Mam w trawniku dużą wyspę (o nieregularnym kształcie). Po wycięciu z niej świerków zrobiło się na niej bardzo "płasko", pomimo że rosną na niej m.in. ok. 250 cm krzewy hortensji, ròże.
Zanim wycięliśmy świerki miałam gotowy pomysł - planowałam posadzić w ich miejsce wiśnię 'Kiku Shidare Zakura' (wyższy egzemplarz, szczepienie na co najmniej 220 cm).
Z pomysłu zrezygnowałam, gdy zobaczyłam u Ani Małej Mi, jej 10-letnią Shidarę. Przeraziłam się, że wiśnia zawładnie kiedyś połową (albo i więcej) rabaty.
Potem poprosiłam tu na forum o pomoc w poszukaniu odpowiedniego gatunku. Otrzymałam wiele, wspaniałych pomysłów. Wszystkie je mam zapisane w kajeciku. Do dziś jestem bardzo wdzięczna za duży odzew - jesteście cudowni

Te pomysły przydadzą się moim latoroślom, bo są właśnie w trakcie zadrzewiania swoich ogrodów.
Bo ja ostatecznie zdecydowałam nie sadzić drzewa liściastego, a po prostu pozostawić Cyprysik Lawsona (jakiś Gold),
który od kilku lat rośnie sobie na tej rabacie (w idealnym miejscu!). Kiedyś kupiłam go za 1 zł w Casto. Był malutki 10 cm. Teraz ma ok. 230 cm., jest bardzo zgrabny. Jest jeszcze zbyt niski do tej rabaty, ale zaczyna mieć już duże roczne przyrosty (ok. 30 cm.). Liczę, że za 2, 3 lata osiągnie już dość dobrą, dla dalszej perespektywy tej rabaty, wysokość.
Nagle dostrzegliśmy w cyprysiku zalety: całoroczną zieleń, brak bałaganiarstwa - zrzucania liści (ha, ha), łatwość zapanowania nad wzrostem. Czyli to, o co nam chodzi w tym ogrodzie - jak najmniej pracy, jak najwięcej odpoczynku i czasu na inne aktywności.
Wracając do meritum - moim zdaniem, soliter nadałby Twojej "różance" pazur

Dodatkowy wymiar.
Ale to tylko moje zdanie