Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

NowaKiKi 14:16, 08 lut 2024

super pomysł z przedzieleniem rabaty niestymetrycznie jakas ściezka!
pestka56 14:16, 08 lut 2024

Wafel napisał(a)
Kibicuję, bo ja nie mam gdzie się rozpędzić, z różami to nawet nie próbuję bo wydają mi się trudne w pielęgnacji, no a przede wszystkim nie mam gdzie; chociaż sobie pooglądam u Ciebie.

Róże wcale nie są trudne do zaopiekowania Dobierz dobre odmiany i jedyne co będziesz musiała robić to usuwanie przekwitłych kwiatostanów (żeby długo powtarzały kwitnienie) i wiosenne cięcie. Oczywiście trzeba je nawozić, podlewać gdy bardzo sucho i czasem zrobić oprysk np. na mszyce. No, jak to wcale nie jest dużo.
Posadzić możesz w donicach i to nawet róże pnące.
pestka56 14:20, 08 lut 2024

NowaKiKi napisał(a)
super pomysł z przedzieleniem rabaty niestymetrycznie jakas ściezka!

W taki sposób dzielono rabaty w ogrodach francuskich. Często miały dodatkowe obwódki z niskich krzewów lub krzewinek, takie niziutkie żywopłotki
Makao 19:47, 08 lut 2024

O kurczę, ale fajna rabata. Wszystkie kształty mi się podobają
NowaKiKi 21:17, 08 lut 2024

pestka56 napisał(a)

W taki sposób dzielono rabaty w ogrodach francuskich. Często miały dodatkowe obwódki z niskich krzewów lub krzewinek, takie niziutkie żywopłotki

Taki malutki planuje u siebie na kawałku frontowej z cisa repandens, jeśli mnie cena nie zabije hahahaha
pestka56 14:14, 09 lut 2024

NowaKiKi napisał(a)

Taki malutki planuje u siebie na kawałku frontowej z cisa repandens, jeśli mnie cena nie zabije hahahaha

Jak kupisz małe to na pewno nie będzie wyrywało dziury w kieszeni.
Anda 16:38, 09 lut 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Do pomysłów Kasi dokładam jeszcze taki do rozważenia.
Rabata prostokątna, ze ścieżką która pokrywa się z końcem jakiejś ściany budynku lub osią okna. Ta czerwona kropka to wyższy akcent, drzewo, krzew, róża pnąca na jakimś obelisku itp. Rośliny dałabym plamami. To alternatywa dla bardziej formalnego stylu. Przykładowa forma ścieżki - https://pin.it/8TnUiO3XQ.

Super, w punkt. Wg mnie taka rabata najbardziej pasowałaby do stylu ogrodu. Projekty Kasi piękne, ale bardziej klasyczne
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
pestka56 18:30, 09 lut 2024

Anda napisał(a)

Super, w punkt. Wg mnie taka rabata najbardziej pasowałaby do stylu ogrodu. Projekty Kasi piękne, ale bardziej klasyczne

A ten ściągnięty z ogrodu Kasyi? Co sądzisz?
Anda 18:54, 09 lut 2024

pestka56 napisał(a)

A ten ściągnięty z ogrodu Kasyi? Co sądzisz?

Też fajny, pasowałby Jedynie co mnie zastanawia, jak ułożona byłaby ta ścieżka z rabatami - w poprzek czy wzdłuż? W poprzek nadałaby głębi, wzdłuż poszerzyłaby i tak szeroką już działkę.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
LIDKA 19:50, 09 lut 2024

Dziewczyny jesteście kochane.

Mi się marzy duża rabata i duuużo róż. Scieżki nie wiem czy będą i z czego. Chcialam mieć róże dość luźno i byliny typu szałwia pomiędzy. Moje gat róż mam po 2 szt. W koszyku już mam dobrane tak by kazdego gat było 3 szt.
Na nowe przyjdzie czas.

Teraz urabiam M na termin realizacji i wielkośc rabaty.

Pomiary zrobie przy wertykulacji wiosną.