Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

JoanNa 08:58, 25 lip 2024

LIDKA napisał(a)
Dziś bardzo solidnie popadało. Moja glina zmiękła.
Popieliłam nową rabatę. Skrzyp jak wszędzie u mnie.
I posadziłam kilka trawek w przedogródku i ukopałam roślinki dla koleżanki.

Ostatnio ogrodowego lenia mam.

Lidka a próbowałaś sypać wapno dolomitowe? U mnie też mnóstwo skrzypu wysiewało się z pobliskiego rowu/pobocza. I jak szykowałam w ubieglym roku te rabaty wzdłuż frontowego ogrodzenia, to sypałam tam właśnie dolomit. Nie mowię że całkiem skrzyp zniknął, bo on będzie żył nawet dzień po końcu świata, ale jest go mniej.
pestka56 10:38, 25 lip 2024

U mnie skrzyp z jednej strony ogrodu poległ po kilku latach starannego wyciągania go z ziemi. Natomiast tam gdzie ogród przylega do nie uczęszczanej drogi gruntowej, a za nią pola nawłoci, skrzyp jest, choć widać że wyciąganie go z gruntu działa i jest go coraz mniej.
mrokasia 11:06, 25 lip 2024

pestka56 napisał(a)
U mnie skrzyp z jednej strony ogrodu poległ po kilku latach starannego wyciągania go z ziemi. Natomiast tam gdzie ogród przylega do nie uczęszczanej drogi gruntowej, a za nią pola nawłoci, skrzyp jest, choć widać że wyciąganie go z gruntu działa i jest go coraz mniej.

A wiesz, że mam podobne spostrzeżenia? W zeszłym roku ciągle pieliłam ten skrzyp, w tym roku jest go znacznie mniej.
Alija 12:18, 25 lip 2024

Fajne to babskie spotkanie Ja też miałam tydzień temu, 5 bab, a w takim składzie to spotkałyśmy się
około 30lat temu (na innych spotkaniach zawsze którejś brakowało);

Grujecznik bardzo ładny.
Dobrze, że masz deszcz , u mnie dziś trochę popadało z rana, w miejscach pod drzewami zupełni sucho,
w innych ziemia zmoczona na 1 cm, no ale dobre i to.
JoanNa 12:34, 25 lip 2024

mrokasia napisał(a)

A wiesz, że mam podobne spostrzeżenia? W zeszłym roku ciągle pieliłam ten skrzyp, w tym roku jest go znacznie mniej.

Kasiu, ale udało Ci się wyciągnąć go do końca?cały ten pęd? bo mi nigdy-ja to się śmieję, że on się kończy po przeciwległej stronie kuli ziemskiej, bo kiedyś naprawdę bardzo głęboko za nim kopałam żeby wyciągnąć całkowicie i niestety.
mrokasia 12:41, 25 lip 2024

JoanNa napisał(a)

Kasiu, ale udało Ci się wyciągnąć go do końca?cały ten pęd? bo mi nigdy-ja to się śmieję, że on się kończy po przeciwległej stronie kuli ziemskiej, bo kiedyś naprawdę bardzo głęboko za nim kopałam żeby wyciągnąć całkowicie i niestety.

Oczywiście, że nie .
Wyciągałam ile się dało (najczęściej niezbyt dużo, niestety) ale i tak obserwuję, że jest go mniej.
Marcin89 12:47, 25 lip 2024

Nie pamiętam dokładnie, ale słyszałem, że skrzyp ma korzenie na głębokości kilku metrów...
LIDKA 13:04, 25 lip 2024

Regularne pielenie skrzypu ale też rozlużnianie gleby przez nieustające wykopki i roszady, oraz przez ściólkowanie ( u mnie korą i w efekcie próchnica mieszana z gliną), powoduje ze jest go mniej. tak mam na innych rabatach. Jednak całkiem sie go nie pozbędę bo mi przełazi z zapłocia z 2 stron działki.

A tam gzie był dotąd trawnik to liczyzłam że go nie będzie, mysląłam że się poddał. jak tylko dostał wolną ziemie bez darni to jest i to sporo.

no cóż...bede pielić a gdzie się dą opryskam bo mam jeszcze połowe tej rabaty wolną.

oset mi sie nasiewa z chałdy ziemi na sąsiedniej budowie i go nie lubie bardziej. sąsiedzi robią już elewacje to moze niedługo zlikwidują te 3.5 chałdę ziemi.
LIDKA 13:05, 25 lip 2024

JoanNa napisał(a)

Lidka a próbowałaś sypać wapno dolomitowe? U mnie też mnóstwo skrzypu wysiewało się z pobliskiego rowu/pobocza. I jak szykowałam w ubieglym roku te rabaty wzdłuż frontowego ogrodzenia, to sypałam tam właśnie dolomit. Nie mowię że całkiem skrzyp zniknął, bo on będzie żył nawet dzień po końcu świata, ale jest go mniej.

nie dypałąm wapana ale spróbóje.
LIDKA 13:07, 25 lip 2024

Alija napisał(a)
Fajne to babskie spotkanie Ja też miałam tydzień temu, 5 bab, a w takim składzie to spotkałyśmy się
około 30lat temu (na innych spotkaniach zawsze którejś brakowało);

Grujecznik bardzo ładny.
Dobrze, że masz deszcz , u mnie dziś trochę popadało z rana, w miejscach pod drzewami zupełni sucho,
w innych ziemia zmoczona na 1 cm, no ale dobre i to.

Fajne takie spotkania.

Alicja trzymam kciuki za Twój deszcz mocno