Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

kasiab 20:28, 28 cze 2026

LIDKA napisał(a)
Posadziłam o świcie 2 amonogawy i jedną róże . Zlałam wodą bardzo mocno i oplewilam jedną rabatę .

Jest 42 st . Wieczór spędzę na laniu wody . A co u was ?

Gdzie kupiłaś wiśnie? Jak wysokie? Wstawisz zdjęcie, porszę?
U mnie ok 17 było 48°C.teraz mamy 38°C, przed chwilą wysypałam korę do końca na różance, chociaż nie wiem czy dobrze zrobiłam bo kora dosłownie parowała zaraz najwyżej rzucę węża i niech podlewa całość
ewsyg 21:49, 28 cze 2026

Ja też dzisiaj podlewałam.

LIDKA 22:52, 28 cze 2026

kasiab napisał(a)

Gdzie kupiłaś wiśnie? Jak wysokie? Wstawisz zdjęcie, porszę?
U mnie ok 17 było 48°C.teraz mamy 38°C, przed chwilą wysypałam korę do końca na różance, chociaż nie wiem czy dobrze zrobiłam bo kora dosłownie parowała zaraz najwyżej rzucę węża i niech podlewa całość

To temperatura jak w Afryce .

Ogrodnictwo Cigacice.
To blisko zjazdu z s3 koło Sulechowa .
Takie ok 1.7 m. Kasia poobcinałam je po swojemu i teraz mają jeden pień i zawiązki bocznych gałęzii
A pod wieczór opalikowalam na jeden cienki palik i oplotłam elastycznym sznurkiem. Muszę je wyprostować . Są nisko szczepione i niezbyt ładnie alectak było w bukach i to z czasem zarosło .
Nie były drogie przy okazji palik dostała kanzanka .
Rano zrobię zdjęcia.

Umiera mi Środkowa z trzech szt wiśnia co jest pomylona zamiast pisardi. Podlewam . Ponakluwalsm wkoło korzeni ziemi ale już myślę co posadzę w zamian .
W lipcu pojadę do Przytoku i może dostanę prawdziwe pisardi albo Nigre.
Magara 22:55, 28 cze 2026

Artemisy fantastycznie u Ciebie rosną - nie mam, chyba muszę się poprawić

Basenu też nie mam, i też trochę zazdroszczę. Kolejny rok myślimy o nim, ale jakoś nie widzę sensu na te kilka upalnych dni. Bardzo jednak zaciekawiły mnie szelki, o których pisałaś. Napiszesz coś więcej i dasz namiary na priv?
Może gdybym spojrzała na kwestie basenowe trochę szerzej, nie myśląc tylko o wielkiej misce do moczenia się w upały, jakieś miejsce bym wygospodarowała
LIDKA 22:58, 28 cze 2026

ewsyg napisał(a)
Ja też dzisiaj podlewałam.

Bez wody i troski umarły by niektóre roślinki.
Chyba u mnie najgorzej wyglądają bodziszki rozanne. Muszę je dopilnować trochę bardziej .

Róże szybciej przekwitają ale ogólnie dobrze znoszą upał. Gorzej niektóre byliny. I mam takiego jednego rodka co zwija liście . Nie mam do niego cierpliwości.
Marcin89 22:59, 28 cze 2026

Lidka, Ty jesteś niesamowita W taki upał posadziłaś drzewka jak gdyby nigdy nic U mnie to by liście szeleściły na pniu już wieczorem.
LIDKA 23:06, 28 cze 2026

Magara napisał(a)
Artemisy fantastycznie u Ciebie rosną - nie mam, chyba muszę się poprawić

Basenu też nie mam, i też trochę zazdroszczę. Kolejny rok myślimy o nim, ale jakoś nie widzę sensu na te kilka upalnych dni. Bardzo jednak zaciekawiły mnie szelki, o których pisałaś. Napiszesz coś więcej i dasz namiary na priv?
Może gdybym spojrzała na kwestie basenowe trochę szerzej, nie myśląc tylko o wielkiej misce do moczenia się w upały, jakieś miejsce bym wygospodarowała

Magara woda w te upały to ulga. Mam domek w ładnym ogródku do tego basen . Nie chce mi się dooopki nigdzie ruszać. Tylko szkoda że muszę do roboty chodzić

https://share.google/nLbJpnIWJKsEtWC5J

Te szelki były z internetu a w linku sposób używania.
LIDKA 23:32, 28 cze 2026

Marcin89 napisał(a)
Lidka, Ty jesteś niesamowita W taki upał posadziłaś drzewka jak gdyby nigdy nic U mnie to by liście szeleściły na pniu już wieczorem.

Skoro świt to było dosłownie . Wstałam jak tylko się rozjaśniło i do 7.30 kręciłam się po ogrodzie.

Marcin róże od Ciebie ładnie kwitną
Dziś się obsypały ale zaraz pewno znowu będą całe w bieli. ❤️❤️❤️
daszum 23:56, 28 cze 2026

Artemisy pięknie wyglądają w szpalerze.

Stolik bardzo przydatny.
U mnie Kodo nie bawił się doniczkami, tylko natychmiast wyrywał, to co posadziłam
Dopiero w tym roku mogę spokojnie pracować w ogrodzie /ma 4 lata/.

Jeśli chodzi o sadzonki gaury, to do tej pory ona się u mnie siała.
W tym roku albo zmarzła, albo wyschła.
Dziękuję za propozycję, może skorzystam.
Narsilia 07:42, 29 cze 2026

No upały wyjątkowo , nie sądziłam że będę się martwiła ciepłem , ale już troszkę by mogły odpuścić takie do 30 w zupełności jest dobre , ja też podlewam choć nie jest złe ściółka trzyma wilgoć ,

Chodzę tylko i wiem już że liście na jesieni nie są tak straszne jak brak cienia i wytchnienia przez resztę roku ,
Teściowa mi bardzo odradza sadzenie ale chyba będę uparta .

Dodatkowo jak by tego było mało zaatakowało mi sosny conica pewnie przedziorek nic by w tym złego nie było gdyby nie fakt że poszłam pryskać o 5 rano , a dziś ku mojemu zdziwieniu jest jeszcze gorzej ....... No więc wujek google podpowiedział że emulpar jest olejem i nie robimy go powyżej 20 stopni więc pięknie popełniłam igły dziękuję kurtyna

Jedyna pozytywna rzecz to że nie ma póki co tfu tfu ćmy bukszpanowej