Igliwiem można też podsypywać jako ściółką. To im nie szkodzi.
Można też na obwodzie korony rh domieszywać do ziemi wióry z drzew iglastych z tartaku.
Ja poza tym co wiosnę zakwaszam ziemię i co wiosnę pryskam i podlewam miksturą Bogdzi. W zeszłym roku tego zaniedbałam u jednego Rhododendrona (160 cm średnicy i wysokości) i mam tragedię, obawiam się, że nie zakwitnie w tym roku . Zaczęłam walkę o odżywienie.
Kasiu bardzo dziękuję, czy każdy kompost jest kwaśny, bo są też specjalne podłoża pod rododendrony. Muszę mojego przesadzić, wiem, że nie lubi ściółkowania a dzisiaj się mi śniły opuchlaki bo go france obżarły.
Oj, spieszyłam się i omyłkowo napisałam kompost. Chodzi o TORF (torf wysoki) ! Jest opisany na opakowaniu.
Rhododendron i azalia potrzebuje mieć glebę o kwasowości o ph 3,5–5,0.
Najlepiej samodzielnie zmieszać ziemię. Wyjdzie taniej i skuteczniej.
Masz Rhododendrony to kup kwasomierz najlepiej taki tradycyjny z płynem Helliga (https://allegro.pl/oferta/kwasomierz-glebowy-tester-miernik-test-ph-gleby-plyn-helliga-13263008131?bi_s=ads&bi_m=productlistingesktop:query&bi_c=NWVhODg4ZWEtY2NiMy00YjU3LTk0ODctZTRkMmVlZjk2NGJmAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=2871ecda-ef97-48db-884e-62d8564c44c2). Kupisz w każdym sklepie ogrodniczym. Instrukcja jest pudełku. Automaty są nieskuteczne, oszukują. Dlatego piszę, że ten. Ziemię do sprawdzenia pobiera się z głębokości 10 cm w kilku miejscach.
Kwaśność gleby sprawdza się każdej wiosny, a nawet częściej jeśli liście rh zaczynają żółknąć.
Wieczorem wkleję całą wiedzę jaką zebrałam od Bogdzi i Toszki.
Tak pisze Poradnik Ogrodniczy o Hortensjach:
Hortensje, podobnie jak azalie i różaneczniki, potrzebują luźnej, żyznej, próchniczej i kwaśnej gleby. Od odczynu podłoża zależy nie tylko rozwój i stan zdrowotny hortensji, lecz także kolor kwiatostanów. Kwiaty niektórych odmian hortensji ogrodowej stają się niebieskie lub fioletowe, gdy rosną na glebie o odczynie kwaśnym 4,5-5,0 pH, a różowe na ziemi nieco bardziej zasadowej - 5,0-5,5 PH. Reasumując - ziemia do azalii i rododendronów nadaje się do uprawy hortensji i będzie sprzyjać wybarwianiu jej kwiatów na kolor niebieski.