To prawda, Sylwio i można zrobić nasadzenia na tych „poletkach” tematycznie przydzielając jedne różom, a inne bylinom, co też ułatwi opiekę nad krzewami.
Słońce to dla róż ważna rzecz, ale są też odmiany, które żnakomicie wyglądają w półcieniu. Jeśli zajrzałaś na mój Pinterest, to jest tam taka jedna – pospolity kolor w słońcu, ale w półcieniu... trudno jej nie podziwiać
Miałam nadzieję, że spodoba ci się 3-ci układ On działa na moją wyobraźnię, ale w sumie wybierałabym w zależności od rozmiaru jaką będzie mieć ta rabata.
Nie śmiem się tu wtrącać ze swoim niewielkim doświadczeniem ogrodowym a różanym zerowym, ale propozycje Pestki wydają się fantastyczne z tymi podziałami i dojściami do poletek. Jak wykroisz dużą rabatę to będziesz mogła zrobić ławeczkę lub inny rodzaj siedziska, żeby z bliska cieszyć się różankową. Poletka osobne na róże i byliny też uważam za super pomysł.Ja też zrobiłabym pionowy wyższy akcent, koniecznie. W formie najbardziej pasującej tobie, wszystko jedno czy to będzie drzewko,wysoki krzew, figura/rzeźba czy fontanna . Duża rabata ze ścieżkami to kawał roboty. Kibicuję, bo ja nie mam gdzie się rozpędzić, z różami to nawet nie próbuję bo wydają mi się trudne w pielęgnacji, no a przede wszystkim nie mam gdzie; chociaż sobie pooglądam u Ciebie.
Do pomysłów Kasi dokładam jeszcze taki do rozważenia.
Rabata prostokątna, ze ścieżką która pokrywa się z końcem jakiejś ściany budynku lub osią okna. Ta czerwona kropka to wyższy akcent, drzewo, krzew, róża pnąca na jakimś obelisku itp. Rośliny dałabym plamami. To alternatywa dla bardziej formalnego stylu. Przykładowa forma ścieżki - https://pin.it/8TnUiO3XQ.
Podobnie ułożoną ścieżkę ma Kasya (Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej), tylko rabaty są prostopadłe do wiążącej je pergoli. Jest tam dzięk temu miejsce na ławeczkę Przy pergoli są pnącza – Wisteria i coś jeszcze.
Kasya ma też róże, ale choć byłam u niej latem nie pamiętam dokładnie jak są rozmieszczone w ogrodzie.