Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Dominiki

Ogród Dominiki

Domi 20:58, 12 wrz 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Dominiko, weszłam zatankować spokój z Twojego ogrodu. I tak mnie natchnęło, że już warto ostrokrzew sobie sprawić, żeby cieszył w zimie. Bardzo dorodny Twój ogród.
I ja ostatnio klony pensylwańskie oglądałam i chyba się nieco rozczarowałam listowiem, choć kora ciekawa. Może ich urok pokazuje się przy okazach 50-letnich?

Ostrokrzewy polecam, bo nie są problematyczne.
Domi 21:00, 12 wrz 2012

Tess napisał(a)
Domi, tym razem ślad zostawię (doczytałam, że zdajesz sobie sprawę z istnienia podglądaczy i ich lenistwa)

Twój ogród mnie nieustająco zachwyca. Cóż mogędodać do tego, co już zostało powiedziane?

Córka na rezerwie mnie zabiła)))))))
a ten program do usuwania chwastów to gdzie można nabyć? Może być na priv)))))))

Miłego dnia

Dzięki Tess za ślad bytności Pozdrawiam!
Domi 21:11, 12 wrz 2012

Wieloszka napisał(a)

Domi, ten klon pensylwański to mnie zaskoczył, myślałam, że ma bardziej oliwkową korę, a na zdj. wygląda jak kora brzozy. Pokażesz go w całości? Przebarwia się na jesień?

Pokażę Z tym przebarwianiem się jest słabo. Miał się przebarwiać, ale nie jest zbyt dekoracyjny ani latem, ani jesienią. Ot takie sobie nijakie drzewo.

Wprawdzie nie mam klona pensylwańskiego tylko "Red sunset" ale jego wyglądem jestem równie rozczarowana . Cały rok taki nijaki, a jesienne magiczne przebarwienie widziałam raz i tylko przez 2 dni - potem wiatr zdmuchnął wszystkie piękne czerwone liście Na dodatek posadziłam go w eksponowanym miejscu, owszem rośnie ładnie i dlatego M. nie zgadza się na przesadzenie, a już oczyma duszy widzę np. platana jako zastępstwo...

Domi zdjęcia jak zwykle magiczne !

No ten mój też rośnie ładnie i szkoda go wymieniać. Jedyną jego zaletą jest to, że szkodniki omijają go szerokim łukiem. Dla nich też nie jest zbyt atrakcyjny
Domi 21:12, 12 wrz 2012

Marzena2007 napisał(a)

[img ]

Czy to hakone??? piękne te trawy

Tak, to hakone.
Domi 21:21, 12 wrz 2012

Borbetka napisał(a)
Dominiko, masz bardzo dużo cebulowych, a ja ani jednej . No i zapragnęłam mieć choć jedną rabatkę. Co radziłabyś mi na początek zakupić? Które z cebulowych są godne polecenia dla amatora? Tak się przyglądam Twoim rabatom i widzę, że te cebulowe masz i w miejscach wolnych np. przy ścieżkach, ale także pomiędzy np. płożącymi berberysami.
Zakładam teraz rabatę z kul bukszpanowych z dużym grujecznikiem na środku, a zadarnienie planuję z bluszczu. Czy mogę zaminować tę rabatę cebulowymi? I czy muszę je wykopywać? Bo jak kopanie, to średnio mi to pasuje. Dziękuję Ci z góry za podpowiedzi.

Nie wiem czy bluszcz nie zagłuszy cebul. Berberysy zrzucają jednak listki na zimę i zanim pojawią się nowe, cebulki dostają trochę ciepła i światła. Cebule tulipanów powinno się wykopywać, bo opadają w głąb gruntu. Ja tego nie robię, ale liczę się z tym, że za kilka lat będę musiała kupić nowe cebule, bo te obecne przestaną kwitnąć. Nie trzeba za to wykopywać moich ulubionych tulipanów "Tarda", bo mają drobne, lekkie cebulki. Może spróbuj z tymi Tarda? Nie wiem tylko czy podobają Ci się niskie tulipany botaniczne (ja je najbardziej lubię, bo później nie straszą mi na rabatach długaśne gołe badyle). Można też sadzić cebule w koszykach, ale trzeba mieć miejsce na rabacie na te koszyki. Ja go przeważnie nie mam.
Domi 21:23, 12 wrz 2012

agniecha973 napisał(a)

Dominiko, weszłam zatankować spokój z Twojego ogrodu. I tak mnie natchnęło, że już warto ostrokrzew sobie sprawić, żeby cieszył w zimie. Bardzo dorodny Twój ogród.
I ja ostatnio klony pensylwańskie oglądałam i chyba się nieco rozczarowałam listowiem, choć kora ciekawa. Może ich urok pokazuje się przy okazach 50-letnich?

I ja im się przyjrzałam ostatnio u Kapiasów i mam takie samo zdanie jak Pszczółka.

Poproszę Córkę, żeby Wam napisała za 40 -50 lat czy ten mój klon pensylwański zrobił się dekoracyjny czy nie
Domi 21:47, 12 wrz 2012

Sebek napisał(a)
A ja żałuję, że nie przyjechałaś na spotkanie....No ale trudno - będą następne

Poproszę Cię jeszcze o poradę odnośnie cebul

Chcę na froncie posadzić cebulki, których nie będę musiał wykopywać do roku, a one będą z roku na rok coraz obficiej kwitły. Jakie mi polecisz? Na pewno posadzę łan szafirków i krokusy. Co jeszcze? Myślałem o tulipanach tarda, bo one się chyba rozrastają z roku na rok?

Ja też bardzo żałuję, że nie mogłam uczestniczyć w tym spotkaniu
Tulipany, o których piszesz nie rozrastają się w widoczny sposób, ale nie trzeba ich za to wykopywać, więc są godne polecenia. No i listki są drobne, rosnące rozetowo, więc po usunięciu kwiatostanów wyglądają jak zielona trawka.
agniecha973 21:49, 12 wrz 2012

Domi napisał(a)

I ja im się przyjrzałam ostatnio u Kapiasów i mam takie samo zdanie jak Pszczółka.

Poproszę Córkę, żeby Wam napisała za 40 -50 lat czy ten mój klon pensylwański zrobił się dekoracyjny czy nie

To ja poproszę syna, żeby sprawdził tą wiadomość.
ana_art 21:54, 12 wrz 2012

przeszłam doCiebie powzdychać, bo co innego można robić u Ciebie...
popatrzyłam na fotki i naszło mnie pytanie czy Twoja inversa ma jakies wsparcie, jeśli tak to jakie?
poczytałam o zakupowach cebulowych, piszesz o peach blossom, przygladalam jej sie wcześniej na al i zastanawiam się czym może sie rżnić ta holenderska od tej PL extra... czy tylko podwójna ceną czy faktycznie jest inna, masz doświadczenia?
jako matka synów na rezerwie rozumiem Twoje dylematy
Kondzio 21:59, 12 wrz 2012

Przepiekny ogród