Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

LIDKA 21:30, 10 maj 2026

mirkaka napisał(a)

czym Ty je karmisz??? ja od dwóch lat nie mogę się doczekać ładnej kępki, bardzo słabo u mnie rosną
Fajny masz ogród, bardzo , bardzo zadbany spokojny, uporządkowany

Mirko, chyba sprzyjało im zeszłe dość mokre lato. Rosną w glinie i korze. Nie pamiętam czy dawałam im obornik przy sadzeniu.
One były posadzone z dosłownie jednego kłącza. Przywiozłam je od sis. Liczę na ładne kwitnienie i będę je rozsadzać na drugą stronę pergoli. One mi wyznaczają taką umowną ścieżkę przez tę rabatę.
Sama jestem zaskoczona ich wzrostam i uroda liści. piasku u siostry są dużo niższe.

Zrobię foty jak kwitną i będę się mogła podzielić. Jeśli będziesz je chciała.
pestka56 21:37, 10 maj 2026

LIDKA napisał(a)

Młode jeszcze. Wczoraj rano foty a pod wieczór je ciachnęłam

Ciachnęłaś je przed kwitnieniem ???
Judith 21:40, 10 maj 2026

LIDKA napisał(a)
mnie się nie podoba. I nic nie poradzisz.

Judith ja wiem że ogrodujesz w dużo trudniejszych warunkach. Trafiła mi się gleba dość dobra choć czasem trudna w obróbce.

Ale ja Cię doskonale rozumiem . Cały trawnik masz przepiękny, a tu odstaje.
Zauważam jedynie - odwołując się do cytatu z pewnego filmu - to co dla Ciebie jest podłogą, dla mnie jest sufitem . No jest jak jest .
Marcin89 21:43, 10 maj 2026

LIDKA napisał(a)

Mirko, chyba sprzyjało im zeszłe dość mokre lato. Rosną w glinie i korze. Nie pamiętam czy dawałam im obornik przy sadzeniu.
One były posadzone z dosłownie jednego kłącza. Przywiozłam je od sis. Liczę na ładne kwitnienie i będę je rozsadzać na drugą stronę pergoli. One mi wyznaczają taką umowną ścieżkę przez tę rabatę.
Sama jestem zaskoczona ich wzrostam i uroda liści. piasku u siostry są dużo niższe.

To ja dodam, że moje irysy też są dwuletnie i mają taki sam rozmiar. Są wysokie i gęste, masa pąków. To wręcz niemożliwe na moich piaskach. Dopiero teraz w kwietniu dałem nawóz wieloskładnikowy - może to on pobudził do wzrostu na wysokość. Ale kępy i tak 5 razy większe niż przy sadzeniu
LIDKA 22:02, 10 maj 2026

pestka56 napisał(a)

Ciachnęłaś je przed kwitnieniem ???

Paczki mają
Już im nie zaszkodzę chyba
LIDKA 22:04, 10 maj 2026

Marcin89 napisał(a)
To ja dodam, że moje irysy też są dwuletnie i mają taki sam rozmiar. Są wysokie i gęste, masa pąków. To wręcz niemożliwe na moich piaskach. Dopiero teraz w kwietniu dałem nawóz wieloskładnikowy - może to on pobudził do wzrostu na wysokość. Ale kępy i tak 5 razy większe niż przy sadzeniu

To super . Masz może inną glebę ale dbasz. Sama jestem ciekawa tego kwitnienia.
pestka56 10:33, 11 maj 2026

LIDKA napisał(a)

Paczki mają
Już im nie zaszkodzę chyba

To co kwitnie wiosną tnę wedle sztuki po kwitnieniu, a jeśli owocuje, to po owocowaniu.

Zaszkodziłaś tylko ilości kwiatów. Głóg pośredni Paul's Scarlet nie zawiązuje owoców
DariaB 13:19, 11 maj 2026

Irysy syberyjskie jak trafią na podatny grunt to potrafią zaszaleć, kiedyś teść mi dał garść kłączy i po 2 latach miałam takie potwory, że pół rabaty zajęły Widać, że u Ciebie też im pasuje. Porządeczek masz, że mucha nie siada, z resztą zawsze masz wyniuniane
mirkaka 14:40, 11 maj 2026

LIDKA napisał(a)

Moje syberyjskie inaczej tworzą karpę, rosną jakby po półokręgu? nie tak kępiasto jak Twoje.
Ale irysy syberyjskie podobno potrzebują rozsadzania i dzielenia karpy co kilka lat, może dlatego takie piękne są
Tylko że ja dostałam od Vity dwie sadzonki białych i żółtych i te sadzonki słabo przyrastają, nawet po dwóch latach jeszcze nie zakwitły
Dziękuję, zobaczymy bo może takie mam
Judith 15:08, 11 maj 2026

mirkaka napisał(a)

Moje syberyjskie inaczej tworzą karpę, rosną jakby po półokręgu? nie tak kępiasto jak Twoje.
Ale irysy syberyjskie podobno potrzebują rozsadzania i dzielenia karpy co kilka lat, może dlatego takie piękne są
Tylko że ja dostałam od Vity dwie sadzonki białych i żółtych i te sadzonki słabo przyrastają, nawet po dwóch latach jeszcze nie zakwitły
Dziękuję, zobaczymy bo może takie mam

Mirka, u mnie podobnie, acz nie półokręgi, a okręgi. Wgląda to doprawdy komicznie . Ale uznałam, ze winą jest nierozsadzanie ich od lat i mała ilość słońca; muszę je wreszcie podzielić i zobaczę - może jednak będą kępy? .
One nie lubią głębokiego sadzenia i suszy - może to są powody, że Twoje nie kwitną? U mnie sucho, zatem tez często się zdarza, ze kwiatków jak na lekarstwo...