Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

Ewa777 10:21, 18 maj 2026

Dużo masz pięknego kwiecia. Bardzo dużo masz doniczek, radzisz sobie z podlewaniem?
sylwia_slomc... 10:47, 18 maj 2026

mrokasia napisał(a)
Kuklikom trudno się oprzeć . Masz już u siebie? U mnie po roku-dwóch zanikają, niestety.

U mnie to samo, a dziki się panoszy za to i z wyrwaniem kłopot.
LIDKA 11:10, 18 maj 2026

Ewa777 napisał(a)
Dużo masz pięknego kwiecia. Bardzo dużo masz doniczek, radzisz sobie z podlewaniem?

One spore i jakoś szybko nie obsychaja. Mam też je obsypane wszystkie drobną korą
pestka56 13:38, 18 maj 2026

To ja dopytam w kwestii doniczek.
Masz je zdaje się niezaizolowane od wewnątrz. Na zimę chowasz? A latem czy one nie przegrzewają korzeni?
LIDKA 13:52, 18 maj 2026

pestka56 napisał(a)
To ja dopytam w kwestii doniczek.
Masz je zdaje się niezaizolowane od wewnątrz. Na zimę chowasz? A latem czy one nie przegrzewają korzeni?

Kasiu
Donicami się chyba zaraziłam od blogerki Marty Potoczek.
Tuje w nich rosną od kilku lat. Zostały z miejsca gdzie m budował drewutnie bo szkoda wywalić było . Ale już mi nudno w tym miejscu.

Mam też w takich ruby anabelle .
I też ok
I róże pnącą lole i wygląda najlepiej z moich róż.
Uprawiam też hortensje silver dolar w donicach 30 cm i i ok 70 wysokich i też ok . Wcześniej przez 3 lata miałam hortensje wims red i też zimowały super.
Hakonka też ładnie rośnie.podobnie jak róża bonica i bienenweide coś tam. Nic nie chowam bo nawet jakbym chciała to nie mam gdzie.
Nawet donice z ziemią po pomidorach stały całą zimę.
Nie mam miejsca na rabaty przy samym domu tarasie salonowym to się obstawiłam donicami.
Aha.
Nie używam tych wkładów i całe donice wypełniam ziemią i wszystkie mają odpływ dołem. Te co teraz obsadzałam to do połowy dałam odpady bio z ogródka . Zielsko ścinki gałązki itd. Dopełniłam kompostem z worka. Wszystko się rozłoży Bo już to praktykowałam.
Dziś jeszcze mięte posadzę w donice.
LIDKA 21:23, 18 maj 2026

Dziś wykopałam moją najstarszą i pierwszą hortensje limelight. Nie ruszyła po zimie i nie wiem czemu. Szkoda bo kwiaty miała olbrzymie.
Posadziłam w jej miejsce nowaą sztukę i przy okazji nawiozłam i solidnie podlałam inne hortki w przedogródku. Dosadzilam 4 kepki przywrotnika. W miejsce wykopanych na podarki.

Wykopałam też wszystkie tulipany które nie kwitły. Namnożyło się całkiem sporo nowych cebul. Zrobię z nich lazanie w donicy i zobaczymy czy coś z nich jeszcze będzie. Solidnie dostaną obornika i nawozu. Będzie misz masz kolorystyczny bo to same pomyli były. Jak mi przyjdzie pomysł sadzić tulipany w doniczkach i zakopywać to proszę mnie walniąć. Sucho miały niemiłosiernie.
LIDKA 21:30, 18 maj 2026

Został mi kuklik do wsadzenia i szałwie Purple rain z zeszłorocznych zakupów. I linie kropkujące do rozłożenia.
Tych szalwi i zawilców nie posadzilamni nie zadołowałam i zawilce zdechły. Szałwie przetrzymały zimę w p9 pod gołym niebem więc mocarne są.
Oraz ta ścieżka przy rodakach ale ją odkładamy do czerwca.

Poza tym mam ogroód posprzątany, wypielony, kanty trawnika jak brzytwa.

No to powiem z radością.
Jestem zadowolona.

GingerO 21:35, 18 maj 2026

Jesteś the Best!
mrokasia 21:37, 18 maj 2026

Boszszsz, jak Ty to robisz? Ja dzisiaj skosiłam trawę i widzę, że w zasadzie większość kantów do poprawy bo zarosły…
asica 21:49, 18 maj 2026

1. Ja kamyczki też na nie. Raczej, jeśli rezygnacja z trawnika, to ścieżka z plyt betonowych i coś zadarniającego pomiędzy.
2. W donicach może funkie duze, moze trawy, zajrzyj do wątku Przemka: życie w wiejskim ogrodzie, tam dużo donic było.
3. Ja kukliki po zakupie od razu podzieliłam, szybko nadrobił i mam kilka kęp. Denerwuje mnie tylko że patrzy w dół i trzeba sie prawie położyć, zeby podziwiać kwiatki
4. Gdzie to nowe miejsce na zakupy ?