Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

mirkaka 14:00, 25 maj 2025

ajka napisał(a)
To na pewno tiarella. Duży piękny okaz.

Różę Chopin też mam, jest bardzo ładna i bardzo wysoka. W pierwszych dwóch latach bardzo mi chorowała, na mączniaka. Ale jak wyrosła, to przestała chorować.

A ja miałam Chopina wiele lat, co roku jako pierwsza łapała mączniaka, a po deszczu pąki kwiatowe nie rozwijały się tylko brązowiały i gniły, w końcu straciłam do niej cierpliwość.

Lidziu, życzę abyś nie miała z nią takich jak ja problemów bo kwiaty ma ogromne
Tiarelka droga ale wielka więc tak jak dziewczyny radzą, można podzielić
Zajrzyj jej w korzenie przed sadzeniem, bo tak jak żurawki lubią je opuchlaki.
Orliki cudnie ci się rozrastają, u mnie mimo wielu lat kępy nigdy nie były takie rozrośnięte
LIDKA 14:02, 25 maj 2025

edi75 napisał(a)
Lidia cudne zakupy
Buziaczki

Rośliny cieszą zawsze
Dzis tez pojechałam do szkółki.
I mam nowe nabytki.
LIDKA 14:03, 25 maj 2025

Alija napisał(a)
Lidka, dobry pomysł, podziel.

Tak zrobie. Ciekawe ile sadzonek mi wyjdzie.
LIDKA 14:04, 25 maj 2025

mrokasia napisał(a)
Pięęęękne zakupy!
To chyba faktycznie tiarella. Dziel, dziel .

Z dzielenia i mnożenia mam satysfakcje. Wielką
LIDKA 14:06, 25 maj 2025

ajka napisał(a)
To na pewno tiarella. Duży piękny okaz.

Różę Chopin też mam, jest bardzo ładna i bardzo wysoka. W pierwszych dwóch latach bardzo mi chorowała, na mączniaka. Ale jak wyrosła, to przestała chorować.

Zobaczymy jak chopinkom bedzie u mnie. Dzis jej towarzystwo dokupiłam. Bedą rosły na kortowej, słonko, glina z kompostem i przewiew. Powinno być ok.
LIDKA 14:09, 25 maj 2025

mirkaka napisał(a)

A ja miałam Chopina wiele lat, co roku jako pierwsza łapała mączniaka, a po deszczu pąki kwiatowe nie rozwijały się tylko brązowiały i gniły, w końcu straciłam do niej cierpliwość.

Lidziu, życzę abyś nie miała z nią takich jak ja problemów bo kwiaty ma ogromne
Tiarelka droga ale wielka więc tak jak dziewczyny radzą, można podzielić
Zajrzyj jej w korzenie przed sadzeniem, bo tak jak żurawki lubią je opuchlaki.
Orliki cudnie ci się rozrastają, u mnie mimo wielu lat kępy nigdy nie były takie rozrośnięte

Tiarelke planuje dzis wsadzić i sprawdze ją bo wytrzepuje i tak torf.

Chopinki są od poranka juz 2 szt. Beda rosły ma dosyć otwartej przestrzeni w glinie z kompostem. Słonka im tez nie bedzie brakować. Giardina do towarzystwa. Zobaczymy jak im będzie.
LIDKA 14:23, 25 maj 2025

Dziś rano podumałam i pojechałam do szkólki. Przywiozłam kolejego chopina i 2 szt Augusty luise.

Ubrałam ogrodowe portki i posadziłam róże na kortowej w pobliżu pergoli bo mi tam za pusto było. Przesadziłam jednego cisa robiác mirjsce na kaline popcorn i też wsadziłam Kilimandżaro.
Wyciełam jej krzywe pędy rosnące mocno w bok i na dół i zostawiłam 3.

Augusta luise już kwitnąca i pachnie. Kwiat duży.

W pąku też mi się podoba.

Moje Baronessy i Maria-Tereski z wiosennego gołego korzenia buduja ładne krzaczki i tez już zapączkowane.

Pozostałe róże po przesadzankach dochodzą do formy powoli. Słabuje jedna aquarelle tzn ma jeden pęd. Chyba zetne jej kwiat i moze uda się wyprowadzić ją na prosta.

Po obiedzie dalsze sadzenie. Przy tej robocie najwięcej czasu schodzi na mieszaniu gliny kompostu i kory.

Wiaan 14:35, 25 maj 2025

Lidka masz piękny ogród, pamiętam jak na początku miałaś rozkminki, wiele nasadzeń Ci nie pasowało, zmieniłaś, potem przygoda trawnikowa, a teraz ogród jest taki poukładany, nawet bym nie powiedziała, że od linijki, ale tak ze smakiem i też potworzyły się takie pokoje ogrodowe. Kortowa jest wisienką na torcie. Jak ona dojrzeje to będzie coś pięknego. Obserwuję Twoje nasadzenia i porządek i jesteś szalona i mega dokładna
Miodunkę od Ciebie podzieliłam, obcięłam, poszła na brzozową i już ma nowe listki ♥️
LIDKA 15:14, 25 maj 2025

Wiaan napisał(a)
Lidka masz piękny ogród, pamiętam jak na początku miałaś rozkminki, wiele nasadzeń Ci nie pasowało, zmieniłaś, potem przygoda trawnikowa, a teraz ogród jest taki poukładany, nawet bym nie powiedziała, że od linijki, ale tak ze smakiem i też potworzyły się takie pokoje ogrodowe. Kortowa jest wisienką na torcie. Jak ona dojrzeje to będzie coś pięknego. Obserwuję Twoje nasadzenia i porządek i jesteś szalona i mega dokładna
Miodunkę od Ciebie podzieliłam, obcięłam, poszła na brzozową i już ma nowe listki ♥️

Super że miodunka sie przyjęła. To moonshine.
Ona wiosną piękna jak inne roślinki ledwo ruszają.

Anetka od tylu pochwał aż sie zaczerwieniłam. Dziękuje.
Sama czekam aż kortowa podrośnie.

A zmiany ...no cóż ...chyba zawsze będą. coś mi zgrzyta na dereniowej.
Judith 16:11, 25 maj 2025

LIDKA napisał(a)

Po obiedzie dalsze sadzenie. Przy tej robocie najwięcej czasu schodzi na mieszaniu gliny kompostu i kory.

No właśnie . U mnie to z kolei mieszanie piasku, kompostu i kory . Zupełnie jak przygotowywanie ciasta, co nie?