Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

pestka56 16:19, 07 lut 2024

Do przemyślenia 5 pomysłów na rozplanowanie.
Czarna kropa pośrodku to może być drzewko, krzew, może konstrukcja na którą będzie się wspinać jakieś pnącze.
Szare to wąskie ścieżki pomiędzy nasadzeniami. Moje różankowe doświadczenie mnie nauczyło, że muszą być ścieżki, bo inaczej dbanie o krzewy róż, gdy jest ich posadzone kilka w grupie jest po prostu katorgą.

Może cię zainspirują te podziały.
LIDKA 18:31, 07 lut 2024

Muszelka napisał(a)
Obejrzałam. Masz bardzo zadbany ogród i sporo miejsca do wykorzystania

Marcin fajnie poradził z posadzeniem drzewa w tej wyspowej rabacie. Aż się prosi jakiś wyższy soliter w tzw. "mocnym punkcie" (trzeba byłoby go poszukać oglądając w realu rabatę z różnych miejsc ogrodu - praktycznie przestawiając donicę z drzewem).

Rabaty wzdłuż płotu jakiej są szerokości?

Muszelko
Jak to jakiej? No za wąskiej.
Zachodnia i południowa po ok 4 m
Wschodnia z bukami ma tylko 2 m.

Przy basenie też wąsko ale tam akurat poza trawami i liliowcami to szaleństw nie przewiduję.

Teraz bym chciała po 6 m.
Jak zakładałam ogród to myślałam
Boszzzz .....jak ja to obsadze. I czym?
Pod koniec zakładania rabat miałam już diagnoze ale jeszcze nie wiedziałam jakie bedzie leczenie. Kończyłam na extra szybko. Mąż i siostra pomagali. Dlatego nawet szmate miałam.
Rok potem wzieliśmy ogrodnika do trawnika i nawodnienia. I zamontowaliśmy robot koszący i jest jak jest.

Łatwej wykroić nową rabatę niż przerobić te podpłotowe.

LIDKA 18:33, 07 lut 2024

Marcin89 napisał(a)
Mnie się podoba ten pomysł bardzo prostej, a pięknej wyspy. Może być z jednym drzewkiem lub bez. Cudnie będzie

U siebie chciałem właśnie same róże i lawendę, a pomiędzy parę traw. Ale miejsce nie pozwala i rezygnuję z tego.

O drzewku myślałam i raczej o iglaczku. Mam tylko koreankę no i tujki.
LIDKA 18:34, 07 lut 2024

antracyt napisał(a)
Wrzucę swoje 3 grosze
Pomysł na różankę super, miejsce na środku trawnika bardzo fajne. Drzewa bym nie dawałam, ale jak chciałabyś wyższy element to może nieduża róża pnącą na obelisku?

No tak . Róża fajny pomysł.
LIDKA 18:35, 07 lut 2024

Urszulla napisał(a)
Widzę, że dopiero zaczynasz przygodę z ogrodem

Padły fajne propozycje teraz trzeba pracę włożyć

Ula zaczełam 4 lata temu. Ale nigdy nie skończę i ciągle się uczę.
LIDKA 18:36, 07 lut 2024

Marcin89 napisał(a)
To Patrycja pierwsza wspomniała o drzewie i wybraniu gatunku, który za mocno nie zacieni rabaty. Czyli wzięcie pod uwagę skąd pada słońce. Ja tylko powielam

Tak, I to drzewo sie pojawi pewno.
LIDKA 18:37, 07 lut 2024

NowaKiKi napisał(a)

Az pozwoliłam sobie na zaobserwowanie Ciebie na istagramie.
Ja zaczynam dopiero przygode z istagramem

Jaki masz tam pseudonim?
LIDKA 18:41, 07 lut 2024

Muszelka napisał(a)
Mam w trawniku dużą wyspę (o nieregularnym kształcie). Po wycięciu z niej świerków zrobiło się na niej bardzo "płasko", pomimo że rosną na niej m.in. ok. 250 cm krzewy hortensji, ròże.

Zanim wycięliśmy świerki miałam gotowy pomysł - planowałam posadzić w ich miejsce wiśnię 'Kiku Shidare Zakura' (wyższy egzemplarz, szczepienie na co najmniej 220 cm).

Z pomysłu zrezygnowałam, gdy zobaczyłam u Ani Małej Mi, jej 10-letnią Shidarę. Przeraziłam się, że wiśnia zawładnie kiedyś połową (albo i więcej) rabaty.

Z okna kuchni widze żywoplot sąsiada z cyprysików. Ma ze 3 m. Nic o niego nie dbają, zarośnięty trawą od dołu. I jest ładny.
Lubię cyprysiki.

I faktycznie myślę o iglastym.

Potem poprosiłam tu na forum o pomoc w poszukaniu odpowiedniego gatunku. Otrzymałam wiele, wspaniałych pomysłów. Wszystkie je mam zapisane w kajeciku. Do dziś jestem bardzo wdzięczna za duży odzew - jesteście cudowni  Te pomysły przydadzą się moim latoroślom, bo są właśnie w trakcie zadrzewiania swoich ogrodów.

Bo ja ostatecznie zdecydowałam nie sadzić drzewa liściastego, a po prostu pozostawić Cyprysik Lawsona (jakiś Gold),
który od kilku lat rośnie sobie na tej rabacie (w idealnym miejscu!). Kiedyś kupiłam go za 1 zł w Casto. Był malutki 10 cm. Teraz ma ok. 230 cm., jest bardzo zgrabny. Jest jeszcze zbyt niski do tej rabaty, ale zaczyna mieć już duże roczne przyrosty (ok. 30 cm.). Liczę, że za 2, 3 lata osiągnie już dość dobrą, dla dalszej perespektywy tej rabaty, wysokość.

Nagle dostrzegliśmy w cyprysiku zalety:  całoroczną zieleń, brak bałaganiarstwa - zrzucania liści (ha, ha), łatwość zapanowania nad wzrostem. Czyli to, o co nam chodzi w tym ogrodzie - jak najmniej pracy, jak najwięcej odpoczynku i czasu na inne aktywności.

Wracając do meritum - moim zdaniem, soliter nadałby Twojej "różance" pazur Dodatkowy wymiar.
Ale to tylko moje zdanie
LIDKA 18:51, 07 lut 2024

pestka56 napisał(a)
Do przemyślenia 5 pomysłów na rozplanowanie.
Czarna kropa pośrodku to może być drzewko, krzew, może konstrukcja na którą będzie się wspinać jakieś pnącze.
Szare to wąskie ścieżki pomiędzy nasadzeniami. Moje różankowe doświadczenie mnie nauczyło, że muszą być ścieżki, bo inaczej dbanie o krzewy róż, gdy jest ich posadzone kilka w grupie jest po prostu katorgą.

Może cię zainspirują te podziały.

Kasia jeszcze nie wiem jaką powierzchnie wykroję.
Myślałam żeby posadzić luźno te róże bo widze że teraz ciasno mają bardzo.
Nie wiem czy mi się uda tak całkiem zachować formalność bo tyle jest pięknych róż że trudno sie ograniczać.

Jak plany tej rabaty dojdą do skutku to każdego gatunku będzie po 3 szt.

Dziękuję Ci za rysunki. Przemawia do mnie pierwszy.
Mam sezon na przemyślenia.

Musze jeszcze zaobserwować ile cienia da mi nowy dom na sąsiedniej działce.
Muszelka 18:51, 07 lut 2024

LIDKA napisał(a)

... Ale nigdy nie skończę i ciągle się uczę.

Tak, jak my wszyscy