Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

TAR 15:41, 11 maj 2026

U mnie w okregach rosna irysy te z szerokimi liśćmi i duzymi kwiatami. A te, ktore pokazala Lidzia rosna podobnie kępowo, one maja drobne niebieskofioletowe kwiaty. Są tez w wersji zóltej. W sprzedazy ich nie widzialam ale u mnie nad brzegiem bajora wlasnie żóltki rosna.
Mirka jak takich nie masz to ja pewnie po kwitnieniu bede chciala uszczknąć troche z kęp, bo juz mi spore porosły, moge sie podzielic. Tez je dostalam kiedys od Dorki. Bardzo fajnie rosna na bagiennej. Własnie takich niebieskosci brakuje mi poznym latem i jesienia. A sa tylko biele, rozowsci i oranże
Judith 15:50, 11 maj 2026

TARcia - właśnie te drobne miałam na myśli.
Te z szerokimi liśćmi (bródkowe) rozłażą się w różne strony.
TAR 16:30, 11 maj 2026

No to moze masz za sucho, one bardzo wode lubia.Najczesciej je widac nad brzegami stawow. U mnie rosna na najbardziej mokrej rabacie, gdzie nic nie chce rosnac Pijaki. I moze dlatego rosną w ladnych zwartych kępach.
LIDKA 19:50, 11 maj 2026

Moich kosaćców nie podlewałam poza kilkoma razami zaraz po posadzeniu. Zeszłe Lato było dość mokre. I chyba im dobrze było.

Dziś pada z przerwami od południa. Dobrze bo może rośliny nadrobią. Deszcz też spłucze sosnowy pył który mam wszędzie.
I Miałam sadzić pomidory które wczoraj kupiłam ale poczekają. Mam 4 odmiany po 3 szt.

Mam jeszcze w planach na ten tydzień:
- likwidacja skrzyń z liliowcami i obsadzenie nowych donic w ich miejsce- kupiłam pelargonie i coś z ogrodu dosadze
- 3 mniejsze obsadzić hostami
- dokończyć wycinanie trawy koło zraszaczy i poprawić kanty w niektórych miejscach.
- dokończyć korowanie rabat
- plewienie przy okazji korowania .
I pewnie coś jeszcze zrobię w między czasie.
Jak ściółka mokra to roślinki wyglądają jakoś lepiej.

mirkaka 20:33, 11 maj 2026

Judith napisał(a)

Mirka, u mnie podobnie, acz nie półokręgi, a okręgi. Wgląda to doprawdy komicznie . Ale uznałam, ze winą jest nierozsadzanie ich od lat i mała ilość słońca; muszę je wreszcie podzielić i zobaczę - może jednak będą kępy? .
One nie lubią głębokiego sadzenia i suszy - może to są powody, że Twoje nie kwitną? U mnie sucho, zatem tez często się zdarza, ze kwiatków jak na lekarstwo...

U mnie sucho, ale te dwie kępki które dostałam to są młode, pilnuję podlewania, i chyba mają dobrą ziemię, no nie wiem dlaczego tak marnie przyrastają?
Reszta moich starych ma sucho i te są stare kępy, te wiem muszę przesadzić ,rozsadzić
Pół czy całe okręgi, jak zwał tak zwał, jakoś tak rosną
mirkaka 20:34, 11 maj 2026

Judith napisał(a)
TARcia - właśnie te drobne miałam na myśli.
Te z szerokimi liśćmi (bródkowe) rozłażą się w różne strony.

Właśni tak u mnie też
mirkaka 20:36, 11 maj 2026

TAR napisał(a)
U mnie w okregach rosna irysy te z szerokimi liśćmi i duzymi kwiatami. A te, ktore pokazala Lidzia rosna podobnie kępowo, one maja drobne niebieskofioletowe kwiaty. Są tez w wersji zóltej. W sprzedazy ich nie widzialam ale u mnie nad brzegiem bajora wlasnie żóltki rosna.
Mirka jak takich nie masz to ja pewnie po kwitnieniu bede chciala uszczknąć troche z kęp, bo juz mi spore porosły, moge sie podzielic. Tez je dostalam kiedys od Dorki. Bardzo fajnie rosna na bagiennej. Własnie takich niebieskosci brakuje mi poznym latem i jesienia. A sa tylko biele, rozowsci i oranże

Mam te niebieskie, ciemno niebieskie, te rosną, tylko są już stare, muszę podzielić
Te żółte i białe, słabo, proponujesz jaki kolor?
mrokasia 20:37, 11 maj 2026

U mnie też irysy syberyjskie rosną po okręgu.
ewsyg 23:29, 11 maj 2026

Mam kilka odmian syberyjskich i widzę, że są różnej wysokości.
Roocika 09:23, 12 maj 2026

U mnie też rosną po okręgu i przestały kwitnąć jak właśnie się zamknęły w ten okrąg. One lubią mokro i dużo słońca. Pod grabami mi marniały, mimo, że tam mokro.