Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

mirkaka 12:05, 17 cze 2026

LIDKA napisał(a)
Nie idzie mi z maruną tak jak bym chciała . Mam ją ale nie sieje jakoś bardzo a byłaby fajnym wypełnieniem między innymi roślinami.

Lidziu, nie ścinaj kwiatów, niech się wysieje, a u mnie najwięcej jej się wysiało jak wrzuciłam je do kompostu, i na wiosnę kompost rozwiozłam, teraz mam za to karę, maruny wszędzie pełno
Magara 22:47, 17 cze 2026

LIDKA napisał(a)

No tak całkiem szast prast nie było

Magara ja już mam kamieni sporo. Przedogriódek. Basenowa i opaski wkoło domu szerokie po 80 cm To jest do ogarnięcia . Czasem coś wyrośnie ale zwykle nie zakorzeni się głęboko i łatwo wyrwać.

Dajesz mi do myślenia
An_na 23:30, 17 cze 2026

Lidka ale się u Ciebie dzieje. Ładnie się dzieje

W moich kamieniach sieje się gwiazdnica. Dobrze, że mam mało kamienia bo plewienie jej to masakra. Ja już nawet skrzyp polubiłam i wolę go od tej cholery
Magara 23:38, 17 cze 2026

Gwiazdnica to moje utrapienie na rabatach
Ale właśnie do mnie dotarło, że przecież chwasty w kamieniach/żwirku ładnie ocet zwalczy
Monia81 07:19, 18 cze 2026

Zmiana Lidziu bardzo na plus jeszcze bym powsadzala tam trochę cieniolubnych paproci, host, rodgresje, brunerki i coś jeszcze by się znalazło
Kasiapod 05:44, 19 cze 2026

Kortowa rośnie jak na drożdżach. Szybka robota z kamieniami
Zachwycona jestem twoimi przetacznikami takie dorodne kępy, u mnie coś lipnie rosną.
LIDKA 10:45, 21 cze 2026

mirkaka napisał(a)

Lidziu, nie ścinaj kwiatów, niech się wysieje, a u mnie najwięcej jej się wysiało jak wrzuciłam je do kompostu, i na wiosnę kompost rozwiozłam, teraz mam za to karę, maruny wszędzie pełno

U mnie jest jakiś kłopot z sianiem się roślin. Werbeny zostawiłam na całą zimę i mam tylko kilka siewek. Maruna na innej rabacie i też lipa.
Tylko Gaury i jeżówki sieją się bardzo .
Obstawiam że to przez grubą warstwę drobnej kory .
A no … i piele. Chyba zbyt dokładnie choć w tym roku robiłam to uważnie bo czekałam na marune. No ale nic to . Spróbóje z margaretkami .
LIDKA 10:49, 21 cze 2026

Magara napisał(a)

Dajesz mi do myślenia

Magara jak się chce powierzchnię kamienne to potrzebny jest odkurzacz. M mi sprzata to co nawieje wiatr . W Twoim lesie na pewno więcej by było liści i igieł .
Kory nie trzeba sprzątać tak dokładnie

Mamy spalinowy NAC ale teraz bym kupiła akumulatorowy bo ten nasz bardzo głośno pracuje
LIDKA 10:53, 21 cze 2026

An_na napisał(a)
Lidka ale się u Ciebie dzieje. Ładnie się dzieje

W moich kamieniach sieje się gwiazdnica. Dobrze, że mam mało kamienia bo plewienie jej to masakra. Ja już nawet skrzyp polubiłam i wolę go od tej cholery

Gwiazdnicę też mam i głównie wiosną . Skrzyp też jest ale nie mam go jakoś dużo. Pierwsze lata ogrodowania to miałam z niego zielone dywany.
Piele często ale też mam już fajną glebę od drobnej kory którą się rozkłada i gleba się poprawia .
Jak się skrzyp urwie z kawałkiem czarnej łodyżki to on dużo gorzej odrasta.
LIDKA 10:57, 21 cze 2026

Monia81 napisał(a)
Zmiana Lidziu bardzo na plus jeszcze bym powsadzala tam trochę cieniolubnych paproci, host, rodgresje, brunerki i coś jeszcze by się znalazło

Pod domem dostawie donice jeszcze a z czasem dosadze inne roślinki bo rodki nie są tu na zawsze .
Cieszę się z tego zakątka bo odpada już robota z trawnikiem co roku od nowa a potem dojście z kosiarka przez taras.
Monika