Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zacisze Alicji

Zacisze Alicji

Roocika 11:53, 19 cze 2021

Alicja, róża potwór ale piękna.
U Ciebie jak w tajemniczym ogrodzie, klimat taki i ten staw
Alija 21:29, 19 cze 2021

antracyt napisał(a)
Za małe zbliżenie

Zuziu! Dodałam już zdjęcia róży z bliska. Gosia napisała, że to róża wielokwiatowa biała, jak u Sylwii.
Alija 21:34, 19 cze 2021

Dorota123 napisał(a)
Jeśli masz możliwość przygnij te długie pędy do pozycji poziomej. Będziesz miała mnóstwo kwiatów. Jeśli nie da się tego zrobić teraz, zrób to wiosną. To się nazywa kulkowanie róż, pisałam o tym u mnie. Nie powinnaś jej przycinać, to jest róża pnąca, ona świetnie się sprawdza przy ogrodzeniu.
Mój clematis to Błękitny Anioł, on i Montana mi nie chorują.

Dorotko! Dzięki za cenne rady , gdzieś już słyszałam to określenie. U mnie ta róża ma grube i sztywne pędy, trudno ją formować. Będę próbować za rok na wiosnę.
Błękitny Anioł to bardzo ładny powojnik, też mam, przesadziłam go rok temu, bo zmarniał i myślałam, że nie przeżyje. Na nowym miejscu rośnie całkiem nieźle.
Alija 21:36, 19 cze 2021

Gosialuk napisał(a)
To róża wielokwiatowa białą. Sylwia ma u siebie też taką ogromną, tylko mocno przyciętą w tym roku. A ja mam malutkie sadzoneczki, które mi jeszcze nie kwitły.

Gosia! Dzięki za informację, to ładna, bardzo silnie rosnąca róża.
Trzeba ją ograniczać, bo zarośnie wszystko.
Alija 21:41, 19 cze 2021

Martka napisał(a)

Alicjo, napatrzyć się nie mogę. Cudowne to zdjęcie. Czy moczysz w te upały choć nogi w stawie? Cieniste zakątki też przepiękne... Twój ogród daje schronienie.

Marta! Dzięki! U mnie w ogrodzie bardzo dużo cienia, więc na upalne dni w sam raz,
całkiem znośnie. Na początku mieliśmy na końcu stawu pomost i tam fajnie się siedziało z nogami w wodzie. Niestety czas zrobił swoje i trzeba go odbudować, bo teraz by się przydał.
antracyt 22:18, 19 cze 2021

Alija napisał(a)

Zuziu! Dodałam już zdjęcia róży z bliska. Gosia napisała, że to róża wielokwiatowa biała, jak u Sylwii.

No właśnie miałam takie podejrzenie dostałam w tym roku sadzonkę od Sylwii, kwiaty i liście ma identyczne. Zaczynam się bać tej sadzonki
Alija 19:41, 20 cze 2021

Judith napisał(a)
Powojniczek po prostu sama słodycz! Cudny!
A staw - wiadomo, moje ulubione miejsce w Twoim ogrodzie . Co to jest takie zwiewne białe na pierwszym planie zdjecia stawu?

Judith! Ten powojnik też mi się podoba, malutki, ale ładny
A ten krzew na środku zdjęcia to kwitnący jaśmin, pachnie obłędnie.
Alija 19:48, 20 cze 2021

ewsyg napisał(a)
Alicjo, ależ u ciebie klimatycznie. Czasami matka natura pomoże na w komponowaniu ogrodu. Chyba możesz podziękować ptakom, że ci nasionko róży podrzuciły Różę Alchimit nie mam, ale widziałam ją na żywo i przyznam, że jest zachwycająca. Ten zbiornik wody masz naturalny, czy sztuczny ?

Ewa! Tą białą różę mam już w kilku miejscach ogrodu. Alchymist dziękuje.
Staw był wykopany przez nas, nie ma żadnej izolacji, można powiedzieć, że jest przepływowy. Woda wpływa z wyższego terenu i jest odprowadzana kanałem przez naszą działkę, sąsiada, pod ulicą i dalej aż do rzeczki. Dzięki temu w razie wiekszych opadów jest mniejsze ryzyko podtopień.
Alija 19:50, 20 cze 2021

MiluniaB napisał(a)
Alicja różową akację pierwszy raz widzę - cudna jest. Czy ona pachnie tak jak biała?
Róża piękna.

Milunia! Różowa akacja kwitnie bardzo obficie, powtarza kwitnienie drugi raz w lecie, ale już mniejsze. Niestety nie pachnie.
Alija 19:51, 20 cze 2021

Basieksp napisał(a)
Słonecznie, cudnie to chyba liście tarczownicy, o ile się nie mylę, bardzo ładnie to wyszło

Basiu! Masz rację, to tarczownica. U mnie cień, więc rośnie wysoko.