Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

LIDKA 07:53, 15 kwi 2025

Margo2 napisał(a)
Hiacynty możesz kupowac teraz, tak jak narcyzy.
Ja kupuję jako ozdoby świąteczne a potem zaraz sadzę w ogrodzie.
Podziwiam Cię za te wszystkie prace. Masz niesamowitą energię.
Na razie nie widzę żeby mi gaury wychodziły, poza różową.
A tak je kocham.
Jednak na razie nie lamentuję, może u mnie potrzebuję jeszcze trochę czasu?

Jak trafie to kupie hiacynty.

Też zaglądałam do gaur z niecierpliwością. One chyba ciepła potrzebują.

LIDKA 07:54, 15 kwi 2025

Magara napisał(a)
Lidka, Ty to mega pracuś jesteś Ale efekty więcej niż zadowalające

Ty teź pracujesz jak mróweczka a efekty znakomite.
LIDKA 07:56, 15 kwi 2025

Wiaan napisał(a)
Wyczuwam radość u Ciebie i wcale się nie dziwię. Wszystko wysprzątane, roślinki przetrwały, teraz tylko czekać jak wszystko szybko urośnie.
Kortowa usłana cebulowymi to będzie szał
Ja na tulipany nie mam już miejsca, ale sporo sadziłam w ubiegłych latach. Za to czosnki i hiacynty będę dosadzać.
Poszalałaś dzisiaj

Dziś czuje kazdy mięsień. Ja dużo w kucki pracuje i pupcia potem to odczuwa.
LIDKA 07:58, 15 kwi 2025

Ichigo napisał(a)
Chciałabym mieć tyle energii co Ty. Ja po dzisiejszych pięciu godzinach w ogrodzie ledwo doczłapałam z busa do domu i padłam na twarz.

Dobry pomysł z kupowaniem narcyzów o tej porze roku. Ja tak robię z hiacyntami, ale dopiero jak przekwitną. Szkoda wyrzucać dobre cebule.

To pracowałyśmy podobny czas. Tylko ja mam łatwiej bo bez dojazdu.
Patrycja_KG_Lu 08:28, 15 kwi 2025

LIDKA napisał(a)

Całe popołudnie aż do szarówki spędziłam w ogrodzie. W nowych i wygodnych ogrodniczkach z chińskiego portalu.

Od soboty tydzień czy dwa temu co było tak zimno, ale mieliśmy zapewnioną opiekę nad dzieckiem i działaliśmy obydwoje w ogrodzie, rozumiem wreszcie fenomen ogrodniczek i skąd nazwa dla tego typu spodni. Niby miałam dłuższą bluzkę, bluzę na suwak i kurtkę, ale ruchy przy pieleniu powodowały podciąganie się bluzki do góry i odsłanianie dolnego fragmentu pleców. Poczułam wtedy potrzebę posiadania ogrodniczek i planuje takie zakupić i uniknąć smarowań maścią rozgrzewającą "końską" na obolały fragment.

Twoja lista prac ładnie się przekształca w listę prac odhaczonych. Co to żonkili to uzbierałaś już pokaźną ilość, różne odmiany? To by Ci wydłużyło trochę okres ich kwitnienia. Spotkałaś jakieś białe podczas zakupów?
mrokasia 08:34, 15 kwi 2025

Nooooo, nieźle popracowane . Fajna ta obwódka z narcyzów.
U mnie gaury zaczynają się budzić. Bardzo nierówno startują. Codziennie zaglądam do nich i wypatruję nowych kiełków. Mam nadzieję, że wszystkie przeżyły.
LIDKA 09:58, 15 kwi 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Od soboty tydzień czy dwa temu co było tak zimno, ale mieliśmy zapewnioną opiekę nad dzieckiem i działaliśmy obydwoje w ogrodzie, rozumiem wreszcie fenomen ogrodniczek i skąd nazwa dla tego typu spodni. Niby miałam dłuższą bluzkę, bluzę na suwak i kurtkę, ale ruchy przy pieleniu powodowały podciąganie się bluzki do góry i odsłanianie dolnego fragmentu pleców. Poczułam wtedy potrzebę posiadania ogrodniczek i planuje takie zakupić i uniknąć smarowań maścią rozgrzewającą "końską" na obolały fragment.

Twoja lista prac ładnie się przekształca w listę prac odhaczonych. Co to żonkili to uzbierałaś już pokaźną ilość, różne odmiany? To by Ci wydłużyło trochę okres ich kwitnienia. Spotkałaś jakieś białe podczas zakupów?

Z takich samych powodów chciałam te ogrodniczki. Kupiłam dzinsowe na temu. Ogladałam robocze spodnie tu w pl ale drogo mi sie wydawało.
Ten dzins jest dosc gruby ale elastyczny. Fajnie sie pracuje bo mie musisz co chwile ciuchów poprawiac. Jeszcze bezrękawnik sobie jakis kupie.

Narcyzki mam tet a tet w przewadze

Dwie inne odmiany z lidla , kartki gdzieś mam ale nazwy mi uciekły. Jedne białe a jedne żółte pełne.

Białe mam też z giełdy cebulki. Wyszły liście i stoją w miejscu. Może dlatego że w donicy.

Na dniach przesadzę je do gruntu.

Inne z giełdy żółte mi zgniły w 2 donicach. Przyczyna nieznana bo nie miały zbyt mokro.
Wczoraj chciałam zobaczyć czemu liście schną. Miały taki niebieskawy nalot wkoło szyjek liści.
Wywaliłam razem z tą ziemią.

LIDKA 09:59, 15 kwi 2025

mrokasia napisał(a)
Nooooo, nieźle popracowane . Fajna ta obwódka z narcyzów.
U mnie gaury zaczynają się budzić. Bardzo nierówno startują. Codziennie zaglądam do nich i wypatruję nowych kiełków. Mam nadzieję, że wszystkie przeżyły.

Też zauważyłam że nierówno startuja. Niech rosną bo potrzebuje gałązek do ukorzeniania. Przetaczniki też mam w planie spróbować w wodzie z gałązek ukorzeniać.
edi75 10:30, 15 kwi 2025

Marcin89 napisał(a)
Powodzenia Lidka i ode mnie Już dziś dużo zrobiłaś.

A Pissardii nie ma różowych kwiatów? Czy one z bliska na tak białe wyglądają? Ale jak dla mnie zawsze róż był.

Moje pisardii maja róże owe kwiatki
Judith 11:41, 15 kwi 2025

Nieźle się namaczałaś łopatką .
Ja mam mam podobną obwódkę wokół szamba i super to wygląda, u Ciebie będzie szał . Ja kupuję zawsze wiosną kwitnące w doniczce do domu, a potem jesienią je dosadzam w ogrodzie.