Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

Roocika 19:21, 01 maj 2025

LIDKA napisał(a)

Lidka, kawał pracy wykonujesz w ogrodzie, wszystko zrobione na tip top.

Przekaż mi trochę tej organizacji, bo ja chaos jestem ehh

Makao 20:56, 01 maj 2025

LIDKA napisał(a)

Maj Gat ależ Ty masz porządek
To tak można????
Nie ma szans żeby tak u mnie było, nie ma
Polon 08:38, 02 maj 2025

Lidka, no niewiarygodne jaki można mieć porządek. Nic dziwnego, że wczoraj tarasowanie zaliczyłaś (gdzie ja to przeczytałam ???), bo u Ciebie po prostu wszystko zrobione
Miłego dnia na tarasie, trzeba korzystać, bo w prognozach ochłodzenie …
LIDKA 08:46, 02 maj 2025

Polon napisał(a)
Lidka, no niewiarygodne jaki można mieć porządek. Nic dziwnego, że wczoraj tarasowanie zaliczyłaś (gdzie ja to przeczytałam ???), bo u Ciebie po prostu wszystko zrobione
Miłego dnia na tarasie, trzeba korzystać, bo w prognozach ochłodzenie …

Ty u mnie a ja u Ciebie
Polon 08:51, 02 maj 2025

LIDKA napisał(a)

Ty u mnie a ja u Ciebie

Ulina 14:52, 02 maj 2025

TAR napisał(a)

Lidzia te koralowe lubia mszyce. Ale sa kaliny z pomponami identyko bez mszycy. Np. Grandifolium lub Rotundifolium. Cuda. Pokaze potem u siebie. No i kaliny japonskie obsypane drobnym kwieciem ale wygladajace cudownie. U Ciebie pasowalaby tez obiela The Bride.
U mnie zaczely kwitnienie klaliny pachnace burkwoodii, koreanskie i mam jedna angielska.

Cofnęłam się aby złapać wątki Twoich ogrodowych potyczek. Natrafiłam na świetne podsumowanie, dodam swoje, jak pozwolisz
Trudno nie mieć burkwoodi- kupiłam Charles Lemont i jestem zachwycona nią gdy ogród jeszcze śpi. Obiela to strzał w dziesiątkę po burkwoodi, ale kwitnie później. Potem dopiero wiosenne kaliny bym kupowała i chyba u Ciebie te japońskie niższe byłyby fajne. U mnie niskie się tracą.
A o kuklikach pisałam u siebie.
Sonka 16:04, 02 maj 2025

Lidziu, przejrzałam od początku, masz piękny ogród. W takiej fazie, kiedy rośliny już podrosły a jeszcze nie są tak duże ,ze trzeba się zastanawiać , co robić, co wyciąc, co przesadzić jest najładniejszy i najłatwiejszy w uprawie. Potem nagle wszystkiego za gęsto, za dużo, zbyt szybko wyrosło a nie tak miało być. Choć może Ty sadzisz z rozwagą, biorąc pod uwagę wielkośc docelową. Ja sporo iglaków wycięłam. Rabaty mam gęste, istny busz .Nawet azalie , które przesadzałam, też już są wielgachne, ale będę je ciąć. Ja nie jestem zwolennikiem tuj, szczególnie szmaragdów, może nie będzie to popularne, ale one w pewnym czasie robią się brzydkie, brzydko się starzeją.W środku suchę, ciężkie przycinanie, więc sukcesywnie je usuwam, Mam też tuje spiralis i te są ładniejsze i je zostawiam, łatwiej się tną, bo mają inną budowę. Poza tym osłaniają ogród od zachodu skąd przychodzą mrozy, więc zostają.

Ciekawa jestem, jakie drzewko kupiłaś w miejsce klonu, jestem za opinią Olci, wszystkie trzy bardzo mi się podobają. Twój ogród jest taki wypracowany, śliczny, uporządkowany. Miałam trawy Gracilimusy posadzone z hortensjami Vanilkami , oddałam za wykopanie, niestety musze mierzyć siły na zamiary.
Jeżeli chodzi o floksy, to są świetne byliny, uwielbiam ich zapach, a kiedy już są w ogrodzie pszczoły pracują nam zmiennością ubarwienia, bo świetnie się sieją. Myślę, że może jeszcze bym mogła Ci ukopać i wysłać sadzonki. Napisz i podaj namiary na in post.
Bardzo też podoba mi się kostka, którą masz wokół domu i ogrodzie. My mamy granit, to katastrofa z utrzymaniem.
Angelika95 19:02, 02 maj 2025

Porządek jak zawsze idealny, ale zwróciłam uwagę na to jak podrosły Ci roślinki. W tym sezonie chyba będą miejsca gdzie będzie busz
LIDKA 22:00, 02 maj 2025

Ulina napisał(a)

Cofnęłam się aby złapać wątki Twoich ogrodowych potyczek. Natrafiłam na świetne podsumowanie, dodam swoje, jak pozwolisz
Trudno nie mieć burkwoodi- kupiłam Charles Lemont i jestem zachwycona nią gdy ogród jeszcze śpi. Obiela to strzał w dziesiątkę po burkwoodi, ale kwitnie później. Potem dopiero wiosenne kaliny bym kupowała i chyba u Ciebie te japońskie niższe byłyby fajne. U mnie niskie się tracą.
A o kuklikach pisałam u siebie.

Ula dzięki za podpowiedź i byłam luknąć na kukliki. Szałowe masz.
LIDKA 22:12, 02 maj 2025

Sonka napisał(a)
Lidziu, przejrzałam od początku, masz piękny ogród. W takiej fazie, kiedy rośliny już podrosły a jeszcze nie są tak duże ,ze trzeba się zastanawiać , co robić, co wyciąc, co przesadzić jest najładniejszy i najłatwiejszy w uprawie. Potem nagle wszystkiego za gęsto, za dużo, zbyt szybko wyrosło a nie tak miało być. Choć może Ty sadzisz z rozwagą, biorąc pod uwagę wielkośc docelową. Ja sporo iglaków wycięłam. Rabaty mam gęste, istny busz .Nawet azalie , które przesadzałam, też już są wielgachne, ale będę je ciąć. Ja nie jestem zwolennikiem tuj, szczególnie szmaragdów, może nie będzie to popularne, ale one w pewnym czasie robią się brzydkie, brzydko się starzeją.W środku suchę, ciężkie przycinanie, więc sukcesywnie je usuwam, Mam też tuje spiralis i te są ładniejsze i je zostawiam, łatwiej się tną, bo mają inną budowę. Poza tym osłaniają ogród od zachodu skąd przychodzą mrozy, więc zostają.

Ciekawa jestem, jakie drzewko kupiłaś w miejsce klonu, jestem za opinią Olci, wszystkie trzy bardzo mi się podobają. Twój ogród jest taki wypracowany, śliczny, uporządkowany. Miałam trawy Gracilimusy posadzone z hortensjami Vanilkami , oddałam za wykopanie, niestety musze mierzyć siły na zamiary.
Jeżeli chodzi o floksy, to są świetne byliny, uwielbiam ich zapach, a kiedy już są w ogrodzie pszczoły pracują nam zmiennością ubarwienia, bo świetnie się sieją. Myślę, że może jeszcze bym mogła Ci ukopać i wysłać sadzonki. Napisz i podaj namiary na in post.
Bardzo też podoba mi się kostka, którą masz wokół domu i ogrodzie. My mamy granit, to katastrofa z utrzymaniem.

Sonko Krysiu, dziękuje za poświęcony czas.

Po pierwsze z rozwagą chyba sadziłam drzewa tzn tak żeby korony nie wystawały do sąsiadów -przynajmniej za mojego życia.
Choc dwa nieszczepione platany to raczej był brak totalny wiedzy ogrodniczej.

Po drugie -reszte sadze na gęsto. Licze że kiedys kory nie będzie widać. Mam na razie tylko jedną tak pełną rabate

Po trzecie - iglaki-tuje muszą być bo zasłaniają betonowe płoty.
Innych iglaków mam mało i raczej takie co nie bedą duże - ciski, cyprysy i inne krzakowate.

Trawy mam i lubie, hortensje kocham, róże uwielbiam.

Mam miniaturkowy warzywnik, posadziłam kilka drzew owocowych. Dodam kilka krzaków kwitnących wiosną bo mam tylko palibina.
Rodeczki zoststajá i może wprowadze jakieś azalie jeszcze.
Reszta to popularne byliny .

Z zasady nie sadzę kapryśnych i wymagających roślin.

Przez te kilka lat ogrodniczkowania nabrałam nieco wiedzy i doświadczenia i jakos to sie toczy.

W sprawie floksów się odezwę.

Buziaki ❤️❤️❤️