Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

ElzbietaFranka 12:41, 26 lip 2024

Ja bym chętnie cały żwir wywiozła żeby nie było tyle roboty. Wolę 10 razy trawnik niż żwirek. Może i on ładnie wygląda, ale po żwirku jak chwasty się rozsiewają kosiarka nie wiadę tylko muszę pielic. Trawnik przejadę kosiarka i chwastow nie widać.

Taka kiedyś miałam wizję. Teraz cierpię przez żwirek. Liście (brzozy) w żwirku to katastrofa jesienią odkurzacz chodzi prawie 2x w tygodniu mam sporo żwiru.

LIDKA 12:44, 26 lip 2024

Wiola i Judith
ta ścieżka do scieżyna bo 3 m szeroka.

ja sie zastanawiam ale M jest przeciw. temat na razie oddalony.
ElzbietaFranka 12:55, 26 lip 2024

TAR napisał(a)

Tu akurat mam inne doswiadczenie im wiecej wykopkow tym wiec szkrzypu, odłamuje sie kawalek, nie wyzbieram a on tworzy kolejne odnogi. Jak mityczna hydra.
Natomiast ostatnio widzialam łany skrzypu nad woda, boszsz jakie one sa piekne, przyznaje bez bicia, ze nigdy jakos mi skrzyp nie wadził. Bardziej mnie wkurza łopian i oset.

Skrzyp. Korzenie skrzypu czarne potrafią rosnąć na dużej głębokości. Więc żaden Randap go nie zabije. Jedynie można go trochę poskromić. Np wapnowaniem gleby.
Miałam kiedyś dużo skrzypu na skalniaku co roku na śnieg w okolicach grudnia stycznia rozsiewać wapno i muszę powiedzieć, że zdaje to egzamin. Kiedyś miałam łąkę całą w skrzypiec przez regularne koszenie skrzyp zniknął.

Ważne jest też to. Wiosna skrzyp kwitnie tworzy bialo-kremowe baldaszki na nozce trzeba je koniecznie wyciąć. Owocniki dają pożywkę dla korzenia.

Widziałaś skrzyp wodny (dużo wyższy) jest sądzony przy jeziorach stawach oczkach wodnych pobiera z wody azotany dla swojego wzrostu. Czyli oczyszcza wodę i nie tworzą się glony. Ja nie mam skrzypu w oczku gdyż jest ekspansywny.

olciamanolcia 13:12, 26 lip 2024

LIDKA napisał(a)
Nawodniemia nadal brak
Trawnika brak

myśle o żwirku...

Tym żwirkiem to sobie w kolano strzelisz- chwasciory Ci będą rosły nawet jak szmatę dasz
LIDKA 13:17, 26 lip 2024

ElzbietaFranka napisał(a)
Ja bym chętnie cały żwir wywiozła żeby nie było tyle roboty. Wolę 10 razy trawnik niż żwirek. Może i on ładnie wygląda, ale po żwirku jak chwasty się rozsiewają kosiarka nie wiadę tylko muszę pielic. Trawnik przejadę kosiarka i chwastow nie widać.

Taka kiedyś miałam wizję. Teraz cierpię przez żwirek. Liście (brzozy) w żwirku to katastrofa jesienią odkurzacz chodzi prawie 2x w tygodniu mam sporo żwiru.

Mam już sporo kamieni w przdogródku i na basenowej. dlatego maż nie chce wiecej.
olciamanolcia 14:16, 26 lip 2024

ElzbietaFranka napisał(a)

Ooo sama prawda o kamlotach
Na początku tez chcieliśmy kamień na rabatach- Góra chyba czuwała nade mną bo to ładnie wyglada a teraz za nic w świecie kamieni- z reszta w moim buszu to nonsens
mam na froncie w dwóch rabatach. O ile tu gdzie rosną hortensje nie mam żadnych chwastów- może to zasługa grubej warstwy piachu na całej rabacie, to tu gdzie ambrowce jest koszmar-do tego ostatnio rozsiała mi się rozplenica Black Beauty i miałam trawowisko na sporym kawałku
mrokasia 15:40, 26 lip 2024

Żwirek to fajny pomysł, ja jednak głosuję za trawnikową ścieżką. Z jednym i z drugim jest robota a jednak, biorąc pod uwagę obecne temperatury, trawnik wydaje mi się być przyjaźniejszą formą.
TAR 15:42, 26 lip 2024

Tez wole trawnik jak zwirek U mnie na przejsciach miedzy rabatami zamiast trawy i zwirku wysypalam nadmiar igiel sosnowych, naturalnie to wyglada i fajnie sie chodzi. Trawa by tam padla i wygladała żalosnie a zwirek denerwowalby, bo do niczego nie pasuje. Padło na ściólke lesna, i nie żaluje.
Judith 15:44, 26 lip 2024

Żwirkowa ścieżka o tak dużej szerokości to faktycznie słaby pomysł… Zapomniałam, że to tak szeroko .
W tej sytuacji stawiam na trawnik
Wiolka5_7 17:45, 26 lip 2024

No to spora ta ścieżyna

Twoja decyzja.
Wszystko ma swoje plusy i minusy.
Ja przerabiałam i jedno i drugie i mam porównanie. U mnie grys zdecydowanie ma więcej plusów.
No ,ale u każdego inaczej

Mam też duży podjazd z grysu do garażu i chwasty nie rosną. Ale tam jest solidna podbudowa a nie sypnięte cienko na ziemię czy szmatę.