Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródkowe perypetie:)

Ogródkowe perypetie:)

abiko 10:44, 30 kwi 2012

I wygląda na to,że hortensje z bluszczem na rabacie z miłorzębem, też mogą nie dać rady. Zanim on je trochę osłoni to upłynie wody w Wiśle... kurcze może niepotrzebnie się martwię, a tylko podlewać wystarczy..
anna_studio 23:39, 01 maj 2012

Abiko...niepotrzebnie ! U mnie wiele roślin ma pod prąd...i sobie radzą
Wrzosy na przykład rosną w miejscu wilgotnym i....zacienionym. W tamtym roku ludzie skarżyli się, że zmarzły nawet stare wrzosy, a moje nie.Nie mówię, żeby robić z tego zasadę..., ale spróbować możesz...
Zmiany w przedogródku super !
I ta rabata ze świerkami...będzie pięknie
ocia79 06:28, 03 maj 2012

Bede podgladac i kibicowac.Dzieki za wizyte.

Potrzebuje szybkiej pomocy, jakbys byla dzis rano na forum to zapraszam do mnie.Dzieki.
AniaDS 15:53, 03 maj 2012

abiko napisał(a)

Róże okrywowe?
Pięknie przewieszałyby się przez ten murek...
Hmm o nich nie pomyślałam, tyle, że tam w większej części dnia jest cień. Dadzą radę?

Jeśli jest ok. 5 godzin słońca w tym miejscu to dadzą radę. Są róże, które dobrze znoszą takie stanowiska, tu mam taką podręczna listę
http://aniads-rosegarden.blogspot.com/2010/01/roze-na-stanowiska-pocieniste.html
Milka 16:00, 03 maj 2012

abiko napisał(a)

pomocz je w wodzie, może odżyją, bo generalnie strasznie sucho, już mam dość podlewania!
podlewanie to nic, ja się boję na przyszłość już tak na zapas

No tak, to trzeba przemyśleć, żwirek latem grzeje a zimą chłodzi; nie śpiesz się, aby potem nie żałować
abiko 10:06, 07 maj 2012

anna_studio napisał(a)
Abiko...niepotrzebnie ! U mnie wiele roślin ma pod prąd...i sobie radzą
Wrzosy na przykład rosną w miejscu wilgotnym i....zacienionym. W tamtym roku ludzie skarżyli się, że zmarzły nawet stare wrzosy, a moje nie.Nie mówię, żeby robić z tego zasadę..., ale spróbować możesz...
Zmiany w przedogródku super !
I ta rabata ze świerkami...będzie pięknie
Anna_studio u mnie wrzosy tez pięknie przezimowały i to na gliniastej skarpie Będę podlewała i zobaczymy. Na razie posadziłam wiśnię, bukszpanowy zawijasek i bluszcz. Zobaczymy
abiko 10:08, 07 maj 2012

irena_milek napisał(a)

pomocz je w wodzie, może odżyją, bo generalnie strasznie sucho, już mam dość podlewania!
podlewanie to nic, ja się boję na przyszłość już tak na zapas

No tak, to trzeba przemyśleć, żwirek latem grzeje a zimą chłodzi; nie śpiesz się, aby potem nie żałować
Właśnie, z drugiej strony jednak jakoś inni mają i roślinki rosną Za żwirem tak za bardzo nie przepadam, ale z racji drewutni to najlepsza opcja
abiko 10:12, 07 maj 2012

Weekend miałam wolne od komputera.. a jak już mogłam usiąść to i tak padałam ze zmęczenia, niestety. Upały były u nas mocne i za dużo nie dało się jednak robić.
Co zrobiłam...

Pozbyłam się wreszcie zwały gliny i zaczęła powstawać rabata z miłorzębem. Z tym, że zamiast miłorzębu dałam wiśnię Umbraculiferę jednak. Powstał zawijasek z bukszpanów, które przywiózł mój kochany M. Cięcie będzie w czerwcu, na razie jest rozczochrany

Było tak...

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/8/81715/original.JPG

Jest tak:

abiko 10:20, 07 maj 2012

Dalej..warzywniak wreszcie ma swoją obwódkę bukszpanową..też do strzyżenia, tutaj posadzone zostały troszeczkę nie tak blisko siebie jak w zawijasku, ale się zagęszczą. I w warzywniaku sałata, rukola, rzodkiewka i takie inne

abiko 10:20, 07 maj 2012

Przed warzywniakiem powstaje rabata różana. Chopeny , Susana i parę innych, których nie znam ładnie przetrwały zimę

Dalej...rabata z wierzbą, przeszła małą modyfikację.

Przesadziłam jałowiec płożący z rabaty gdzie mają być rh, trzemielinę, dosadzłiam marne żurawki, liczę, że urosną i berberysy. Tylko brakuje mi koło wierzby czegoś białego, co znosi mocne słońce..hmm macie jakiś pomysł.

Kulki to tylko przymiarka