Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zacisze Alicji

Zacisze Alicji

Alija 23:02, 31 maj 2023

basia3012 napisał(a)
Alu, przyszłam w samą porę. Trafiłam na rodkowy szał. Cudne są i chyba już po kilka lat mają. Rozrosły się pięknie, szerokie i wysokie są. Gratulacje za takie dorodne rośliny należą się gospodarzom.
Pozdrawiam.

Basiu! Bardzo dziękuję za pochwały, rzeczywiście te duże rodki mają już swoje lata i kwitną obficie,
ale początki były trudne.
Pozdrawiam.
ElzbietaFranka 23:07, 31 maj 2023

Alija napisał(a)

Alicja co ty robisz że rodki tak pieknie gęsto kwitną. Moje takie luźne. Pewnie to też zależy od odmiany.
Jeżeli chodzi o wisteria to trzeba kupować już kwitnąca. Często sprzedawane są z nasion sadzone i trzeba długo czekać na kwitnięcie.

U mnie tulipanowiec nie kwitnie od 10 lat. Podobno mogę czekać nawet od 15-20 lat.
Alija 23:08, 31 maj 2023

Rumianka napisał(a)
Twój ogród, to bardziej wyglądem przypomina park...tyle ciekawych zakątków, aż miło spacerować ...Jak dobrze, że w dobie internetu możemy zdalnie przebywać w tak różnych miejscach i możemy podziwiać, to co przyciąga oczy...Dbamy o naszą zieloną planetę i dlatego mamy tyle satysfakcji z naszej pracy... Często bardzo ciężkiej, ale efekty cieszą ogromnie. Pozdrawiam

Elisko! Dziękuję, hi, hi... to przez to, że jest w ogrodzie sporo dużych drzew i straszny busz się już zrobił,
trudno to wszystko ogarnąć.
Masz rację, dobrze, że mamy możliwość podziwiać tyle różnorodnych ogrodów, to wielka przyjemność i źródło inspiracji.
Kordina 08:12, 01 cze 2023

Elisko jak ładnie napisałaś, podpisuję się pod tym czterema łapkami Grzebiuszki
April 08:43, 01 cze 2023

Alija napisał(a)

Aprilku! W tym miejscu króluje pióropusznik, jest bardzo ekspansywny, ale tutaj akurat (długi, wąski pas ziemi przy płocie) pozwalam mu się rozrastać, bo jest oddzielony od reszty ogrodu rowkiem, odprowadzającym wodę ze stawu.
Rodki dziękują.

A u mnie pióropuszniki padły. Za sucho. A też mam takie miejsce że mogły szaleć do woli. Może jeszcze kiedyś z nimi spróbuję. Ostatecznie bardzo się zmieniły warunki glebowe u mnie przez ostatnich parę lat, nawet w części dzikiej, do której "wyrzucam" ekspansywne rośliny.
Basieksp 08:59, 01 cze 2023

Alija napisał(a)

Basiu! Dziękuję, właściwie to lubię białe kwiaty, więc może być.

Z tymi kolorami kwiatów u mnie to jest tak, o lubię białe, zobaczę coś ładnego pomarańczowego, o pomarańczowe też lubię i u mnie tak chyba prawie z każdym kolorem no trudno się zdecydować
Alija 17:21, 01 cze 2023

anabuko1 napisał(a)

O matko 15 lat czekałaś aż ci wisteria zakwitnie ?
Dużo.
Moja mała,i dwukrotnie przesadzana ma dopiero 3 lata. To jeszcze tak długo będę czekać na kwiaty?
Twoja jest cudna
Piękne i długie te kwiatostany

Aniu! Już wiele razy miałam się jej pozbyć, no ale w końcu kwitnie.
Mam nadzieję, że Twoja zakwitnie szybciej. U mnie fioletowa wisteria jest u mnie dopiero 4 lata i kwitnie
w każdym sezonie, ale była kupiona chociaż mała, to z jednym kwiatostanem.
Rzeczywiscie ma bardzo długie kwiatostany i mocno pachnie.
mirkaka 17:25, 01 cze 2023

Ale masz cudne rodki, azalie, fajnie tak u innych pooglądać zupełnie inne kompozycje kolorystyczne
Twój las zacieniony soczysty, widać że wody nie brakuje

Glicynia mile zaskoczyła kolorem, a pachnie?
Alija 17:25, 01 cze 2023

Kordina napisał(a)
A moja dopiero w tym roku zakupiona i czeka na docelowe miejsce, aż zrobię porządną pergolę, belki już mam ale, że tyle czekać??? To w szoku jestem...

Bożenko! Mam nadzieję, że nie będziesz tyle czekać. Właśnie pisałam Ani, że moja fioletowa jest mała, ale kwitnie co roku (była kupiona kwitnąca). Tak więc zazwyczaj jednak wisterie nie każą na siebie tak długo czekać.
Alija 17:28, 01 cze 2023

Monika83 napisał(a)
Przepięknie zaszalały z kwiatami ❤️ ta azalia japońska biała to jest jeden krzak?

Moniko! W tym roku pięknie kwitną. Biała azalia to jeden krzak, tylko jedna tak się rozrosła na boki,
ma ponad metr szerokości.