Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród.

Rododendronowy ogród.

Bogdzia 07:20, 20 gru 2011

Dzidka napisał(a)

I fruuu odleciała

Dokładnie tak było Sebku.

U nas też jest coraz więcej srok i sójek.
I też kradną słoninkę.
Staram się zawieszać słoninę na cienkiej gałązce i tak, by gałąź poniżej była na tyle wiotka, by sroka nie mogła na niej przysiąść.

Jak widzisz sroki są mądre i znajdują sposób żeby jednak osiągnąc cel, trudno się dziwic bo chodzi jednak o przetrwanie.
Bogdzia 07:32, 20 gru 2011

Wczoraj było o sroce--złodziejce, dziś o sprytnym kocie.

Ochotę na słoninkę wieszaną dla sikorek mają oczywiście koty. Zawsze, gdy tylko ją powieszę zaczynaja się kocie podchody. Zerwanie wiszącej słoninki nie sprawiało kotom żadnej trudności. Postanowiłam wiec, ze częśc pasków słoniny powieszę na cienkich końcach gałązek i na dłuższych nitkach, tak by kot stojący na gałęzi nie mógł ich dosiegnąc. No i nie pomyliłam się. Kot po zjedzeniu tych wiszacych na krótkich nitkach postanowił zjeśc i pozostałe. Wszedł na konar i idzie coraz ostrożniej po zwężającej się gałezi, a kiedy już dalej boi sie iśc sięga łapą po słoninkę, ale zdobycz jest zbyt daleko.

Bogdzia 07:47, 20 gru 2011

Po kilku próbach zmienia gałąź i próbuje sięgnąc z następnej. I tu czeka go niepowodzenie.Obszedł wszystkie najbliższe gałązki i nie udało mu sie sięgnąc słoninki.Jest wyraźnie smutny.

Rozgląda się bezradnie i wolno wraca na pierwszą gałąź. Tym razem stanął nawet dalej niż przedtem. Patrzę na niego przez okno i myśle sobie ,,no i co mądralo? ....i tak nie dostaniesz". A kot jakby czytal w moich myślach. Trzema łapami trzyma się gałęzi a czwartą zaczyna uderzac w gałąź. Gałazka sie rozhuśtała, a słoninka podryguje na niej. Jeden niewidzialny, błyskawiczny ruch i kocisko złapało podrygującą słoninkę.

Bogdzia 07:51, 20 gru 2011

Zobaczcie jak mu smakuje. Jest to nie tylko smak słoninki, ale i smak zwycięstwa.

GabiK 09:07, 20 gru 2011

Akrobata i spryciarz. Widać, że nie pierwsza słoninka tej zimy- na zabiedzonego nie wygląda.
jotka 09:09, 20 gru 2011

Pomyślałam, ze za trud i wytrwałość to mu ta słoninka się należała
Bogdzia 09:46, 20 gru 2011

GabiK napisał(a)
Akrobata i spryciarz. Widać, że nie pierwsza słoninka tej zimy- na zabiedzonego nie wygląda.

To prawda, to jest dziki kot, ale dobrze sobie radzi.
Bogdzia 09:52, 20 gru 2011

jotka napisał(a)
Pomyślałam, ze za trud i wytrwałość to mu ta słoninka się należała

Chciałam zeby częśc słoninek była tylko dla ptaków, ale okazuje się że jak się zwierzętom utrudnia zdobycie pokarmu to można się o nich ciekawych rzeczy dowiedziec jak np ja o tej sroce i kocie. Gdyby dostały jedzenie w prosty sposób nie wiedziała bym jakie potrafią byc mądre.

marzena 10:07, 20 gru 2011

no, w przyrodzie wciąż walka o byt trwa, zwłaszcza między dzikimi/nieudomowionymi zwierzętami... i rozwijają swoje umiejętności i zdolności, każde chce przeżyć
Bogdzia 20:40, 20 gru 2011

marzena napisał(a)
no, w przyrodzie wciąż walka o byt trwa, zwłaszcza między dzikimi/nieudomowionymi zwierzętami... i rozwijają swoje umiejętności i zdolności, każde chce przeżyć

a żeby przeżyc stale się czegoś uczą i tym nas często zaskakują.