Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

LIDKA 13:38, 05 maj 2022

Dziewczyny mysli o trawniku na razie chowam do szufladki bo sie wykończe.

Skończyłam kopac perz na bukowej.
Pojade po jakies kartony. Moze w meblowym bedą.

A jak nie to zajade do marketu kupic jakąs rolke.

A i bio akurat zabrali. Takze czysto wkolo.

Mam tam micro carexy i gozdziki różne.

Wszystko żyje tylko gozdziki musze pare razy podlać.

A teraz prysznic .

Joann 17:55, 05 maj 2022

Lidko, ja też bym nie pielila na razie. Poczekałabym do pierwszego koszenia. Później i tak musisz jakiś środek kupić na chwasty, bo się zamęczysz. Oszczędź sobie roboty.
Martka 19:04, 05 maj 2022

Lidka, wiem że to trudne, ale pieleniem trawnika się nie przejmuj. Tak jak dziewczyny piszą, nie powinno się po nim chodzić. Niektóre trawy są delikatne i kiełkują później, jeśli masz już "lekko zielono", to one dopiero wschodzą. Chodzeniem możesz je poniszczyć. Chwasty, które wyrastają, to normalne i nie są problemem, bowiem znikają stopniowo w trakcie koszenia. Pocieszę Cię: nawet perz w trawniku - regularnie koszony w trawniku zanika! Więc nic a nic nie przejmuj się chwastami, pilnuj wilgoci, teraz będą sprzyjające temperatury. Można się wykończyć chcąc czyścić na bieżąco wschodzący trawnik z chwastów, ale trawnik też można przy okazji uszkodzić Nie zapominaj o nalewce Bukowa - brawo, pięknie wyglądają te drzewka, zachwycam się.
LIDKA 19:36, 05 maj 2022

Martka napisał(a)
Lidka, wiem że to trudne, ale pieleniem trawnika się nie przejmuj. Tak jak dziewczyny piszą, nie powinno się po nim chodzić. Niektóre trawy są delikatne i kiełkują później, jeśli masz już "lekko zielono", to one dopiero wschodzą. Chodzeniem możesz je poniszczyć. Chwasty, które wyrastają, to normalne i nie są problemem, bowiem znikają stopniowo w trakcie koszenia. Pocieszę Cię: nawet perz w trawniku - regularnie koszony w trawniku zanika! Więc nic a nic nie przejmuj się chwastami, pilnuj wilgoci, teraz będą sprzyjające temperatury. Można się wykończyć chcąc czyścić na bieżąco wschodzący trawnik z chwastów, ale trawnik też można przy okazji uszkodzić Nie zapominaj o nalewce Bukowa - brawo, pięknie wyglądają te drzewka, zachwycam się.

Za bukową dziękuje.jak zarosnie carexem i gożdzikami będzie ładnie. Choć to troche potrwa.
Myśle tam cos cebulkowe? Śzafirki przy opasce lub krokusy.

Co do trawnika. To ja Ci dziękuje. Umiesz mnie pocieszyc. Dzis sie zastanawialam nawet czy o tym koszonym perzu to prawda bo tez go mam.

Zawezwalam ogrodnika. Zaplacilam niemalo to musi byc odpowiedzialny. Obiecywał trawnik z katalogu to niech sie postara. Jutro zrobi lekkie nawożenie a po koszeniu ma być mniej chwastów.

Na pielenie za wczesnie bo probowalam i trawa sie niszczy.

Jutro pościółkuje bukową ipare dni luz. Wysadzone wszystko co mialam. Tylko łubin dosadze bo dostane siewki.

Dziękuje za otuche.

LIDKA 19:41, 05 maj 2022

Joann napisał(a)
Lidko, ja też bym nie pielila na razie. Poczekałabym do pierwszego koszenia. Później i tak musisz jakiś środek kupić na chwasty, bo się zamęczysz. Oszczędź sobie roboty.

Dziewczyny pisza ze mozna spalić mlody trawnik.
Ale ja i tak myślę pryskac za jakis czas bo nie dam rady pielić az tyle powierzchni.

To praca na chyląco a te pozycje sobie dawkuje z powodu operacji i stanu mięśni pod pachą.
Nie chce schrzanic pracy mojego Profesora chirurga.

A ten trawnik ....jeszcze wierze ze będe miala piękny.
Naoglądalam sie tu trawników jak schaggy i teraz mam wymagania co do swojego.

Buziaki i dziękuję.

Kasiapod 19:52, 05 maj 2022

Lidka piękna ta twoja bukowa, wypielone czyściutko. Interesują mnie carexy micro, muszę zobaczyć jak one wygladają
LIDKA 20:03, 05 maj 2022

Do Kasipod
Kupilam 4 doniczki carex vanilla i podzielilam na 26 sadzonek.

Takie kupiłam

Tak przycielam

Tak podzieliłam

Tak posadziłam. Patyczki od saszlyków zeby je widziec w korze.

Także jeszcze mają rozmiar micro.
Kasiapod 20:13, 05 maj 2022

Dziękuje, Ci bardzo, a ja myślałam, że one są takiej odmiany micro To dużo sadzonek ci wyszło !!! Lidzia dzięki za instruktaż, jutro idę do szkółki
LIDKA 20:44, 05 maj 2022

Kasiapod napisał(a)
Dziękuje, Ci bardzo, a ja myślałam, że one są takiej odmiany micro To dużo sadzonek ci wyszło !!! Lidzia dzięki za instruktaż, jutro idę do szkółki

Nie ma za co. Czasem trza kombinować zeby duzo nasadzic a malo zaplacic.
Zdjec nie mam ale to samo zrobilam z bodziszkiem korzeniastym.

Mialam 3 doniczki i 4 szt swoje z mąlych sadzobek z zeszlego roku .
Podzielilam i na rózance mam ok 30.
LIDKA 20:46, 05 maj 2022

Kasiapod napisał(a)

Kasia,
Nie ma za co. Czasem mus kombinować zeby duzo nasadzic a malo zaplacic.
Zdjec nie mam ale to samo zrobilam z bodziszkiem korzeniastym.

Mialam 3 doniczki i 4 szt swoje z mąłych sadzonek z zeszlego roku .
Podzielilam i na rózance mam ok 30.

Z 3 host dostanych mam 12 szt.Tak pocielam szpadlem ze 3 noce myślalam czy cos urośnie. Luty był.
Wyszły wszystkie w kwietniu.

Jeszcze mysle podzielic moje rozchodniki bo bym chciala szpaler taki gęsty a mam chyba 12 szt na 20 m długosci. Takze zanim zakwitnie z efectem wow bede jeszcze ze 2 razy dzielić.

To dzielenie to z forum bo obsadzanie ogrodu ktory 5 lat temu jeszcze byl polem kosztuje nie mało.
Dlatego też na razie ide w gatunki takie pewne. Ktore nie beda zimą stesu mi przysparzać.

Od tego to mam rododendrony. Szt 9.