Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

Anda 17:52, 02 lut 2024

Jestem Lidka, to młoda róża, a już takie ładne pędy puściła. Super. Młode pędy w miarę możliwości owiń spiralnie dookoła tej ścianki. Uważaj, aby się nie złamały. Przyginaj tyle ile możesz. Wtedy na tych pędach wyrosną krótkopędy, na których róża zakwitnie. Na razie nic nie musisz przycinać, ani wycinać. Jak tylko pojawią się młode pędy to je tak przyginaj, spiralnie, po trochu, po 20-30 cm.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
pestka56 18:35, 02 lut 2024

Dobrze dziewczyny radzą Pędy są młode możesz je wyginać na boki i spiralnie okręcać nimi kratkę pergoli też. Tylko uważaj, żeby były elestyczne, czyli im cieplej tym lepiej.
pestka56 18:40, 02 lut 2024

A jeszcze takie pytanie...czy to jest róża, która kwitnie na pędach jednorocznych, czy 2-letnich?
Bo jeśli na jednorocznych i taka szybka fighterka, to ja bym ścieła te baty tak na wys. 50 cm i jak będzie wypuszczać nowe, to wtedy bym przypilnowała odginania na boki.
Trochę to oczywiście zmniejszyłoby ilość kwiatów w tym roku, ale długofalowo ładniej ją poupinasz.
Natomiast jeśli kwitnie na 2-letnich, to nie wolno teraz ciąć, a dopiero po kwitnieniu.
LIDKA 19:42, 02 lut 2024

ewsyg napisał(a)
Lidzia, super baty puściła, nic nie tnij. Kup sobie w ogrodniczym taki zielony drucik. Wyciągnij ten bat, który masz przepleciony. Weź jeden bat skieruj w prawo, a drugi w lewo i okręć nimi pergolę. Co jakiś kawałek przyczep tym drucikiem te baty do drabinki. Nic nie wycinaj, zrób tak jak piszę i będziesz miała morze kwiecia.Pedy w miarę poziomo maja być skierowane. Będziesz miała kwiaty po dwóch stronach pergoli. Te niskie przyciągnij do pergoli i też przymocuj do pergoli. Powodzenia.

Tak zrobie.
4 pędy jej starczą chyba.

Dziękuję Ewa.

Po drugiej stronie pergoli mam różę Ozeanę. Też tak zrobię. Tę nabyłam bo mi się nazwa spodobała.
LIDKA 19:45, 02 lut 2024

antracyt napisał(a)
Super instrukcja od Ewy
Gdybyś miała kilka takich młodych pędów to możesz je też tak prowadzić ja narysowałam. Najlepiej z 2 stron pergoli po kilka

Super Zuza. Rysunki bardzo mi pomogą.dziękuję.
LIDKA 19:49, 02 lut 2024

Anda napisał(a)
Jestem Lidka, to młoda róża, a już takie ładne pędy puściła. Super. Młode pędy w miarę możliwości owiń spiralnie dookoła tej ścianki. Uważaj, aby się nie złamały. Przyginaj tyle ile możesz. Wtedy na tych pędach wyrosną krótkopędy, na których róża zakwitnie. Na razie nic nie musisz przycinać, ani wycinać. Jak tylko pojawią się młode pędy to je tak przyginaj, spiralnie, po trochu, po 20-30 cm.

Anda dziękuję. Super mam tu koleżanki, musi się udać.

Mąż się nie może doczekać aż obrośnie ta pergola. To był prezent od jego mamy jak zaczeliśmy robić porzadki wokół domu i miałam jeszcze mgliste pojecie o ogrodowaniu.
LIDKA 19:53, 02 lut 2024

pestka56 napisał(a)
A jeszcze takie pytanie...czy to jest róża, która kwitnie na pędach jednorocznych, czy 2-letnich?
Bo jeśli na jednorocznych i taka szybka fighterka, to ja bym ścieła te baty tak na wys. 50 cm i jak będzie wypuszczać nowe, to wtedy bym przypilnowała odginania na boki.
Trochę to oczywiście zmniejszyłoby ilość kwiatów w tym roku, ale długofalowo ładniej ją poupinasz.
Natomiast jeśli kwitnie na 2-letnich, to nie wolno teraz ciąć, a dopiero po kwitnieniu.

Przyszłaś Kasiu i od razu pytanie profesjonalisty.

Nie wiem na jakich pędach kwitnie ale doczytam. I zapytam Ewe. Ona też ją ma.

Edit
Doczytałam że Giardinia
Kwitnie na pędach dwuletnich.
Czyli te co mam są jednoroczne? Skoro ją sadziłam zeszłego roku z gołego korzenia?

Miała już kilka kwiatków.
ewsyg 20:02, 02 lut 2024

Giardina kwitnie na pędach jednorocznych, ale po dwóch, trzech latach pęd zamiera i trzeba wyciąć.
Lidzia dobrze, że dopisałaś, że po drugiej stronie jest inna róża. Myślałam, że to tylko Giardina. Ta pergola jest za mała dla tej róży, a druga to już tłok. Doczytałam o tej Ozeanie i wynika, że to też będzie duża róża. Wigorem może dorównać Giardynie. Wiem, jaka jest ta pergola. Lidzia, to grube nieporozumienie. Zrób z tym coś. Teraz jest najlepszy czas na przesadzanie, ale nie przesadzaj Giardiny. Ona ma już za ładne pędy, będzie dużo kwiatów.
LIDKA 20:04, 02 lut 2024

Kordina napisał(a)
U Joli - Joku puściłam dobrze obrazujący cięcie róż Pana Grzegorza, może będzie pomocny

Obejrzałam. Ten Pan ma wiedzę i fajnie opowiada. Dobrze że zajął się ogrodnictwem.
sylwia_slomc... 21:25, 02 lut 2024

Przychodzę jak prosiłaś JA bym przycięła te gałązki co na dole tak odstają od pergoli tak na 15-20 cm przed oczkiem skierowanym w kierunku pergoli bo z tego oczka będzie najmocniej puszczała i to będzie prawdopodobnie mocny młody pęd rósł. Do przymocowania do kratki. Co do wiązania mam podobnej szerokości kratkę i na nią puściłam Edenkę. Rysunek jest dobry, ale ja jak jest pęd wiotki jeszcze i w trakcie wzrostu systematycznie mocuję jak takiego wijącego się węża. Wtedy w poziomie na jednym pędzie jest kilka fragmentów, a nie tylko jeden końcowy. A im więcej jest w poziomie tym więcej kwiatów potem. Czym więcej pędów uda się tak zamocować tym kwitnienie bujniejsze.