Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

LIDKA 20:58, 16 lip 2024

pestka56 napisał(a)
HELP, potrzebuję skuteczny eco lub o krótkiej karencji oprysk ma zarazę na pomidorach. Najlepszy oczywiście byłby zapobiegawczy.

Nie podpowiem
Pomidory mam 2 rok i nie pryskałam jeszcze niczym.

Podlewam tylko drożdżami i 2 razy nawozem substral magiczna siła do pomidorów.

Ania z Nowej Działki ...
Bedzie wiedzieć lub Sylwia ze Szmaragdowej Doliny.
Marcin89 09:21, 17 lip 2024

LIDKA napisał(a)

Marcin to wdzięczna roślinka i fajnie sie rozrasta.
Takie rośliny są dobre na początku ogrodowania bo całkiem bezproblemowe i szybko można dzielić.

Pisz priv.
No wiem, mimo to rezygnuję na rzecz Klaudii Ja już nie mam gdzie upychać sadzonek.
Narsilia 10:52, 17 lip 2024

Marcin89 napisał(a)
No wiem, mimo to rezygnuję na rzecz Klaudii Ja już nie mam gdzie upychać sadzonek.

Ja z wielką chęcią zaadoptuje iryski razem z tymi od Bożenki będzie piękny efekt i już się bardzo cieszę , wczoraj napisałam ci Lidka na priv
Marcin89 11:04, 17 lip 2024

Narsilia napisał(a)

Ja z wielką chęcią zaadoptuje iryski razem z tymi od Bożenki będzie piękny efekt i już się bardzo cieszę , wczoraj napisałam ci Lidka na priv
No i super
LIDKA 11:39, 17 lip 2024

Narsilia napisał(a)

Ok
Dziś odpisałam
LIDKA 11:41, 17 lip 2024

Marcin89 napisał(a)

Marcin89 11:53, 17 lip 2024

Właśnie przyszły mi kolejne sadzonki
sylwia_slomc... 14:56, 17 lip 2024

pestka56 napisał(a)
HELP, potrzebuję skuteczny eco lub o krótkiej karencji oprysk ma zarazę na pomidorach. Najlepszy oczywiście byłby zapobiegawczy.

Ja użyłam raz miedzianu i oberwałam wszystkie chore części rośli by nie postępowało drastycznie. Ale specjalistką od pomidorów nie jestem. Zrobiłam jak mój tato tylko On pryskał miedzianem kilka razy. Rolnicy stosują środki grzybobójcze dedykowane do zarazy pomidorów i ziemniaków, tylko, ze takie to w sklepie kupisz, a swoje chciałoby się bez chemii. Słyszałam, że zapobiegawczo pryskają drożdżami lub mydłem potasowym. U mnie mydło pomogło jak chorowały ogórki. Tyle wiem to tyle powiem
Judith 15:03, 17 lip 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ja użyłam raz miedzianu i oberwałam wszystkie chore części rośli by nie postępowało drastycznie. Ale specjalistką od pomidorów nie jestem. Zrobiłam jak mój tato tylko On pryskał miedzianem kilka razy. Rolnicy stosują środki grzybobójcze dedykowane do zarazy pomidorów i ziemniaków, tylko, ze takie to w sklepie kupisz, a swoje chciałoby się bez chemii. Słyszałam, że zapobiegawczo pryskają drożdżami lub mydłem potasowym. U mnie mydło pomogło jak chorowały ogórki. Tyle wiem to tyle powiem

Moje osobiste doświadczenia z pomidorami są takie, ze żaden oprysk eko nie jest skuteczny. Ani prewencyjnie, ani interwencyjnie. Z tego powodu kilka lat temu zarzuciłam wszelkie pomidorowe próby.
Natomiast mój wujek działkowiec stosuje oprysk i podlewanie gnojówką z pokrzyw. Zawsze ma piękne pomidory. Nie wiem czy to pokrzywy działają, czy po prostu ma taki mikroklimat, ze grzyby i inne zarazy go nie ruszają (znaczy się jego pomidorow ), ale może warto spróbować?
pestka56 15:04, 17 lip 2024

Dziękuję, Sylwia. Spróbować warto.