Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

sylwia_slomc... 18:58, 07 lut 2024

pestka56 napisał(a)
Do przemyślenia 5 pomysłów na rozplanowanie.
Czarna kropa pośrodku to może być drzewko, krzew, może konstrukcja na którą będzie się wspinać jakieś pnącze.
Szare to wąskie ścieżki pomiędzy nasadzeniami. Moje różankowe doświadczenie mnie nauczyło, że muszą być ścieżki, bo inaczej dbanie o krzewy róż, gdy jest ich posadzone kilka w grupie jest po prostu katorgą.

Może cię zainspirują te podziały.

Trzy ostatnie są super bo dodatkowo zapewniają dobre wietrzenie róż.
pestka56 19:54, 07 lut 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Trzy ostatnie są super bo dodatkowo zapewniają dobre wietrzenie róż.

To prawda, Sylwio i można zrobić nasadzenia na tych „poletkach” tematycznie przydzielając jedne różom, a inne bylinom, co też ułatwi opiekę nad krzewami.
pestka56 20:04, 07 lut 2024

LIDKA napisał(a)

Kasia jeszcze nie wiem jaką powierzchnie wykroję.
Myślałam żeby posadzić luźno te róże bo widze że teraz ciasno mają bardzo.
Nie wiem czy mi się uda tak całkiem zachować formalność bo tyle jest pięknych róż że trudno sie ograniczać.

Jak plany tej rabaty dojdą do skutku to każdego gatunku będzie po 3 szt.

Dziękuję Ci za rysunki. Przemawia do mnie pierwszy.
Mam sezon na przemyślenia.

Musze jeszcze zaobserwować ile cienia da mi nowy dom na sąsiedniej działce.

Słońce to dla róż ważna rzecz, ale są też odmiany, które żnakomicie wyglądają w półcieniu. Jeśli zajrzałaś na mój Pinterest, to jest tam taka jedna – pospolity kolor w słońcu, ale w półcieniu... trudno jej nie podziwiać

Miałam nadzieję, że spodoba ci się 3-ci układ On działa na moją wyobraźnię, ale w sumie wybierałabym w zależności od rozmiaru jaką będzie mieć ta rabata.
NowaKiKi 21:45, 07 lut 2024

LIDKA napisał(a)

Jaki masz tam pseudonim?

Juz mnie znalazłaś
Ja naprawdę dopiero zaczynam się odnajdywać na Insta, może w tym sezonie będę wrzucać jakieś zdjęcia i filmiki z ogrodu
LIDKA 00:58, 08 lut 2024

olciamanolcia napisał(a)

U mnie pod grabami są Hamelny Stipa niższe horty i trzy róże MW

Właśnie zamówiłam 4 róże Piano i pójdą w rabatę z werbeną
Będą
Róże
Horty
Rozchodniki
Trawy( - beda rosły przy hamelnach i Kleine silberspinnach

No i oczywiście są tam dwie smukłe śliwy

Albo druga opcja - róże dodam do piwonii i rozplenic.

Róże kwitną wcześniej niż horty i to dobre połączenie. Justyś Twoja różana choroba się rozwija
Agatorek 09:59, 08 lut 2024

Ale super wieści!!!
Będzie nowa rabata

Wafel 11:19, 08 lut 2024

Nie śmiem się tu wtrącać ze swoim niewielkim doświadczeniem ogrodowym a różanym zerowym, ale propozycje Pestki wydają się fantastyczne z tymi podziałami i dojściami do poletek. Jak wykroisz dużą rabatę to będziesz mogła zrobić ławeczkę lub inny rodzaj siedziska, żeby z bliska cieszyć się różankową. Poletka osobne na róże i byliny też uważam za super pomysł.Ja też zrobiłabym pionowy wyższy akcent, koniecznie. W formie najbardziej pasującej tobie, wszystko jedno czy to będzie drzewko,wysoki krzew, figura/rzeźba czy fontanna . Duża rabata ze ścieżkami to kawał roboty. Kibicuję, bo ja nie mam gdzie się rozpędzić, z różami to nawet nie próbuję bo wydają mi się trudne w pielęgnacji, no a przede wszystkim nie mam gdzie; chociaż sobie pooglądam u Ciebie.
Patrycja_KG_Lu 12:11, 08 lut 2024

Do pomysłów Kasi dokładam jeszcze taki do rozważenia.
Rabata prostokątna, ze ścieżką która pokrywa się z końcem jakiejś ściany budynku lub osią okna. Ta czerwona kropka to wyższy akcent, drzewo, krzew, róża pnąca na jakimś obelisku itp. Rośliny dałabym plamami. To alternatywa dla bardziej formalnego stylu. Przykładowa forma ścieżki - https://pin.it/8TnUiO3XQ.
UrszulaB 12:40, 08 lut 2024

Dużo fajnych uwag i pomysłów. Super jest to forum
pestka56 14:11, 08 lut 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Do pomysłów Kasi dokładam jeszcze taki do rozważenia.
Rabata prostokątna, ze ścieżką która pokrywa się z końcem jakiejś ściany budynku lub osią okna. To alternatywa dla bardziej formalnego stylu. Przykładowa forma ścieżki - https://pin.it/8TnUiO3XQ.

Podobnie ułożoną ścieżkę ma Kasya (Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej), tylko rabaty są prostopadłe do wiążącej je pergoli. Jest tam dzięk temu miejsce na ławeczkę Przy pergoli są pnącza – Wisteria i coś jeszcze.

Kasya ma też róże, ale choć byłam u niej latem nie pamiętam dokładnie jak są rozmieszczone w ogrodzie.