Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

LIDKA 06:30, 14 maj 2026

mirkaka napisał(a)

Dziękuję Lidziu
My kupiliśmy Dreema, model który kosi bez kabli, sam mapuje, i jesteśmy bardzo niezadowoleni, eM nie może sobie z nim poradzić, mamy trawnik z obrzeżami z dwóch kamieni i "koza" nie chce na nie wjechać, zostawia 15 cm brody nieskoszone, gubi się, kręci w kółko, wygniata mi trawnik w ten sposób. Sama obsługa aplikacji jest bardzo skomplikowana, ciągle traci łączność z internetem, dokupiliśmy wzmacniacz sygnału, a i tak jest problem. Zgłosiliśmy reklamację, zobaczymy czy coś naprawią, bo w informacjach o nim były same superlatywy. Żałuję że nie wzięliśmy z okablowaniem Husqvarny.
Krawędziarkę akumulatorową też kupiliśmy w tym roku, z tej jesteśmy zadowoleni na maxa
Zawsze kanciki robiłam kilka dni, teraz M zrobił to w pół godz a ja tylko wyciągałam i wytrzepywałam obcięte kawałki trawy

Krawędziarka to mój hit roku!
Problem z robotem bez kabli może być taki że macie obrzeża trochę wystające. Mój m kazał kłaść obrzeża na równo z trawnikiem. I mówił że to ze względu na robota . Ja je chciałam wyżej żeby Kora się nie sypała z rabatek. My mamy jeden pasek z kostki brukowej.

U nas ten bez kabli też by mógł się nie sprawdzić bo trawnik ma tylko 3 m szerokości i 1 m kawałek przejścia na ten fragment przy domu co często z kubkiem pokazuje. A ten fragment ma ok 1. T m szer.
Kosiarka kółkami najeżdża na kostki i zawraca lub się okręca. Wygniatania nie obserwujemy.
mirkaka 06:30, 14 maj 2026

LIDKA napisał(a)
Malinowy krakowski
Faworyt
Maskotka
Zorza toruńska

Bolą mnie plecy. Rozpadało się . Czas na odpoczynek

Jaka u Was jest temp na zewnątrz że już posadziłaś pomidory?? U nas strasznie zimno, w nocy 4-6 a w dzień 11-13 st, ja nawet boję się jeszcze sadzić pod folią, moje pomidory ciągle czekają w domu na ocieplenie
Donice fajne i te z pomidorami i te z ozdobnymi, będzie teraz podlewania Mnie trudno w donicach nie zasuszać roślin
mirkaka 06:33, 14 maj 2026

U nas też jest jeden fragment wąskiego trawnika, i robot głupieje na nim.
Obrzeża mamy na równo z trawnikiem, tylko za nimi jest wysoki kamień, właśnie żeby się z rabat nie wysypywało, i robot chyba przed tymi kamieniami ucieka
LIDKA 06:38, 14 maj 2026

Te wszystkie donice mam bez wkładów więc dużo mają ziemi. Mieszam zawsze glinę z kompostem i korą. One nie obsychaja jakoś szybko. Wszystkie donice też obsypałem drobniutka korą na grubo i to pomaga.
Mam tych donic różnych wkoło domu ok 30.
Pomidory posadziłam choć zimno. Stoją przy południowej ścianie i zobaczymy. Sadzonki mam kupne.

Podlewanie donic robię z węża najczęściej . Trzeba jecczasem też zasilić .

Nawet pomidory tak się zdarza. To już 3 lub 4 rok pomidorów w donicach.
W tym roku ma ich pilnować mąż
MartaCho 07:47, 14 maj 2026

Fajowe pomidorki, niech rosną zdrowo! Pod okiem eMa na pewno będą rosły jak na drożdżach, bo nie odważą się nie, hihi.
Mi udało się też moje posadzić wieczorem po powrocie "z wielkiego miasta". Zmotywowałaś mnie do działania
Polon 09:01, 14 maj 2026

Kurde, kusisz z tymi pomidorami.
Ja z moimi latam na zewnątrz i do domu, marnieją mi, bo doniczki malutkie, powinnam przesadzić do większych albo … wziąć przykład z Ciebie i wsadzić przynajmniej te, które zaplanowałam do donic.
U Ciebie to wszystko takie idealne jak nierzeczywiste

Piękny masz ogród, nie tylko wyniuniany, ale naprawdę piękny
pestka56 10:56, 14 maj 2026

mirkaka napisał(a)

Dziękuję Lidziu
My kupiliśmy Dreema, model który kosi bez kabli, sam mapuje, i jesteśmy bardzo niezadowoleni, eM nie może sobie z nim poradzić, mamy trawnik z obrzeżami z dwóch kamieni i "koza" nie chce na nie wjechać, zostawia 15 cm brody nieskoszone, gubi się, kręci w kółko, wygniata mi trawnik w ten sposób. Sama obsługa aplikacji jest bardzo skomplikowana, ciągle traci łączność z internetem, dokupiliśmy wzmacniacz sygnału, a i tak jest problem. Zgłosiliśmy reklamację, zobaczymy czy coś naprawią, bo w informacjach o nim były same superlatywy. Żałuję że nie wzięliśmy z okablowaniem Husqvarny.
Krawędziarkę akumulatorową też kupiliśmy w tym roku, z tej jesteśmy zadowoleni na maxa
Zawsze kanciki robiłam kilka dni, teraz M zrobił to w pół godz a ja tylko wyciągałam i wytrzepywałam obcięte kawałki trawy

Nie wiem czy jesteś facebookowa. Jeśli nie to zrób wyjątek i skorzystaj z linku
https://m.facebook.com/groups/975011923166507/?ref=share
Zadaj pytanie o kosiarkę do warunków twojego ogrodu. Doradzą dobrze.
To trawnikomaniacy, szaleńcy w utrzymaniu trawnika. Dużo tam ludzi z doświadczeniem. A założyciel grupy, zawodowy greenkeeper też chętnie dzieli się wiedzą.
Przy okazji, jeśli zależy ci na dobrej kondycji trawnika, to jest w tym profilu w Przewodnikach (dostępne z listwy poniżej zdjęcia tematycznego grupy) wiedza na każdy temat przede wszystkim dla początkujących.
mirkaka 12:26, 14 maj 2026

pestka56 napisał(a)

Nie wiem czy jesteś facebookowa. Jeśli nie to zrób wyjątek i skorzystaj z linku
https://m.facebook.com/groups/975011923166507/?ref=share
Zadaj pytanie o kosiarkę do warunków twojego ogrodu. Doradzą dobrze.
To trawnikomaniacy, szaleńcy w utrzymaniu trawnika. Dużo tam ludzi z doświadczeniem. A założyciel grupy, zawodowy greenkeeper też chętnie dzieli się wiedzą.
Przy okazji, jeśli zależy ci na dobrej kondycji trawnika, to jest w tym profilu w Przewodnikach (dostępne z listwy poniżej zdjęcia tematycznego grupy) wiedza na każdy temat przede wszystkim dla początkujących.

Dziękuję Kasiu, nie jestem facebookowa, ale eM jest. Nie zależy mi na super trawniku, chcę tylko żeby robot go kosił bez zostawianych niedokoszonych brzegów. Robota już kupiliśmy, zobaczymy czy serwis coś zmieni, jeśli nie to być może na tej grupie ktoś ma wiedzę na temat tych robotów, to zapytamy Dziękuję
LIDKA 07:15, 15 maj 2026

Dobrego dnia Wszystkim
MartaCho 07:59, 15 maj 2026

Tobie również! Miłego piątku!