutecznie sie obetnie kwiaty

polecam wstrzemieżliwość ....i po kwitnieniu formować

Ewo....obeliski wspaniałe
mira 15:46, 15 mar 2017

Tak brak wiosny na parapetach to hy smutne bylo dobrze że odezwał się nasionkowy zew
tulucy 21:36, 15 mar 2017

Agresty na pniu mam 3, dla dziecia starszego, bo prosił - a że obskubywał na kolanach, w kucki, to dobra mamusia kupiła mu na pniu, żeby się nie schylał