Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

Marcin89 10:14, 07 lut 2024

Mnie się podoba ten pomysł bardzo prostej, a pięknej wyspy. Może być z jednym drzewkiem lub bez. Cudnie będzie

U siebie chciałem właśnie same róże i lawendę, a pomiędzy parę traw. Ale miejsce nie pozwala i rezygnuję z tego.
Urszulla 10:20, 07 lut 2024

Widzę, że dopiero zaczynasz przygodę z ogrodem

Padły fajne propozycje teraz trzeba pracę włożyć
Muszelka 10:38, 07 lut 2024

Obejrzałam. Masz bardzo zadbany ogród i sporo miejsca do wykorzystania

Marcin fajnie poradził z posadzeniem drzewa w tej wyspowej rabacie. Aż się prosi jakiś wyższy soliter w tzw. "mocnym punkcie" (trzeba byłoby go poszukać oglądając w realu rabatę z różnych miejsc ogrodu - praktycznie przestawiając donicę z drzewem).

Rabaty wzdłuż płotu jakiej są szerokości?
antracyt 10:42, 07 lut 2024

Wrzucę swoje 3 grosze
Pomysł na różankę super, miejsce na środku trawnika bardzo fajne. Drzewa bym nie dawałam, ale jak chciałabyś wyższy element to może nieduża róża pnącą na obelisku?
Marcin89 10:43, 07 lut 2024

To Patrycja pierwsza wspomniała o drzewie i wybraniu gatunku, który za mocno nie zacieni rabaty. Czyli wzięcie pod uwagę skąd pada słońce. Ja tylko powielam
NowaKiKi 11:55, 07 lut 2024

LIDKA napisał(a)
Mam na insta profil
glina i zielsko.
Spacer jest na 2 od góry kafelku po prawej.

Tylko bierzcie pod uwagę że jestem instagramową amatorką.

Az pozwoliłam sobie na zaobserwowanie Ciebie na istagramie.
Ja zaczynam dopiero przygode z istagramem
Muszelka 12:10, 07 lut 2024

Mam w trawniku dużą wyspę (o nieregularnym kształcie). Po wycięciu z niej świerków zrobiło się na niej bardzo "płasko", pomimo że rosną na niej m.in. ok. 250 cm krzewy hortensji, ròże.

Zanim wycięliśmy świerki miałam gotowy pomysł - planowałam posadzić w ich miejsce wiśnię 'Kiku Shidare Zakura' (wyższy egzemplarz, szczepienie na co najmniej 220 cm).

Z pomysłu zrezygnowałam, gdy zobaczyłam u Ani Małej Mi, jej 10-letnią Shidarę. Przeraziłam się, że wiśnia zawładnie kiedyś połową (albo i więcej) rabaty.

Potem poprosiłam tu na forum o pomoc w poszukaniu odpowiedniego gatunku. Otrzymałam wiele, wspaniałych pomysłów. Wszystkie je mam zapisane w kajeciku. Do dziś jestem bardzo wdzięczna za duży odzew - jesteście cudowni  Te pomysły przydadzą się moim latoroślom, bo są właśnie w trakcie zadrzewiania swoich ogrodów.

Bo ja ostatecznie zdecydowałam nie sadzić drzewa liściastego, a po prostu pozostawić Cyprysik Lawsona (jakiś Gold),
który od kilku lat rośnie sobie na tej rabacie (w idealnym miejscu!). Kiedyś kupiłam go za 1 zł w Casto. Był malutki 10 cm. Teraz ma ok. 230 cm., jest bardzo zgrabny. Jest jeszcze zbyt niski do tej rabaty, ale zaczyna mieć już duże roczne przyrosty (ok. 30 cm.). Liczę, że za 2, 3 lata osiągnie już dość dobrą, dla dalszej perespektywy tej rabaty, wysokość.

Nagle dostrzegliśmy w cyprysiku zalety:  całoroczną zieleń, brak bałaganiarstwa - zrzucania liści (ha, ha), łatwość zapanowania nad wzrostem. Czyli to, o co nam chodzi w tym ogrodzie - jak najmniej pracy, jak najwięcej odpoczynku i czasu na inne aktywności.

Wracając do meritum - moim zdaniem, soliter nadałby Twojej "różance" pazur Dodatkowy wymiar.
Ale to tylko moje zdanie
pestka56 12:28, 07 lut 2024

Ja jestem dużoooo....o mniej instagramowa od ciebie Podałam ci w wiadomości na Insta mój adres, ale nie warto do mnie zaglądać póki co. Chciałam tylko, żebyś wiedziała kto cię „śledzi”.

Obejrzałam wszystko i niektóre filmiki i zdjęcia kilka razy. Tak myślę, że nie powinnam ci doradzać U ciebie jest kompletnie inaczej niż w moim bałaganiarskim ogrodzie.
Ale na temat różanki mam pomysł, więc się wypowiem, tym bardziej, że od 2015 sama mam ponad 70 krzewów różanych i większość jest skupiona właśnie na różance. Możesz je zobaczyć na moim pintereście. Nie są to zdjęcia z ostatniego roku, ale różanka jest niezmieniona (https://pl.pinterest.com/pestka56/garden-in-my-garden/)

Przede wszystkim wycięłabym pośrodku trawnika maksymalnie dużą przestrzeń – ile tylko się da. O ile wiem siłę strumieni i przestrzeń, którą obejmuje podlewanie można regulować m.in wymieniając wkładki w sprinklerach i regulując ciśnienie wody. Róże wolą podlewanie kropelkowe
Tę przestrzeń podzieliłabym wąskimi ścieżkami na kilka (4, 6, nawet 8) części i w każdej posadziłabym po kilka krzewów innej odmiany (inny kolor) róży. Bardzo formalnie.
Jeżeli miałoby tam rosnąć drzewo, soliter, to kolumnowe, wolno rosnące, może klon ussuryjski zwany też koreańskim (Acer pseudosieboldianum) albo klon mandżurski (Acer mandshuricum). Mogłaby też być jedna z wielu odmian dereni np. 'Venus' (Cornus kousa) o wspaniałych (10 cm) „kwiatach”, rosnący pagodowo 'Candlelight' (Cornus controversa). Może efektowny, zimą o czerwonych pędach, świdwa (Cornus sanguinea) 'Midwinter Fire'. Derenie można strzyc i nadawać im formę drzewek jedno lub wielopiennych. To im nie szkodzi. Poza tym to rośliny, które nie chorują i nie atakują ich szkodniki. Piękne są też kaliny. Sporo odmian kwitnie efektownie niemal zimą i cudownie przebarwia liście.
Brzegi rabaty gęsto obsadziłabym zielonolisnymi niskimi turzycami np. ptasie łapki zielonolistne (Carex ornithopoda). To gatunek z którego wyselekcjonowano 'Variegata' wszystkim znaną. Fajna niska kępowa bylina zimozielona. A może też zimozielone o ciemno zielonych liściach niewysokie seslerie Heuflera (Sesleria heufleriana).

Spróbuję ten plan narysować
antracyt 12:45, 07 lut 2024

Moim zdaniem pomysł Muszelki na zimozielone elementy jest trafiony.
Ciekawa jestem jakie typy różane masz na oku (może pisałaś a przegapiłam). Od tego w sporej mierze będzie zależała cała reszta, czyli dodatkowe gatunki i ich formy.
olciamanolcia 15:02, 07 lut 2024

LIDKA napisał(a)
Róże z bylinami i niskimi trawkami chciałabym mieć.

U mnie pod grabami są Hamelny Stipa niższe horty i trzy róże MW

Właśnie zamówiłam 4 róże Piano i pójdą w rabatę z werbeną
Będą
Róże
Horty
Rozchodniki
Trawy( - beda rosły przy hamelnach i Kleine silberspinnach

No i oczywiście są tam dwie smukłe śliwy

Albo druga opcja - róże dodam do piwonii i rozplenic.