Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zacisze Alicji

Zacisze Alicji

Alija 17:30, 01 cze 2023

Martka napisał(a)

Cudowny ogród, piękny zakątek, rozmarzyłam się... a biała glicynia w niczym nie ustępuje różowej

Marto! Dziękuję bardzo, to taki mały placyk nad stawem.
Absolutnie nie żałuję, że glicynia jest biała, na dodatek mocno pachnie.
Alija 17:33, 01 cze 2023

vita napisał(a)

15 lat czekania opłaciło się, znam te dłużące się lata. Ja czekam ok. 12 na kwitnienie magnolii stellaty, kupiłam siewkę Masz wspaniały, bujny ogród. Żałujesz, że wisteria zakwitła na biało?

Vita! Wszyscy mi doradzali, żebym ją wycięła, a ja zawsze mówiłam, że za rok. No i doczekałam się i absolutnie nie żałuję,
że jest biała, a jak pięknie pachnie!
Alija 17:45, 01 cze 2023

ElzbietaFranka napisał(a)

Alicja co ty robisz że rodki tak pieknie gęsto kwitną. Moje takie luźne. Pewnie to też zależy od odmiany.
Jeżeli chodzi o wisteria to trzeba kupować już kwitnąca. Często sprzedawane są z nasion sadzone i trzeba długo czekać na kwitnięcie.

U mnie tulipanowiec nie kwitnie od 10 lat. Podobno mogę czekać nawet od 15-20 lat.

Elu! Myślę, że masz rację, że trochę zależy to od odmiany. U mnie zauważyłam, że jednak rodki muszą mieć
trochę światła i miejsca. Jeśli są w zupełnym cieniu i gąszczu innych roślin, to pędy wyciągają się nadmiernie. No i kwaśna ziemia, trochę nawozu na wiosnę i rosną.
Też już wiem, że to ważne żeby kupować wisterię z kwiatem, mam taką młodą, fioletową, która kwitnie co roku.

Mam bardzo dużego tulipanowca, który rzeczywiście zakwitł po ponad 15 latach, ale po drodze był przesadzany ze 4 razy. Teraz kwitnie co roku, ale na górnych gałęziach i pewnie muszę sobie kupić lornetkę, żeby podziwiać kwiaty.
Alija 17:46, 01 cze 2023

Kordina napisał(a)
Elisko jak ładnie napisałaś, podpisuję się pod tym czterema łapkami Grzebiuszki

Bożenko!
Alija 17:49, 01 cze 2023

April napisał(a)

A u mnie pióropuszniki padły. Za sucho. A też mam takie miejsce że mogły szaleć do woli. Może jeszcze kiedyś z nimi spróbuję. Ostatecznie bardzo się zmieniły warunki glebowe u mnie przez ostatnich parę lat, nawet w części dzikiej, do której "wyrzucam" ekspansywne rośliny.

Aprilku! U mnie jest dość mokro, w niektórych częściach zawsze mokro, więc rosną.
Są ekspansywne, ale w miejscach, które mają być samoobsługowe nadają się świetnie.
Alija 17:51, 01 cze 2023

Basieksp napisał(a)

Z tymi kolorami kwiatów u mnie to jest tak, o lubię białe, zobaczę coś ładnego pomarańczowego, o pomarańczowe też lubię i u mnie tak chyba prawie z każdym kolorem no trudno się zdecydować

Basiu! To ja mam tak samo, u mnie znajdziesz wszystkie kolory (biały jest ulbionym jednym z wielu).
Alija 17:54, 01 cze 2023

mirkaka napisał(a)
Ale masz cudne rodki, azalie, fajnie tak u innych pooglądać zupełnie inne kompozycje kolorystyczne
Twój las zacieniony soczysty, widać że wody nie brakuje

Glicynia mile zaskoczyła kolorem, a pachnie?

Mirko! Dziękuję bardzo za pochwały, miło mi, ja uwielbiam je podziwiać u Ciebie.
Raczej zawsze było wody w nadmiarze (wyjątek w ubiegłym roku).
Glicynia mile zaskoczyła, a pachnie obłędnie.
Alija 20:08, 01 cze 2023

Takie różności z ogrodu

Alija 20:25, 01 cze 2023

gogo 21:58, 02 cze 2023

Piękne te różności, tak obficie kwitną powojniki i liliowce i goździki, a liście funkii ogromne
Mam pióropusznika, a on wcale się nie rozrasta
Ma 3 lata i nie wiem dlaczego ciągle ma tylko 6 liści, czyli tyle ile miał jak go dostałam