Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

LIDKA 22:49, 23 cze 2026

Po drugiej stronie pergoli mam 2 szt róży Chopin. Ma piękne duże kwiaty i mimo krótkiego cięcia po mrozach ładne budują krzaki.

W tym roku dokupowałam lemon rokoko 2 szt i razem mam już ich pięć. Towarzyszą im candy rokoko 6 szt . Na razie krzaki są nierówne . Te niższe dziś nawiozłam.
Myślę że mogę mieć pomylłke bo jedna z 5 lemonek ma lekko różowe kwiaty .

Będę reklamować bo to róże z renomowanej szkółki . Tylko muszę zrobić fotki w dzień .

Róże candelight to najbardziej zmienne kwiaty u mnie. Czasem na jednym krzaku są różne . Od słonecznej żółci przez morele do lekkiego różu. Potrafią też mieć maślany kolor z roózowym dodatkiem.

To
Magara 22:52, 23 cze 2026

Lidka, nie masz na co narzekać - w kontekście, że niezbyt gęsto jeszcze na kortowej
Jest super, przecież to młoda rabata

Ja na swojej nowej rabacie poupychałam jednoroczne z własnego wysiewu, głównie heliotropy. Czy będą kwitły - nie mam pojęcia, ale tłok robią
LIDKA 22:57, 23 cze 2026

Candelightom towarzyszą róże aguarelle. W paku tracą czerwienią a jak się rozwiną kwiaty to są duże z lekko pofalowanymi płatkami. Kolor taki żółto -0pomaranczowo- różowy. Bardzo je lubię i niesamowicie pachną z taką wyraźną nutą cytusową.

Pomponella obsypana pąkami i ma dużo pędów. Przydałby się jej obelisk.

Pozatym zaczynają kwitnąć Gaury i za parę dni powinien już cieszyć mój szpaler przed artemisami .

Jakieś lilie też zakwitną bo poskrzypka nie zjadła wszystkich . Opryskałam ją preparatem do róż 2w1 i starczyło .

LIDKA 23:04, 23 cze 2026

Judaszek chyba nabiera chęci na życie

Na pergoli rośnie ozeana i codziennie ma jakiś nowy pąk. Natomiast po drugiej stronie giardina słabuje. Usechł jej cały pęd z kwiatami a dwa pędy małe i bez kwiatów. Ucierpiała tej zimy najbardziej z moich rióż. Za to jej towarzysz powojnik z marketu rośnie jak szalony

Kwitnie maruna, bodziszek rozanne, zaczynają jeżówki . Przetaczniki i szałwię w pełni kwitnienia. Krzewuszki kończą .

LIDKA 23:07, 23 cze 2026

Basenowa dzięki miscantom i liliowcom niemal bezobsługowa jest .
Może już jutro będzie pierwsza kąpiel . Basen napełniliśmy w niedzielę.
LIDKA 23:15, 23 cze 2026

To jeszcze parę kadrów na pamiątkę .

Hortensje Early Harry -mam ich 10. Posadziłam na mijankę z liatrami.
Dodałam rozchodniki jeżówki inkarwille carexy miodunki . Lubie te rabatkę nawet jak nie kwitnie. Jest tu mała magnolia i grujeczniki umierające . Wymienię je na amonogawy. Już czekają na odbiór w szkółce.

Jadnoszary kamień koło rodków fajnie rozjaśnia ten zakątek. Dobrze że mi tu czarny kamień odradziłyście bo byłby ponury ten zakątek
LIDKA 23:16, 23 cze 2026

I na dobranoc Lola