Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

abiko 12:33, 17 mar 2017

Ewa ja specjalista w ubioru nie jestem u siebie nie mam za bardzo szans na rozsady siałam go wprost do gruntu a potem sie sam mi juz wysiewa i jak widać kwitnie i sa nasiona wiec ja w maju do gruntu zrobię
vita 08:01, 18 mar 2017

Cisza przed burzą Niebawem wiosna eksploduje i czasu na wszystko może zabraknąć.
Jak zasilasz swój warzywnik? Masz kwatery z liczbą lat 'po oborniku'?
Ja groch i bób posiałam do papierowych tutek, ziemia u mnie jeszcze w warzywniku za mokra.
Dlaczego akurat 5 słoiczków dżemu agrestowego potrzebujesz?
Pszczelarnia 19:20, 20 mar 2017

Wiosna próbuje się przebić, jak te irysy w liściach platana:

Jak śnieżyce przez grubą warstwę obornika:

Taka jest ta wiosna utkana z kropel:

malkul 19:37, 20 mar 2017

śliczne te śnieżyce: iryski też piękne
Pszczelarnia 19:41, 20 mar 2017

Ta łania chce w sposób naturalny dokończyć żywot w moim ogrodzie, znalazła sobie miejsce .... .

Otóż, Gabrysia "kazała mi" sfotografować oczara kwitnącego w kategorii "czerwony". No więc wyszłam do ogrodu w niedzielne południe z aparatem, by sfotografować 'Afrodytę' (którą to 'Afrodytę' Gabrysia mi podarowała, mówiąc, że 'Diana' w szkółce też była ale nie zachwyca. W obszarze mitologii wolę jednak Dianę od Afrodyty ale co tam ..., byle krzew rósł i roztaczał wdzięki). Poszłam do ogrodu w niedzielne słoneczne południe ... .

I tak widzę świeże głębokie ślady racic, oborniczek jeleniowy to tu, to tam. Idę do sadu, bo za ulami w rogu ogrodu rośnie 'Afrodyta'.
Przy pasieczysku czuję zapach "jelenia", skręcam za szopę a tam stara łania się przyczaiła. Zagrodziłam jej drogę, nie miała dokąd uciekać, rzuciła się w stronę strumienia, nadziała oczywiście na drut kolczasty, jednak przeskoczyła, wylądowała w rzece (spadła na cztery), poderwała, wbiegła na skarpę sąsiada i spojrzała przeciągle w moją stronę. Oszołomiona tym dziennym spotkaniem, za późno zaczęłam robić zdjęcia.
Ta stara łania odłączyła się od stada, postanowiła zamieszkać w naszym ogrodzie. Nie mam siły na nią. Czołga się między drutami, rani o drut ale przychodzi. Nie umie już nawet zwęszyć rarytasów (chociaż jeleniowate mają b. dobry węch i słuch) - na szczęście. Chociaż ogłowiła wszystkie żurawki, tylko citronelki oszczędziła.

I tak zamiast sprzątać ogród "na wiosnę", organizuję akcję grodzenia strumienia siatką leśną. O czasy, o obyczaje! Strumień z siatką.

Czy ktoś wie, czy pastuchy są skuteczne?

Łania po kąpieli:

malkul 19:43, 20 mar 2017

ależ ty masz gości!!!!
Pszczelarnia 19:44, 20 mar 2017

To pokażę młodziutką 'Afrodytę":

Basilikum 19:46, 20 mar 2017

pastuchy sa napewno skuteczne u owiec. jedyny problem jaki mamy (a mamy tasmy) to, ze jak jagnie (bo owca za duza i jej sie nie udaje). Przeleci na druga strone to juz wrocic sie boi.

Ale maialas spotkanie

a co u oczara? ja mam Diane
jolanka 19:48, 20 mar 2017

Ewa, wspaniała ta łania Cóż, z jednej strony zniszczenia roślin, z drugiej....samo zycie
lojalna_ 19:49, 20 mar 2017

Gość piękny. Afrodyta .....wzdycham