Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

LIDKA 20:06, 15 kwi 2025

pestka56 napisał(a)
Ja sadzę gdzie tylko mogę tulipany botaniczne, iryski reticulata i... białe narcyzy. Ale ostatnio spotkała mnie przykra niespodzianka. W zamówionych cebulkach dostałam żółte żonkile, a nie białe narcyzy

Ja dziś odkryłam burgundowe tulipany które są zamiast dolls minuet lub crystal snow. Zobacze co z resztą sadzonych jesienią.
Troche mnie to wkurzyło bo chciałam mieć uporządkowane kępy w przedogródku. To miejsce które lubie oglądać przy porannej kawie co rano.
LIDKA 20:08, 15 kwi 2025

Kontonaogrod napisał(a)
Rządek żonkili wygląda mega nie raz i nie dwa coś sadziłam za pomocą małej łopatki i nie jest to ani wygodne ani łatwe. Teraz się pilnuję żeby nawet nie próbować, od razu szpadel, jedno kopnięcie i dziura gotowa

Nieźle się napracowałaś, efekty brzytwa

Aj ...bo myślałam że będzie mniejszy bajzel. Ale i tak dopiero dziś przegrabiłam kore wkoło tych żonkili.
Gruszka_na_w... 20:16, 15 kwi 2025

LIDKA napisał(a)

Wszyscy tu lubią tyrke. Ja też. Praca w ogrodzie daje widoczne efekty i to widać. Kiedyś mnie sprzątanie uspokajało a teraz mam i ukojenie i satysfakcje w ogrodzie.

Pięknie napisane.
Świetny pomysł masz z tym dosadzaniem cebulowych na kortowej. Wiosną będzie spektakularny widok na te różnobarwne rzeczki i kępki.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:20, 15 kwi 2025

LIDKA napisał(a)

Ja dziś odkryłam burgundowe tulipany które są zamiast dolls minuet lub crystal snow. Zobacze co z resztą sadzonych jesienią.
Troche mnie to wkurzyło bo chciałam mieć uporządkowane kępy w przedogródku. To miejsce które lubie oglądać przy porannej kawie co rano.

Nie smutaj się. Czasem tak bywa, że cebule są pomylone. U mnie pod magnolią Stellatą miał być łan pomarańczowych pomidorów. Zamiast nich są czerwone. Patrzę sobie na ten patriotyczny zestaw i zgrzytam zębami. Na szczęście z okien tego nie widzę.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
LIDKA 20:23, 15 kwi 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Pięknie napisane.
Świetny pomysł masz z tym dosadzaniem cebulowych na kortowej. Wiosną będzie spektakularny widok na te różnobarwne rzeczki i kępki.

Mam wiosenne braki. Zeszłej wiosny mnie oświeciło że potrzebuje drzew kwitnących. Kupiłam 3 pisardi i 3 głogi.
A teraz mnie na narcyzy wzieło.

Musze popracować na wiosną i wczesnym latem. Potem to wiadomo. Horty mi zrobią robotę
Rojodziejowa 20:26, 15 kwi 2025

Wkurzające te pomyłki. Chyba już sobie daruję te Biedronkowe zakupy. Zresztą obiecuję sobie, żeby już nigdy więcej tulipanów, no chyba że botaniczne.

Moja donica z czerwonymi zamiast czarnych pojechały do cioci
Gruszka_na_w... 20:27, 15 kwi 2025

LIDKA napisał(a)

A teraz mnie na narcyzy wzieło.

Parę lat temu udało mi się kupić jesienią sporo ciekawych odmian narcyzów. Teraz sama się dziwię, jakie piękne odmiany u mnie rosną. Dzisiaj u siebie wstawiłam zdjęcia kolejnych.
LIDKA 20:28, 15 kwi 2025

Wróciłam ok 19.00 niebo zachmurzone, rozgrabiłam szybko kore po wczorajszym sadzeniu. I cos tam poklikałam.
Początek szafirowej rzeczki

Narcyzy wczoraj przesadzone
Z bukowej wszystkie stoja
Żółte

LIDKA 20:37, 15 kwi 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Nie smutaj się. Czasem tak bywa, że cebule są pomylone. U mnie pod magnolią Stellatą miał być łan pomarańczowych pomidorów. Zamiast nich są czerwone. Patrzę sobie na ten patriotyczny zestaw i zgrzytam zębami. Na szczęście z okien tego nie widzę.

Mój zestaw tulipanów miał byc własnie patriotyczny. Białe crystal snow i czerwone dolls minuet. To nic. Posadze nowe. A te przeniose na inną rabate.
LIDKA 20:39, 15 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Wkurzające te pomyłki. Chyba już sobie daruję te Biedronkowe zakupy. Zresztą obiecuję sobie, żeby już nigdy więcej tulipanów, no chyba że botaniczne.

Moja donica z czerwonymi zamiast czarnych pojechały do cioci

Donice to jeszcze można łatwo przestawic albo podarować.

Tulipany tym razem kupie z neta. Wezne fakture i zostawie opakowania. I jakby co to towar niezgodny z umowa i reklamacje mozna robic.