Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

LIDKA 07:04, 01 mar 2024

Magleska napisał(a)
Lidka Buziaki przesyłam

Magduś też ściskam i buziakuję.
NowaKiKi 08:48, 01 mar 2024

Wiolka5_7 napisał(a)

Spokojnie można wsadzać.
U mnie ruszyły już kocimiętki i szałwię, więc można dzielić.
Nie wiem jak u ciebie.
Ja zawsze zaczynam dzielić rośliny jak widzę , że zaczęły rosnąć. Zawsze mam 100 % przyjęcia.

a szałwie trzeba przyciąć?
pestka56 10:12, 01 mar 2024

LIDKA napisał(a)
Dobrze że Kasia odpowiedziała bo ja nie jestem specjalistą od rodków sadziłam przed forum i ma żywioł. Miałam ich 9 , 2 wypadły. Reszta rośnie. Nawoże je dość regularnie.

Jak mieszam ziemie to robie to na taczce.

Ja akurat mam ściólkę w postaci kory z tartaku

Jeszcze do ziemi można dodać sosnowego igliwia bo też zakwasza.

Igliwiem można też podsypywać jako ściółką. To im nie szkodzi.
Można też na obwodzie korony rh domieszywać do ziemi wióry z drzew iglastych z tartaku.

Ja poza tym co wiosnę zakwaszam ziemię i co wiosnę pryskam i podlewam miksturą Bogdzi. W zeszłym roku tego zaniedbałam u jednego Rhododendrona (160 cm średnicy i wysokości) i mam tragedię, obawiam się, że nie zakwitnie w tym roku . Zaczęłam walkę o odżywienie.
DariaB 10:33, 01 mar 2024

pestka56 napisał(a)

Mam go w pamięci Mieszasz kwaśny kompost z rodzimą pół na pół. Gdy gliniata, to jeszcze dajesz drobnoziarnisty piasek i wtedy te 3 składniki po jednej trzeciej. Do tego dobrze jest domieszać korę z iglastych, bo dłużej utrzymuje kwasowość, spowalnia wypłukiwanie.
Ważne jest jak rh posadzisz, bo one mają bardzo płytki system korzeniowy. Dołek najlepiej zrobić szerszy niż korona sadzonego krzewu. I koniecznie zadbać by nie stała woda. Rh lubią wilgoć, ale giną, gdy korzenie tkwią w wodzie.
Poza tym pamiętaj, że nie wolno przykrywać ściółką. To krzewy w naturze rosnące na skalistych terenach, na obrzeżach górskich lasów, więc nie są przyzwyczajone do „opatulonych” korzeni.

Kasiu bardzo dziękuję, czy każdy kompost jest kwaśny, bo są też specjalne podłoża pod rododendrony. Muszę mojego przesadzić, wiem, że nie lubi ściółkowania a dzisiaj się mi śniły opuchlaki bo go france obżarły.
edi75 11:33, 01 mar 2024

A jaki nawóz do hortensji ?
pestka56 15:43, 01 mar 2024

DariaB napisał(a)

Kasiu bardzo dziękuję, czy każdy kompost jest kwaśny, bo są też specjalne podłoża pod rododendrony. Muszę mojego przesadzić, wiem, że nie lubi ściółkowania a dzisiaj się mi śniły opuchlaki bo go france obżarły.

Oj, spieszyłam się i omyłkowo napisałam kompost. Chodzi o TORF (torf wysoki) ! Jest opisany na opakowaniu.
Rhododendron i azalia potrzebuje mieć glebę o kwasowości o ph 3,5–5,0.
Najlepiej samodzielnie zmieszać ziemię. Wyjdzie taniej i skuteczniej.

Masz Rhododendrony to kup kwasomierz najlepiej taki tradycyjny z płynem Helliga (https://allegro.pl/oferta/kwasomierz-glebowy-tester-miernik-test-ph-gleby-plyn-helliga-13263008131?bi_s=ads&bi_m=productlistingesktop:query&bi_c=NWVhODg4ZWEtY2NiMy00YjU3LTk0ODctZTRkMmVlZjk2NGJmAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=2871ecda-ef97-48db-884e-62d8564c44c2). Kupisz w każdym sklepie ogrodniczym. Instrukcja jest pudełku. Automaty są nieskuteczne, oszukują. Dlatego piszę, że ten. Ziemię do sprawdzenia pobiera się z głębokości 10 cm w kilku miejscach.
Kwaśność gleby sprawdza się każdej wiosny, a nawet częściej jeśli liście rh zaczynają żółknąć.

Wieczorem wkleję całą wiedzę jaką zebrałam od Bogdzi i Toszki.
pestka56 15:46, 01 mar 2024

edi75 napisał(a)

Tak pisze Poradnik Ogrodniczy o Hortensjach:
Hortensje, podobnie jak azalie i różaneczniki, potrzebują luźnej, żyznej, próchniczej i kwaśnej gleby. Od odczynu podłoża zależy nie tylko rozwój i stan zdrowotny hortensji, lecz także kolor kwiatostanów. Kwiaty niektórych odmian hortensji ogrodowej stają się niebieskie lub fioletowe, gdy rosną na glebie o odczynie kwaśnym 4,5-5,0 pH, a różowe na ziemi nieco bardziej zasadowej - 5,0-5,5 PH. Reasumując - ziemia do azalii i rododendronów nadaje się do uprawy hortensji i będzie sprzyjać wybarwianiu jej kwiatów na kolor niebieski.
LIDKA 20:02, 01 mar 2024

Ooo Kasia to wklej. Tez się chętnie doedukuję.
LIDKA 20:07, 01 mar 2024

edi75 napisał(a)

Edytko,

- Obornik w kulkach bydlęcy
- albo Substral magiczna siła do hortensji
- albo azofoska. Te wypróbowałam.

Ja kupuje teraz sypkie bo mi się nie chce rozrabiać z woodą i konewkować. Mam ok 50 hort. Oszalałabym biegając z konewkami.

Ta azofoska nadaje się do prawie wszystkiego. Byle nie przedobrzyć.

Obornik też tylko drogo wychodzi.
Teraz daję już tylko różom.
LIDKA 20:08, 01 mar 2024

NowaKiKi napisał(a)

a szałwie trzeba przyciąć?

Wiosną suche wycinasz a po kwitnieniu na krótko. Dziewczyny piszą że kwitnie drugi raz.