Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Dominiki

Ogród Dominiki

Domi 09:38, 10 kwi 2012

Anetanko wzajemnie

Leno, Ell dzięki. Pwl, te kuleczki też są moimi ulubionymi w ogrodzie. Stąd decyzja by zakulkować więcej rabat. Nie będziesz żałować, bo fajnie wyglądają o każdej porze roku.

Bogusiu, dziękuję za życzenia i pieknego kwiatka.

Wieloszko, wrzosowisko istniało od początku założone przez firmę ogrodniczą. Są tam i wrzosy i wrzośce, ale w czasie kilku lat część wrzosów padła, część dosadziłam sama (no bo było łyso i na wymianę tych padniętych), dodałam też tę żółtą sosenkę "Ophir". Zrobił się trochę bałagan od tego dosadzania.

Tej zimy padły mi WSZYSTKIE wrzośce, co zmusiło mnie do założenia od nowa tego wrzosowiska. Wrzośce chorowały już w zeszłym roku po długotrwałych deszczach: wyłysiały miejscami, kilka wymieniłam, ale były już tak rozrośnięte, że cięłam je w kostkę i było mi żal ich wyrzucać. No, ale w końcu uschły wszystkie i musiałam coś z nimi zrobić. Wymyśliłam sobie kolorowe fale z większej ilości roślin jednego gatunku (wcześniej były kolorowe łatki z kilku sztuk jednej odmiany) i teraz wsadziłam wrzośce kwitnące na różowo i wrzośce o żółtych igłach kwitnące na biało. Część wrzosów przesadziłam na inna rabatkę. Środkiem idą stare wrzosy, ale jak tylko pojawią się w sprzedaży nowe, środek też wymienię. Finalnie całe wrzosowisko będzie z nowych roślin zrobione "po mojemu"od nowa

Polu, nie mam niestety żadnych fotek z tego ogródka Mamy, bo to jest ogródek przy drewnianym domku w górach, gdzie nie bywam zbyt często. Oczywiście jak tam będę, zrobię fotki, ale nie wiem kiedy to nastąpi.
Domi 09:41, 10 kwi 2012

Sebek napisał(a)

Jak zwykle boskie zdjęcia

A ten stożek to co? osmathus, ostrokrzew?

Tak, to ostrokrzew "Belgica Aurea". Trochę wyłysiał po sadzeniu do gruntu, trochę przemarzł tej zimy, ale będę go formować i zagęszczać.
noemi 12:42, 10 kwi 2012

Domi cudowne zdjęcia ... przy okazji chciałam zapytać gdzie kupiłaś wrzośce "o żółtych igłach kwitnące na biało " ? to pewnie "golden starlet" , których szukam wszędzie !!! teraz jest ich czas na kwitnienie a nigdzie ich nie ma
Syla 13:40, 10 kwi 2012

Kwiatuchy na pierwszą 100-czkę ......

A zdjęcia i ogród przecudnej urody tego również gratuluję
arcobaleno 14:28, 10 kwi 2012

Boszzzzzzzzzzzzz...jak to się stało, ze dopiero dzisiaj tu trafiłam????
Serce mi się roztelepało od tych doznań, dobrze ze sama w biurze siedzę bo co chwilę mi się okrzyki zachwytu wyrywają!
Jestem absolutnie OCZAROWANA i ZACHWYCONA !!! Ja też tak chcę!!!!
Ogród BOSKI po prostu słów nie znajduję ! Zdjęcia GENIALNE! Prawdziwa uczta dla oczu!
Naoglądałam się tych pięknych widoków, falujacych traw i grupowych nasadzeń i płakać mi się chce nad moja marnością ogrodową! 3 lata...już bym mogła mieć choć namiastę takich piękności u siebie!
Czy Ty czarujesz te rośliny, ze tak bujnie rosną? Rododendron jest tak wypasiony, że szok! Czym go karmisz? Okrywasz na zimę? Hortensje Ci tak pięknie i obficie kwitną!
A nasadzenia cebulowych zwalają z nóg - to jest klucz do sukcesu sadzenie po kilkadziesiąt a nie po 5 na krzyż jak u mnie! Tylko ja się zawsze martwię ile to miejsca zajmuje a potem pusto jak przekwitną...Jak to rozwiązujesz?
Ach...zazdraszczam Ci okrutnie! Pozytywnie oczywiście Mam normalnie ochotę Cię uściskać za ten piękny ogród!
Domi 15:48, 10 kwi 2012

noemi napisał(a)
Domi cudowne zdjęcia ... przy okazji chciałam zapytać gdzie kupiłaś wrzośce "o żółtych igłach kwitnące na biało " ? to pewnie "golden starlet" , których szukam wszędzie !!! teraz jest ich czas na kwitnienie a nigdzie ich nie ma

Noemi, wpadłam na nie w Castoramie. Nie miały etykiety, więc nie znam odmiany, ale kwitną na biało. Sadzonki niezbyt duże, ale kolor świetny i pasuje mi do sosenki "Ophir". Płaciłam chyba 3,99 lub 4,99 za sztukę.
Domi 15:50, 10 kwi 2012

Sylwio, dzięki za życzenia i namiary na szkółkę. Nigdzie nie widziałam takich ładnych cisów na pniu, jak te Twoje.
Domi 16:08, 10 kwi 2012

arcobaleno napisał(a)
Boszzzzzzzzzzzzz...jak to się stało, ze dopiero dzisiaj tu trafiłam????
Serce mi się roztelepało od tych doznań, dobrze ze sama w biurze siedzę bo co chwilę mi się okrzyki zachwytu wyrywają!
Jestem absolutnie OCZAROWANA i ZACHWYCONA !!! Ja też tak chcę!!!!
Ogród BOSKI po prostu słów nie znajduję ! Zdjęcia GENIALNE! Prawdziwa uczta dla oczu!
Naoglądałam się tych pięknych widoków, falujacych traw i grupowych nasadzeń i płakać mi się chce nad moja marnością ogrodową! 3 lata...już bym mogła mieć choć namiastę takich piękności u siebie!
Czy Ty czarujesz te rośliny, ze tak bujnie rosną? Rododendron jest tak wypasiony, że szok! Czym go karmisz? Okrywasz na zimę? Hortensje Ci tak pięknie i obficie kwitną!
A nasadzenia cebulowych zwalają z nóg - to jest klucz do sukcesu sadzenie po kilkadziesiąt a nie po 5 na krzyż jak u mnie! Tylko ja się zawsze martwię ile to miejsca zajmuje a potem pusto jak przekwitną...Jak to rozwiązujesz?
Ach...zazdraszczam Ci okrutnie! Pozytywnie oczywiście Mam normalnie ochotę Cię uściskać za ten piękny ogród!

Marto, to ja mam ochotę uściskać Ciebie za tak miły wpis. Już kiedyś pisałam, że bujność roślin na moich fotkach to kwestia poziomu, z którego robię zdjęcia... Wciąż mam dużo łysych pól, które sukcesywnie zapełniam. Różaneczniki już takie duże kupiłam i w zeszłym roku trochę je przycięłam, żeby miały zbitą, kulistą formę. Okrywałam je tylko w pierwszą zimę po sadzeniu, później już nie (podobnie robię z innymi roślinami). W zeszłym roku zaczęły żółknąć, więc zakwaszałam im glebę kwasem ortofosforowym (za radą fachowca od chorób roślin). Hortensje nawożę "Magiczną Siłą do Hortensji", ale takie ładne zrobiły się dopiero po 3 latach, bo wcześniej były trochę rachityczne. Resztę roślin traktuję nawozami działającymi 100 dni lub 6 miesięcy. Kwitnące roślinki podlewam Florovitem do kwitnących (jak mam czas). Cebulowe, moim zdaniem, najlepiej wyglądają w większych grupach: mniej odmian, ale dużo cebulek "na kupie".
noemi 16:24, 10 kwi 2012

Domi napisał(a)

Noemi, wpadłam na nie w Castoramie. Nie miały etykiety, więc nie znam odmiany, ale kwitną na biało. Sadzonki niezbyt duże, ale kolor świetny i pasuje mi do sosenki "Ophir". Płaciłam chyba 3,99 lub 4,99 za sztukę.

Dzięki... kończę pracę i biegnę do casto...może będą pozdrawiam ze słonecznego Wrocławia
Joanka 16:59, 10 kwi 2012

Domi, uwielbiam fotki z Twojego ogrodu