Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

LIDKA 10:36, 05 maj 2022

Kochane dziewczyny, dziękuje wam za odzew tak liczny.

Po Waszych radach zrobimy tak, za ok tydzień jak mąż będzie miał urlop

będziemy plewic ręcznie kilka dni z rzędu aż zrobimy caly, i od razu w łyse miejsca zrobimy dosiewki.

Gdybym nie dosiała tych 2 toreb trawy z teściem to by samo zielsko bylo. Za rzadko posiane było jak nic. Tak to jest jak sie 200 tel dziennie odbiera a ogrodnik ciągle gadał przy robocie.

BASIA8 10:42, 05 maj 2022

LIDKA napisał(a)

Do Danusi to wstyd iść i zawracac głowę. Wiedzialam że ona usuwa chwasty przed sianiem. Czeka aż wyjdą, oprysk i sianie.

Oczywiscie pozwolilam żeby u nas zrobił ogrodnik po swojemu. Durna bylam i trawe mialam siana w lutym.

To teraz mam. Co mam.

Kochana żaden wstyd - pisz do Danusi - udzieli fachowej rady - będziesz spokojniejsza - Ja jak mam dylemat to piszę priva do Danusi
Dziękuję Ci za info nie byłam w Skaryszewie w tym roku - jak Synek wyzdrowieje to mus jechać na wycieczkę.
Judith 10:44, 05 maj 2022

LIDKA napisał(a)
Kochane dziewczyny, dziękuje wam za odzew tak liczny.

Po Waszych radach zrobimy tak, za ok tydzień jak mąż będzie miał urlop

będziemy plewic ręcznie kilka dni z rzędu aż zrobimy caly, i od razu w łyse miejsca zrobimy dosiewki.

Gdybym nie dosiała tych 2 toreb trawy z teściem to by samo zielsko bylo. Za rzadko posiane było jak nic. Tak to jest jak sie 200 tel dziennie odbiera a ogrodnik ciągle gadał przy robocie.

Taka ilość chwastów może mieć według mnie trzy przyczyny: pierwsza - niedokładnie oczyszczona rodzima ziemia, druga - zamówiona i dosypana ziemia była pełna nasion chwastów i trzecia - obie te opcje jednocześnie.
Tę drugą opcję przerobiłam u siebie, gdy - jeszcze przed zakładaniem ogrodu "na poważnie" - chcieliśmy na szybko wyrównać jedno miejsce i je obsiać, żeby goła ziemia nie straszyła. Na dosypanej ziemi wyrósł nam właściwie tylko perz...
DariaB 10:57, 05 maj 2022

Lidzia ale masz przeboje z tym trawnikiem, potwierdza to zdanie, że trawnik to najdroższa roślina w ogrodzie czeka Was sporo pracy ale na pewno doczekasz się ładnego trawnika. Dziewczyny już dały mnóstwo rad, już wiesz co robić. Podtrzymuję na duchu.
LIDKA 11:06, 05 maj 2022

DariaB napisał(a)
Lidzia ale masz przeboje z tym trawnikiem, potwierdza to zdanie, że trawnik to najdroższa roślina w ogrodzie czeka Was sporo pracy ale na pewno doczekasz się ładnego trawnika. Dziewczyny już dały mnóstwo rad, już wiesz co robić. Podtrzymuję na duchu.

Codziennie go ogladam i spac nie moge przez te trawe. Jak skoncze kopac perz na bukowej to tydzień tam nie zajrze.

LIDKA 11:08, 05 maj 2022

Judith napisał(a)

Taka ilość chwastów może mieć według mnie trzy przyczyny: pierwsza - niedokładnie oczyszczona rodzima ziemia, druga - zamówiona i dosypana ziemia była pełna nasion chwastów i trzecia - obie te opcje jednocześnie.
Tę drugą opcję przerobiłam u siebie, gdy - jeszcze przed zakładaniem ogrodu "na poważnie" - chcieliśmy na szybko wyrównać jedno miejsce i je obsiać, żeby goła ziemia nie straszyła. Na dosypanej ziemi wyrósł nam właściwie tylko perz...

To na pewno te 2 opcje oraz sianiexw lutym i sianie za rzadko.

No nic . Wypowiem tym chwastom bitwe. Albo wojne
DariaB 11:28, 05 maj 2022

LIDKA napisał(a)

Codziennie go ogladam i spac nie moge przez te trawe. Jak skoncze kopac perz na bukowej to tydzień tam nie zajrze.

Teraz to ja bym przyjechała Wam pomóc
aciaz1000 11:40, 05 maj 2022

A ze mnie taki ogrodnik że jak zaczął kiełkować perz to się cieszyłam jak głupia że taka dorodna trawka wyrasta hahaha

Judith 11:46, 05 maj 2022

Lidka, nie warto się tak przejmować. Powoli doprowadzisz trawnik do zadowalającego efektu.
W ogrodzie szybka akcja może być tylko z wyznaczeniem zarysu rabaty, na resztę trzeba czekać, a często walczyć. Na tym - miedzy innymi - polega ogrodowanie . Piękny trawnik można mieć najszybciej w trzecim roku po posianiu, szybciej tylko z rolki .
A i tak prędzej czy później będziesz myśleć o rabatach i/lub altanie/placyku na środku trawnika .
Coco 12:07, 05 maj 2022

Judith napisał(a)
Nie pielić teraz. Za wcześnie, by wchodzić na trawnik.
Pielić, gdy trawa się wzmocni.
Mam sprawdzony preparat - z chwastowiska zrobił nam trawnik, ale u Ciebie stosowanie go jest raczej wykluczone, trawnik jest zbyt młody.

Judith ma rację - za wcześnie na pielenie.
Wytrzymaj jeszcze, wiem że trudno patrząc na chwasty, ale usuwając je zniszczysz sobie startujący trawnik.