Kasiu
Donicami się chyba zaraziłam od blogerki Marty Potoczek.
Tuje w nich rosną od kilku lat. Zostały z miejsca gdzie m budował drewutnie bo szkoda wywalić było . Ale już mi nudno w tym miejscu.
Mam też w takich ruby anabelle .
I też ok
I róże pnącą lole i wygląda najlepiej z moich róż.
Uprawiam też hortensje silver dolar w donicach 30 cm i i ok 70 wysokich i też ok . Wcześniej przez 3 lata miałam hortensje wims red i też zimowały super.
Hakonka też ładnie rośnie.podobnie jak róża bonica i bienenweide coś tam. Nic nie chowam bo nawet jakbym chciała to nie mam gdzie.
Nawet donice z ziemią po pomidorach stały całą zimę.
Nie mam miejsca na rabaty przy samym domu tarasie salonowym to się obstawiłam donicami.
Aha.
Nie używam tych wkładów i całe donice wypełniam ziemią i wszystkie mają odpływ dołem. Te co teraz obsadzałam to do połowy dałam odpady bio z ogródka . Zielsko ścinki gałązki itd. Dopełniłam kompostem z worka. Wszystko się rozłoży Bo już to praktykowałam.
Dziś jeszcze mięte posadzę w donice.
Dziś wykopałam moją najstarszą i pierwszą hortensje limelight. Nie ruszyła po zimie i nie wiem czemu. Szkoda bo kwiaty miała olbrzymie.
Posadziłam w jej miejsce nowaą sztukę i przy okazji nawiozłam i solidnie podlałam inne hortki w przedogródku. Dosadzilam 4 kepki przywrotnika. W miejsce wykopanych na podarki.
Wykopałam też wszystkie tulipany które nie kwitły. Namnożyło się całkiem sporo nowych cebul. Zrobię z nich lazanie w donicy i zobaczymy czy coś z nich jeszcze będzie. Solidnie dostaną obornika i nawozu. Będzie misz masz kolorystyczny bo to same pomyli były. Jak mi przyjdzie pomysł sadzić tulipany w doniczkach i zakopywać to proszę mnie walniąć. Sucho miały niemiłosiernie.
Został mi kuklik do wsadzenia i szałwie Purple rain z zeszłorocznych zakupów. I linie kropkujące do rozłożenia.
Tych szalwi i zawilców nie posadzilamni nie zadołowałam i zawilce zdechły. Szałwie przetrzymały zimę w p9 pod gołym niebem więc mocarne są.
Oraz ta ścieżka przy rodakach ale ją odkładamy do czerwca.
Poza tym mam ogroód posprzątany, wypielony, kanty trawnika jak brzytwa.
1. Ja kamyczki też na nie. Raczej, jeśli rezygnacja z trawnika, to ścieżka z plyt betonowych i coś zadarniającego pomiędzy.
2. W donicach może funkie duze, moze trawy, zajrzyj do wątku Przemka: życie w wiejskim ogrodzie, tam dużo donic było.
3. Ja kukliki po zakupie od razu podzieliłam, szybko nadrobił i mam kilka kęp. Denerwuje mnie tylko że patrzy w dół i trzeba sie prawie położyć, zeby podziwiać kwiatki
4. Gdzie to nowe miejsce na zakupy ?