Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

Muszelka 23:21, 31 sty 2024

Bordowe pędy ma rodzinka 'Fraise'. Ale one mają kwiatostany, które silnie przebarwiają się.

Nie mam pojęcia, jaka odmiana kryje się pod Twoim NN.
LIDKA 05:14, 01 lut 2024

Wobec tego będziemy te moją hortę NN obserwować w sezonie.

Czekam na wolny dzień w pracy żeby podziałać.
LIDKA 08:05, 01 lut 2024

ewsyg napisał(a)
Lidzia, jak chcesz zobaczyć jak piękna jest Giardina, to zajrzyj do mnie na str 79. Tak wyglądała przed przesadzeniem. Na szczęście przyjęła się w nowym miejscu i w tym roku powinna już czarować.

Byłam, już wypytywałam Ciebie o nią. dziękuję
pestka56 10:49, 01 lut 2024

Lidka, chciałabym coś napisać, ale boję się, że może odczujesz to jak wtrącanie się.
Dlatego najpierw zapytam, czy pozwolisz żebym napisała kilka uwag o twoim ogrodzie?
To takie uwagi wynikające z mojego doświadczenia, z błędów jakie popełniłam odkąd w 2005 posadziłam pierwsze drzewka. Te błędy zaczęły się ujawniać dopiero, gdy ogród okrzepł, czyli po 10 latach, ale ja to widzę dopiero od niedawna. Niektórych błędów już nie dam rady naprawić. Zaczynam 4-ty rok naprawiania tego co sknociłam, ale świadomość starych błędów nie przeszkadza, że ciągle jednak popełniam nowe, choć znacznie mniejsze. Cóż nie jestem zawodową ogrodniczką
Patrycja_KG_Lu 12:46, 01 lut 2024

LIDKA napisał(a)

Pin w moim klimacie. Dosadziłam na tej rabacie jeszcze seslerii żeby gęsto było. I takich białych margaretek zwykłych. Zobacze czy wyjdą po zimie. Mają się przeplatać z seslerią.
Tuje za 2-3 lata dadzą tło a buczki co 2 m sadzone, mają zadanie zasłonić dom sąsiada.
Na wiosne mam tam narcyzy. Białe i żółte. Bedą docelowo tylko białe.
Zobaczymy czy moja wizja tej rabaty się uda w realu.

Tam na dole w pinie też chyba sesleria albo jakaś turzyca. Białe narcyzy jakie wybrałaś? Ja zastanawiam się nad odmianą Thalia do frontowych. Twoja rabata już ma urok, a co dopiero jak już podrośnie bardziej.
Patrycja_KG_Lu 12:49, 01 lut 2024

LIDKA napisał(a)
Wobec tego będziemy te moją hortę NN obserwować w sezonie.

Czekam na wolny dzień w pracy żeby podziałać.

Któregoś dnia jak miałam więcej czasu to czytałam na wątku tematycznym o hortensjach, że sporo osób dostało odpowiedzi o swoich NN. Tylko były potrzebne zdjęcia danych faz kwitnienia, zbliżenia na płatki itp.
LIDKA 13:27, 01 lut 2024

pestka56 napisał(a)
Lidka, chciałabym coś napisać, ale boję się, że może odczujesz to jak wtrącanie się.
Dlatego najpierw zapytam, czy pozwolisz żebym napisała kilka uwag o twoim ogrodzie?
To takie uwagi wynikające z mojego doświadczenia, z błędów jakie popełniłam odkąd w 2005 posadziłam pierwsze drzewka. Te błędy zaczęły się ujawniać dopiero, gdy ogród okrzepł, czyli po 10 latach, ale ja to widzę dopiero od niedawna. Niektórych błędów już nie dam rady naprawić. Zaczynam 4-ty rok naprawiania tego co sknociłam, ale świadomość starych błędów nie przeszkadza, że ciągle jednak popełniam nowe, choć znacznie mniejsze. Cóż nie jestem zawodową ogrodniczką

Kasia pisz... albo sobie wezme do serca albo nie. ale nie obrażę się.

Widziałam na innym forum że też jesteś. widze tu że masz wiedzeę ogromną, chętnie zobacze Twój ogród bo watku tam nie znalazłam też.
pestka56 15:30, 01 lut 2024

Zapytałam, bo na forum Muratora miałam bardzo nieprzyjemną sytuację. Do dziś nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego.

Więc... Chodzi o szerokość rabaty = 2 m i wielkości krzewów, które posadziłaś.

Thuja occidentalis (żywotnik zachodni), jeśli dobrze oceniam to są ‘Smaragd’ mają średni przyrost roczny ok. 30 cm. Dobrze twój mąż je karmi, więc pewnie tyle przyrastają, a może i więcej.
Szmaragd w ciągu 15–20 lat wyrośnie na wys. 4 do 6 m / średnicę 90-150 cm.

Masz przed żywotnikami posadzone hortensje. Wielkości posprawdzałam w katalogach:
Limelight – wys. 200-300 cm / śred. 150-180 cm
Polar Bear – wys. 200-300 cm / śred. 150-180 cm
Vanille Fraise – wys. 200 cm / śred. 150-200 cm
Candelight– wys. 150 cm / śred. 150 cm
Wims Red – wys. 200 cm / śred. 150 cm
Silver Dolar – wys. 170 cm / śred. 130 cm
Bobo – wys. 80-100 cm / śred. 100 cm
Litle Lime – wys. 80 cm / śred. 80 cm
Motherhood (???)
A więc większość twoich hortensji za kilka lat osiągnie średnice 150 cm lub więcej.

Porównuję moje 8-letnie 'Limelight' (posadzone w 2015) dokarmiane tylko ziemią kompostową na wiosnę. Mają teraz po 170 cm średnicy i 200 cm wysokości.
14-letnie żywotniki zachodnie (posadziłam w 2009) mają teraz po niemal 4 m wysokości i średnice około 130 cm.
Gdybym posadziła je tak jak u ciebie, czyli na wspólnej rabacie o szer. 2 m, to dziś tuje zajęłyby jej większość, a hortensje kładłyby się na trawniku.

Masz jeszcze młode nasadzenia, więc może warto poszerzyć rabatę i przesadzić hortensje.

Ja takich błedów podczas sadzenia drzew i krzewów zrobiłam sporo. Teraz wiele jest nie do naprawienia bez wykarczowania, co każdorazowo robi dziury w kompozycjach. A jeśli nie wytnę, to muszę z bólem patrzeć jak drzewo rośnie krzywo, albo łysieje z jednej strony.
MagdaLenka 16:24, 01 lut 2024

pestka56 napisał(a)
Zapytałam, bo na forum Muratora miałam bardzo nieprzyjemną sytuację. Do dziś nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego.

Nie dziwi mnie to. Tamto forum jest bardzo toksyczne.

A Twoje porady bardzo cenne. Dasz się uprosić o założenie swojego wątku? Na pewno wiele osób byłoby zainteresowanych...
pestka56 17:34, 01 lut 2024

MagdaLenka napisał(a)

Nie dziwi mnie to. Tamto forum jest bardzo toksyczne.

A Twoje porady bardzo cenne. Dasz się uprosić o założenie swojego wątku? Na pewno wiele osób byłoby zainteresowanych...

O toksyczności niektórych osób na rzeczonym forum przekonałam niestety za późno.

Postaram się założyć wizytówkę najpierw, żeby pokazać jak było i jak z grubsza się zmieniło, ale samymi zdjęciami. Opisać co działo się od 2005 roku... to mnie ubiło fizycznie i pewnie umysłowo też