Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

Gosialuk 12:02, 30 kwi 2025

Tarciu u ciebie chłodniej niż u dziewczyn i werbena później wychodzi. U mnie tak jest. Co roku wydaje mi się, że zginęła, ale co roku jest jej więcej. Ja jeszcze siewek werbeny u siebie nie widziałam, a opóźnienie wegetacji mam ok 2 tygodniowe. Jak pojadę na weekend, to popatrzę jeszcze za nimi.
Judith 14:26, 30 kwi 2025

TARcia, u mnie to samo - zero siewek. Nic co wypieliłam nie przypominało siewek Justyny.
A długo suchy badyl tkwił na rabacie, potem nawet wytrzepywałam nasiona. I nic, kurde. Jak Justyśka to możliwe, że masz takie łany???!
mrokasia 14:40, 30 kwi 2025

U mnie werbena wysiała się na rabacie pod Pissardi. Na rabatce obok, tej z jukami, nic, ani pół siewki. Nie muszę chyba mówić, że zależało mi na dokładnie odwrotnym efekcie? A zrobiłam jak Judith włącznie z potrząsaniem suchymi badylami.
Miskantowo 14:54, 30 kwi 2025

Hej,

zupełnie nie rozumiem jak werbena moze sie nie rozsiewać, chętnie bym uslyszala co mam robić

A juz tak na poważnie.
Zostawiacie te werbene z kwiatostanami na zimę? Te badyle?

Moje werbeny tez są rodzimymi sadzonkami. Kupiłam paczuszkę nasion, wsadziłam do zamrażalnika a wczesną wiosna wysialam.Długo wschodziła.
Teraz jest wszędzie ale ja jej nie obcinam na zimę.
Sadzonek jest tak wiele, ze wiosną czekam aż podrosną i przelatuję po rabacie taką duńską motyką.
Na siewki werbenowe jest jeszcze wcześnie. One sie pokazują wyraźnie w połowie maja.
U mnie jest bardzo ciepło od południa i tam już widzę pierwsze maluszki. W innych cześciach ogrodu jeszcze pusto.
Takie maleńkie są teraz.

DariaB 14:58, 30 kwi 2025

olciamanolcia napisał(a)

o kuwa piekny ON
Nie mam ..jeszcze

Chcesz?
Miskantowo 14:58, 30 kwi 2025

mrokasia napisał(a)
A zrobiłam jak Judith włącznie z potrząsaniem suchymi badylami.

Potrząsanie chyba jest bardzo malo skuteczną metoda.
Ja potrząsalam tak torebką z nasionami orlayi (matko, jak to się odmienia?)
Efekt jest taki, ze mam dziesiątki siewek w ścieżce z kamyczków. W miejscu „wytrzasania”, na przygotowanej glebie, zero śladu „wysiewów”…
olciamanolcia 15:19, 30 kwi 2025

Judith napisał(a)
TARcia, u mnie to samo - zero siewek. Nic co wypieliłam nie przypominało siewek Justyny.
A długo suchy badyl tkwił na rabacie, potem nawet wytrzepywałam nasiona. I nic, kurde. Jak Justyśka to możliwe, że masz takie łany???!

Wydaje mi sie, że to kwestia sadzonek
Kupowałam ją-chyba 4 lata temu albo i już pięć - tak w 2020 roku zakupiłam pięc donic- i od tamtego czasu corocznie mam jej pełno
Kupowałam w ogrodniczym a te sadzonki pochodziły z prywatnego ogrodu właścicielki -sama mnie przestrzegała , że wysiewa się jak cholera no i miała rację
olciamanolcia 15:23, 30 kwi 2025

Późna jesienią wyrywam wszystko- zostawiam tylko kilka dorodnych sadzonek i ścinam je równo z ziemią. W trakcie zbierania plonów nasiona samoistnie opadają no i mam .

Jak jesteście chętne na werbenę to dajcie mi znać.
Chyba wysyłałam same kwiaty Bosej Agnieszce
olciamanolcia 15:23, 30 kwi 2025

DariaB napisał(a)

Chcesz?

podumam
olciamanolcia 15:30, 30 kwi 2025

Miskantowo napisał(a)
Hej,

zupełnie nie rozumiem jak werbena moze sie nie rozsiewać, chętnie bym uslyszala co mam robić

A juz tak na poważnie.
Zostawiacie te werbene z kwiatostanami na zimę? Te badyle?

Wszystko wyrywam późna jesienią zostawiam tylko kilka sadzonek i ścinam je do zera